Lyofilizované ovoce = zdravé ovoce?

Lyofilizované ovoce = zdravé ovoce?

Lyofilizace, nebo také vakuové vymrazování je metoda sušení, která nabírá v posledních letech na popularitě. Oproti konvenčním metodám sušení má řadu výhod, ale jde rovněž i o metodu nejnákladnější a proto spíše než v domácích podmínkách se s ní můžeme setkat ve velkovýrobě sušených potravin.
Lyofilizované ovoce = zdravé ovoce?
Lyofilizované ovoce = zdravé ovoce?

Říká se, že potraviny nechávali vymrnout a tím usušit už samotní Inkové. Moderní metoda sušení, při které se teplotou a tlakem dosahuje rapidního snížení bodu varu, spatřila světlo světa počátkem minulého století ve Francii. Od americké armády, přes NASA si pomalu prošlapala cestičku až do našich spíží. To také díky splnění požadavků na RAW, tedy nepřekročení 42°C. Koupit lyofilizované ovoce nebo zeleninu už lze na mnoha místech českého internetu. Českých výrobců však, aby jeden pohledal. Dají se spočítat na prstech jedné ruky a to jí mohou klidně scházet i tři prsty. 

 

Země původu - Indie?

V době, kdy řešíme potraviny s příběhem také nakupujeme lyofilizované ovoce a je nám de facto jedno, odkud je. Někteří prodejci na svých stránkách uvádí jako zemi původu Německo. Nelžou, naprosto drtivá většina lyofilizovaných potravin opravdu kupují od německých firem. Jenomže i zde nejde o výrobce, ale o distributory. Mekkou opravdu gigantických lyofilizátorů je totiž Indie. Jde o přístroje, které za den zpracují celé metráky ovoce a zeleniny. Odkud však indické společnosti nakupují materiál je v podstatě nedohledatelné. Navíc nelze zapomínat na skutečnost, že dle zákonů stačí potraviny v Česku přebalit a lze je označit štítkem "Země původu - Česko". 

Doma hned tak ne

Zapomeňte přitom, že si šikovný kutil postaví lyofilizátor doma. Potřebujete k tomu teploty pod -20°C a hlavně nízký tlak kolem 0,015 mbar (to vysavač opravdu nezvládne). Oproti době před pár lety jsou dnes na trhu lyofilizátory malé s kapacitou kolem 5 - 7 kilogramů a ačkoliv už nestojí miliony, ale "jenom" statisíce, pořád jsou běžnému člověku nedostupné. Odpadá tak možnost si původ sušené potraviny zajistit tím, že si jí sami vypěstujeme. 

Nezbývá, než se zeptat

Lyofilizace je unikátní protože v podstatě nemění složení, barvu ani tvar sušené potraviny. Lyofilizované ovoce je ovšem pouze tak zdravé, jako bylo před samotným sušením. Jestli vyrostlo ve skleníku nebo na poli, zda-li bylo chemicky ošetřeno a v které zemi jej vypěstovali... na to všechno je dobré se prodejce zeptat.

 

Dejte tip přátelům
Autor
Jak se vám článek líbil?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také