Mořské řasy a jejich využití v kuchyni - inspirujte se Asií
Mořské řasy už nejsou pouze výsadou asijského jídelníčku. Tuto zdraví prospěšnou surovinu začíná objevovat i západ. A proč? Je to přírodní zázrak. Podívejme se na všechny výhody konzumace mořských řas a na jejich druhy.

Mořské řasy a jejich využití

V dnešním článku se podíváme na přírodní zázrak, jehož obsah vitamínů, minerálů a stopových prvků je naprosto mimořádný. Ano, hovoříme o mořských řasách, které jsou pro lidský organismus prospěšné po mnoha stránkách. Řasy byly jedním z prvních organismů na naší planetě schopných fotosyntézy, neboli vytváření kyslíku. Je opravdu zajímavé, že až 50 % kyslíku, který dýcháme je tvořen právě jimi. Nejen to je ale výhodou řas. Jak už jsme se zmínili, jsou velmi prospěšné pro naše zdraví a staly se součástí mnoha pokrmů konzumovaných po celém světě. V největší míře jsou konzumovány zejména v Japonsku a Číně, v Evropě je jejich konzumace mnohonásobně nižší, což je opravdu veliká škoda. Pojďme se tedy podívat, čím jsou pro nás mořské řasy tak prospěšné.

Mořské řasy v jídelníčku

Věděli jste, že se na světě ročně sklízí kolem 7 milionů tun mořských řas, přičemž více než polovina je využívána do potravinářského průmyslu a zbytek putuje do průmyslu kosmetického a dalších? Mořské řasy nejsou téměř vůbec kalorické, na druhou stranu však obsahují vysoký poměr vlákniny a bílkovin, jsou tedy vhodné do redukčních jídelníčků. Zejména důležitý je pak obsah rozpustné vlákniny, která má příznivé antioxidační účinky. V kuchyni se mořské řasy využívají nejen k přímé konzumaci, ale zejména pak k obohacení pokrmů, jako jsou například saláty, raw sushi, dají se použít do smoothie nápojů a na mnoha jiných místech. Pokud si chcete řasy přidat například do svého oblíbeného smoothie nápoje či salátu, pak vám doporučujeme zvolit řasy, které jsou nasekané na drobné vločky.

Vliv mořských řas na naše zdraví

Mořské řasy se využívají zejména v čínské medicíně. Mořské řasy mají prokázané protirakovinné účinky, a to zejména díky flukonadům, které jsou obsaženy například v řasách wakame. Další blahodárné účinky jsou antioxidační a protizánětlivé účinky, řasy dále obsahují až 20 x více minerálních látek, než je obsaženo v zelenině, zejména pak železo a vápník, který je u některých druhů až 15 x vyšší než vápník obsažený v mléce. Mořské řasy mají také pozitivní vliv na naše srdce, vlasy, nehty, pokožku, krev, svaly, kosti, orgány a další. Algináty, které se nacházejí v řasách, vážou těžké kovy a vylučují je z organismu. V neposlední řadě jsou pak mořské řasy používány jako prevence poruch štítné žlázy, arteriosklerózy, alergií, revmatu, gynekologických problémů a mnoha dalších onemocnění.

Vláknina a jiné…

Mořské řasy jsou velmi bohaté na rozpustnou vlákninu, a to zejména karagenan a agar, které, mimo jiné, zapříčiňují pocit zasycení a podporují udržení štíhlosti. Řasy jsou dále bohaté na aminokyseliny, které jsou v nich obsaženy ve srovnatelném množství, jako je ve vejcích a luštěninách. Mezi vitamíny pak musíme vyzdvihnout zejména vitamíny A, C, E a také B 12, čímž jsou vhodné jako doplněk stravy pro vitariány, vegetariány a vegany.

Jak často konzumovat mořské řasy?

Mořské řasy konzumujte pouze v malém množství, ale zato pravidelně. Jedná-li se vám pouze o brzké uzdravení, nikdy to s nimi nepřehánějte. Jednotlivé řasy nezapomeňte střídat, neboť každý druh obsahuje jiné cenné látky.

Detoxikace

Jedním z výborných účinků mořských řas jsou jejich detoxikační účinky. Nejen, že zbavují tělo toxických látek, ale také radioaktivity. Díky schopnosti detoxikace udržují naše tělo pružné a svěží. Nejen konzumace mořských řas působí na detoxikaci organismu, ale také zábaly z nich, které se navíc postarají o pružnou a mladistvou pokožku bez vrásek a akné. Ne nadarmo jsou mořské řasy používané v kosmetickém průmyslu po celém světě. Velmi populární se pak řasy staly zejména pro talasoterapie, neboli koupele v mořské vodě, do které se přidávají právě mořské řasy. Také masáž mořskými řasami je ozdravující, neboť působí jako přírodní peeling, tedy vyhlazuje, zjemňuje a čistí pleť.

Druhy řas

Kombu

Kombu se vyskytuje zejména ve větších hloubkách a tvoří jej zelené listy dorůstající až několika kilometrů. Kombu řasy jsou vhodné zejména na snížení špatného cholesterolu v krvi a na upravení metabolismu. Kombu obsahuje vysoký podíl minerálních látek, zejména pak jódu. Řasa je nejlépe stravitelná tehdy, je-li uvařena do měkka. Pouze v tomto stavu je pak naše tělo schopno využít veškeré prospěšné látky v ní obsažené.

Wakame

Wakame se stejně jako Kombu řadí mezi velmi dlouhé řasy se zelenými listy. Mezi nejpříznivější účinky této řasy patří zejména blahodárný vliv na vysoký krevní tlak, vyživuje naši pokožku, vlasy a nehty. Wakame patří mezi řasy, které se dají konzumovat syrové i tepelně opracované. V obou případech si zachovávají veškeré blahodárné látky.

Arame

Řasa Arame patří mezi nejaromatičtější řasy, které se po sklizni vaří až 7 hodin a poté se opět suší. Mezi zdraví prospěšné účinky patří zejména schopnost snižovat krevní tlak, má blahodárný vliv na naše cévy a vývoj mozku.

Nori

Řasy Nori jsou pro vás určitě jedny z nejznámějších – používají se zejména na výrobu sushi a prodávají se jako tenké plátky s výraznou chutí. Řasy Nori obsahují vysoký poměr bílkovin a minerálních látek, zejména pak železo a vápník.

Pár slov na závěr…

Mořské řasy jsou velmi významným zdrojem důležitých a zdraví prospěšných látek. Jsou bezpečné pro naše zdraví, i když některé druhy, jako například Hijiki, by měly být konzumovány s rozmyslem, zejména pak pro vysoký podíl sodík a jódu. Nezapomeňte řasy vyzkoušet nejen ve formě pokrmů jimi obohacenými, ale také v kosmetických výrobcích, které jsou pro vaši pokožku lékem.

 

Dejte tip přátelům
Vložte vlastní
recept nebo článek
a vyhrajte skvělou sušičku potravin.
Z každých vašich 10 publikovaných příspěvků vylosujeme jeden, jehož autorovi pošleme sušičku G21 Paradiso Cube. Budete to vy?
Autor
Jak se vám článek líbil?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také