<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Mezinárodní den kuchařů

4.10.2021

Zajímavost

20. říjen patří všem kuchařům, ať už profesionálním nebo amatérským. V tento den se totiž slaví Mezinárodní den kuchařů. Jaká je historie vzniku tohoto svátku? To a mnohem více se dozvíte v následujících řádcích.

 

Historie Mezinárodního dne kuchařů není příliš dlouhá. Poprvé se tento svátek slavil v roce 2005 v Jižní Africe. Zanedlouho vznikla myšlenka stanovit Mezinárodní den kuchařů jako oficiální svátek. Tento den oslavuje všechny příznivce gastronomie, ať už profesionální nebo amatérské a je také příležitostí pro různé charitativní akce, které jsou spojeny s dobrým jídlem a pitím. Hlavním tématem obvykle bývá nastínění problematiky hladovění v chudých oblastech po celém světě.

Rekordy ze světa gastronomie

  • Nejdražší a zároveň nejkvalitnější šunku na světě pořídíte ve Španělsku za 2682 dolarů. K této pochoutce dostanete certifikát ověřující její DNA.
  • Největší hamburger na světě vážil neuvěřitelných 90 kg.
  • Nejdražší čokoládový dezert byl vytvořen z belgické čokolády, zlata a diamantů. Jeho cena byla stanovena na 25 tisíc euro.
  • Největší pizza měřila neuvěřitelných 40 metrů v průměru a vážila 3,5 tuny.
  • Největší tabulka čokolády na světě vážila 4400 kg a měřila 550 cm.
  • Největší zmrzlina na světě měřila 4 metry a vážila 1000 kg.
  • Nejdražší míchaný drink byl vyroben v Londýně v roce 2012 a byl prodán za 8802 dolarů.
  • Nejdražší lahev whisky byla prodána v aukci v roce 2010 za neuvěřitelných 460 000 dolarů.

V letošním roce jsme začali spolupracovat s šéfkuchařem Michalem Krulichem. Michal Krulich vaří a učí lidi lásce k jídlu a kvalitní kuchyni v Kuchařských kurzech. Vyskytuje se zkrátka všude tam, kde je dobré jídlo.

Pojďte si s námi uvařit pár dobrot na počest Mezinárodního dne kuchařů

Domácí šunka

Ingredience:

  • 2 kg vepřového masa
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 25 g Himalájské soli
  • 10 g Pragandy (řeznická sůl)
  • Pepř a kmín dle chuti
  • 200 ml vody

Vepřové maso umyjte a zbavte blan. Maso nakrájejte na kostky a vložte do mísy. Přidejte sůl, cukr, Pragandu, kmín, pepř a rukama promíchejte. Postupně přilévejte vodu. Maso přendejte do igelitového pytlíku a nechejte v lednici 24 hodin odležet. Připravte si střeva na tlačenku, které plňte masem a důkladně upěchujte. Poté vařte v hrnci s vodou při teplotě 85 °C přibližně 2 hodiny. Šunku vytáhněte, nechejte vychladnout a poté dejte do lednice ztuhnout.

Hruškový koláč

Ingredience:

  • 200 g špaldové mouky
  • 80 g třtinového cukru
  • 125 g másla
  • 5 hrušek
  • Mletá skořice
  • 2 vejce
  • 200 g mascarpone

Postup:

Do mísy vložte mouku, rozehřáté máslo, 50 g třtinového cukru a vypracujte těsto, které poté vtlačte do vymazané formy na koláč. Hrušky důkladně umyjte, rozpulte a zbavte jádřinců. Hrušky poté nakrájejte na plátky, které vyskládejte na těsto do formy. Předehřejte si troubu na 180 °C a pečte přibližně 10 minut. Mezitím si rozmíchejte mascarpone s vajíčky, skořicí, a zbytkem třtinového cukru. Připravenou směs nalijte na koláč a pečte 35 až 40 minut. Koláč podávejte ihned po upečení.