Modifikované škroby = hrozba?

Modifikované škroby = hrozba?

Stále vás trápí název "modifikované škroby", vyskytující se na etiketě u výrobku? Víte, co to je a jakou hrozbu představují pro náš organismus? Čtěte dále a dozvíte se více.

Modifikované škroby

Pokud pravidelně čtete etikety na výrobcích, pak jste se již pravděpodobně setkali s pojmem modifikované škroby. V dnešním článku se dozvíte, co to modifikované škroby jsou a zda jsou pro lidský organismus nebezpečně.

V dnešní době se stále více populárním stává čtení etiket na výrobcích, neboť většina z nás chce žít zdravým životním stylem a vyřadit z něj různé zdraví škodlivé látky, jako jsou například tak zvaná éčka, aromata, konzervanty a podobně.

Co jsou to modifikované škroby?

Pod pojmem modifikovaný škrob se ukrývá škrob, který je upraven biochemickými, termickými, fyzikálními a dalšími vlivy, přičemž účelem se stává zvýraznění původní vlastnosti škrobu a vytvoření nové vlastnosti.
 

Je konzumace modifikovaných škrobů pro lidský organismus nebezpečná?

Nastává otázka, zda jsou pro nás tyto škroby nebezpečné nebo dokonce zdraví ohrožující. Nebojte, nebezpečné nejsou, ale mnohdy se do výrobků přidávají zcela zbytečně.

Příkladem může být jogurt, který by měl být primárně vyroben z mléka a kultury bakterií. Bohužel výrobci mnohdy používají zahušťovadla, přičemž účelem obvykle bývá úspora financí, z čehož vyplývá, že se cena promítá také do ceny výrobku.

Jaké škroby jsou v potravinářském průmyslu nejvíce využívané?

V potravinářském průmyslu se používají zejména hydrolyzované škroby, které mají vysokou rozpustnost a naopak nízkou viskozitu mazu. Tyto škroby umožňují zejména výrobu homogenních past. Dále jsou hojně využívány substituované škroby a nesítěné škroby, které vznikají z reakce škrobových makromolekul s vícefunkčními činidly.

Další potravinová aditiva

  • barviva
  • konzervanty
  • kyseliny
  • regulátory
  • sladidla
  • zahušťovadla
  • želírovací látky
  • stabilizátory
  • emulgátory
  • balicí plyny
  • zvlhčující látky
  • odpěňovače
  • zpevňující látky

Výše jmenované látky jsou tak zvaná aditiva, která výrobci v mnoha případech přidávají do svých výrobků. Jedná se pouze o hrstku z nich, existuje mnoho dalších aditiv.

Pár slov na závěr…

Starejte se o své zdraví tak, že budete konzumovat a vyhledávat co nejvíce přírodní potraviny bez obsahu konzervantů, aromat, zahušťovadel, a dalších látek, které jsou pro náš organismus zcela nepotřebné. 

Dejte tip přátelům
Autor
Jak se vám článek líbil?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také