Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Mezinárodní den kuchařů

4.10.2021
20. říjen patří všem kuchařům, ať už profesionálním nebo amatérským. V tento den se totiž slaví Mezinárodní den kuchařů. Jaká je historie vzniku tohoto svátku? To a mnohem více se dozvíte v následujících řádcích.
Historie Mezinárodního dne kuchařů není příliš dlouhá. Poprvé se tento svátek slavil v roce 2005 v Jižní Africe. Zanedlouho vznikla myšlenka stanovit Mezinárodní den kuchařů jako oficiální svátek. Tento den oslavuje všechny příznivce gastronomie, ať už profesionální nebo amatérské a je také příležitostí pro různé charitativní akce, které jsou spojeny s dobrým jídlem a pitím. Hlavním tématem obvykle bývá nastínění problematiky hladovění v chudých oblastech po celém světě.
Rekordy ze světa gastronomie
- Nejdražší a zároveň nejkvalitnější šunku na světě pořídíte ve Španělsku za 2682 dolarů. K této pochoutce dostanete certifikát ověřující její DNA.
- Největší hamburger na světě vážil neuvěřitelných 90 kg.
- Nejdražší čokoládový dezert byl vytvořen z belgické čokolády, zlata a diamantů. Jeho cena byla stanovena na 25 tisíc euro.
- Největší pizza měřila neuvěřitelných 40 metrů v průměru a vážila 3,5 tuny.
- Největší tabulka čokolády na světě vážila 4400 kg a měřila 550 cm.
- Největší zmrzlina na světě měřila 4 metry a vážila 1000 kg.
- Nejdražší míchaný drink byl vyroben v Londýně v roce 2012 a byl prodán za 8802 dolarů.
- Nejdražší lahev whisky byla prodána v aukci v roce 2010 za neuvěřitelných 460 000 dolarů.
V letošním roce jsme začali spolupracovat s šéfkuchařem Michalem Krulichem. Michal Krulich vaří a učí lidi lásce k jídlu a kvalitní kuchyni v Kuchařských kurzech. Vyskytuje se zkrátka všude tam, kde je dobré jídlo.
Pojďte si s námi uvařit pár dobrot na počest Mezinárodního dne kuchařů
Domácí šunka
Ingredience:
- 2 kg vepřového masa
- 1 lžíce třtinového cukru
- 25 g Himalájské soli
- 10 g Pragandy (řeznická sůl)
- Pepř a kmín dle chuti
- 200 ml vody
Vepřové maso umyjte a zbavte blan. Maso nakrájejte na kostky a vložte do mísy. Přidejte sůl, cukr, Pragandu, kmín, pepř a rukama promíchejte. Postupně přilévejte vodu. Maso přendejte do igelitového pytlíku a nechejte v lednici 24 hodin odležet. Připravte si střeva na tlačenku, které plňte masem a důkladně upěchujte. Poté vařte v hrnci s vodou při teplotě 85 °C přibližně 2 hodiny. Šunku vytáhněte, nechejte vychladnout a poté dejte do lednice ztuhnout.
Hruškový koláč
Ingredience:
- 200 g špaldové mouky
- 80 g třtinového cukru
- 125 g másla
- 5 hrušek
- Mletá skořice
- 2 vejce
- 200 g mascarpone
Postup:
Do mísy vložte mouku, rozehřáté máslo, 50 g třtinového cukru a vypracujte těsto, které poté vtlačte do vymazané formy na koláč. Hrušky důkladně umyjte, rozpulte a zbavte jádřinců. Hrušky poté nakrájejte na plátky, které vyskládejte na těsto do formy. Předehřejte si troubu na 180 °C a pečte přibližně 10 minut. Mezitím si rozmíchejte mascarpone s vajíčky, skořicí, a zbytkem třtinového cukru. Připravenou směs nalijte na koláč a pečte 35 až 40 minut. Koláč podávejte ihned po upečení.