<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Libeček v kuchyni aneb připravte si s námi domácí vegetu nebo libečkové pesto

Dnešní článek věnujeme bylince, kterou zná každý. Roste jako plevel a její využití je všestranné. Řeč je o libečku. Nemusíte být zkušení zahrádkáři, aby se vám dařilo libeček pěstovat. Zvládne to opravdu každý. Pojďte se s námi podívat na jeho využití v k

Účinky na zdraví

Libeček je nejen všeobecně známé a oblíbené koření, ale také bylinka s léčivými účinky. Je doporučován při potížích s ledvinovými kameny, působí močopudně, potlačuje nadýmání, zrychluje metabolismus, zbavuje tělo škodlivin a zánětů. Použít ho můžete nejen vnitřně, ale vhodný je i pro zevní použití. Trápí vás vyrážky, ekzémy nebo třeba plísně? Vyzkoušejte libečkovou koupel, která vám od těchto problémů rychle pomůže. Libeček má zkrátka všestranné využití.

Jak libeček pěstovat?

Jak už jsme zmínili na začátku, libeček patří mezi velmi nenáročné rostliny. Nejrychleji se vám podaří jej vypěstovat z odkopnutých darovaných rostlin. Libečku rozdělení kořenů nevadí a velmi rychle se uchytí. Pokud však chcete libeček pěstovat od semínek, vhodné období pro výsev je březen až duben a srpen až září. Obrňte se ale trpělivostí. Tato bylinka klíčí velmi pomalu.

Libeček v kuchyni

Aromatické listy libečku můžete přidat téměř kamkoliv. My si připravíme libečkové pesto, které se perfektně hodí k těstovinám a masu a vegetu s libečkem ve zdravější verzi. Jdeme na to.

Libečkové pesto

Ingredience:

  • 4 hrsti listů libečku
  • 100 g piniových oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl
  • 100 ml olivového oleje

Postup:

Libeček důkladně umyjte a vložte do nádoby mixéru. Přidejte oříšky, česnek a olej. Rozmixujte tak, aby v pestu zůstaly kousky oříšků. Pesto dle chuti osolte a přendejte do sklenice. Zavíčkujte a uskladněte do lednice, kde vám vydrží až 14 dní.

Domácí vegeta s libečkem

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 mrkve
  • 1 celer
  • 1 pórek
  • 2 hrsti čerstvého libečku
  • 1 hrst pažitky
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • Sůl

Postup:

Všechnu zeleninu a bylinky umyjte a nechejte usnout. Zeleninu nastrouhejte nahrubo, bylinky nasekejte. Směs rozložte na sušící plata sušičky potravin. Sušte při teplotě 45 °C přibližně 3 až 4 hodiny. Směs v průběhu sušení kontrolujte. Sušenou směs přendejte do sklenice, přisypejte sůl a zavíčkujte. Pro obměnu chuti můžete přisypat také sušené lahůdkové droždí.