Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Nakládáme houby




Nakládané houby jsou velmi oblíbená delikatesa, která téměř nic nestojí. Navíc po nich rozhodně nepřiberete, neboť kalorická hodnota této pochoutky je téměř na nule. Pojďte si s námi připravit několik nálevů, díky kterým si nakládané houby zamilujete.
Octový nálev
Na 1 kg hub budete potřebovat:
- 700 ml vody
- 200 ml octa
- 1 polévková lžíce himalájské soli
- 40 g třtinového cukru
Postup:
Všechny ingredience vložte do hrnce a přiveďte k varu. Krátce povařte. Pro dochucení můžete přidat bobkový list a nové koření. Houby před nakládáním uvařte, vložte do čistých zavařovacích sklenic a přelijte octovým nálevem. Sklenice obraťte dnem vzhůru a nechejte vychladnout. Sklenice skladujte na chladném tmavém místě.
Pikantní nálev
Na 1 kg hub budete potřebovat:
- 1 l vody
- 20 g soli
- 1 feferonka
- 1 cibule
- 1 lžička mleté papriky
Postup:
V hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte sůl. Nechejte přejít varem a přidejte mletou červenou papriku. Houby před nakládáním krátce povařte a vložte do misky. Přidejte nadrobno nasekanou feferonku a na plátky nakrájenou cibuli. Důkladně promíchejte a směs plňte do čistých zavařovacích sklenic. Houby přelijte nálevem, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Nechejte vychladnout a uskladněte na chladné tmavé místo.
Bylinkový nálev
Na 1 kg hub budete potřebovat:
- 1 l vody
- 0,5 dcl octa
- 20 g soli
- 4 stroužky česneku
- 3 větvičky rozmarýnu
- 2 snítky bazalky
- 3 bobkové listy
- 0,2 l olivového oleje
Postup:
Vodu v hrnci přiveďte k varu a přidejte ocet, sůl, bylinky, olej a koření. Krátce povařte. Houby před nakládáním povařte a vložte do misky. Přidejte na plátky nakrájený česnek a důkladně promíchejte. Směsí naplňte zavařovací sklenice a přelijte nálevem. Sklenice zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechejte vychladnout a uskladněte na chladném a tmavém místě.