Medvědí česnek aneb tohle musíte vyzkoušet!

Medvědí česnek aneb tohle musíte vyzkoušet!

Sezóna medvědího česneku je tu! Ten je považován nejen za skvělou lahůdku, ale také pomocníka pro naše zdraví. Nejčastěji jej najdete v lesích, ale vypěstujete si ho i sami doma na zahradě. Dnes se podívám na tři recepty z této bylinky, na kterých si zaručeně pochutnáte.

Medvědí polévka

Ingredience:

  • 2 hrnky čerstvého medvědího česneku
  • 1 cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 5 lžic špaldové mouky
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

hrnci si rozehřejte máslo, na kterém osmažte na kostičky nakrájenou cibuli. Přidejte mouku a za stálého míchání lehce osmažte. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Přidejte medvědí česnek, máslo, smetanu ke šlehání a dle chuti osolte a opepřete. Krátce povařte a pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka. Na talíři polévku ozdobte zakysanou smetanou.

Pomazánka s medvědím česnekem

Ingredience:

  • 2 kelímky Cottage
  • 1 hrnek čerstvého medvědího česneku
  • 3 sušená rajčata
  • Opražené pekanové ořechy
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Cottage vložte do misky, přidejte nasekaný medvědí česnek, nasekaná rajčata a pekanové ořechy. Důkladně promíchejte a dle chuti osolte a opepřete. Podávejte s čerstvým žitným pečivem.

Bylinkové máslo

Ingredience:

  • 1 máslo
  • 1 svazek čerstvého medvědího česneku
  • Himalájská sůl

Postup:

Medvědí česnek nasekejte nadrobno a přidejte ke změklému máslu. Dle chuti osolte a důkladně promíchejte. Máslo přendejte do mističky nebo malých formiček a vložte do lednice ztuhnout. Takto připravené bylinkové máslo se hodí nejen namazané na pečivu, ale také skvěle doplní pečené brambory, těstoviny nebo grilované maso.

Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také