Nejoblíbenější recepty z lesních hub

Nejoblíbenější recepty z lesních hub

Letošní léto houbařům příliš nepřálo, zato podzim přináší přímo houbařské žně. Rostou zkrátka všude, kam se podíváte. Pojďme si proto společně uvařit několik oblíbených receptů. Věřte, že se budete olizovat až za ušima.

Kulajda s čerstvými hříbky

Ingredience:

  • 250 g čerstvých, na kostičky nakrájených, hříbků
  • 1 cibule
  • 1 litr zeleninového nebo masového vývaru
  • 400 g brambor
  • Ocet
  • 3 vejce
  • 250 ml smetany
  • Čerstvý kopr
  • Celozrnná špaldová mouka
  • 1 malá lžička mletého kmínu
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Do hrnce nalijte vývar a přiveďte k varu. Přidejte na kostičky nakrájené houby a kmín, a vařte. Mezitím si oloupejte brambory s cibulí a nakrájejte je na malé kostičky, které přidejte do polévky. Když jsou brambory skoro měkké, přidejte smetanu, ve které rozšlehejte trochu špaldové mouky na zahuštění. Přidejte nadrobno nasekaný čerstvý kopr a rozšlehaná vajíčka. Chvilku povařte a dle chuti osolte a opepřete. Před podáváním polévku dochuťte kapkou octa.

Tatarský biftek z čerstvých hub

Ingredience:

  • 300 g čerstvých lesních hub
  • 1 menší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • Worcesterová omáčka
  • 5 lžic sladkého kečupu
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Houby důkladně očistěte a nakrájejte nadrobno. Na pánvi si rozehřejte olivový olej a osmažte nakrájené houby. Dle chuti houby osolte a opepřete, a nechejte podusit. Houby přendejte do misky, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, kečup, hořčici a dochuťte Worcesterovou omáčkou. Přidat můžete oblíbené čerstvé bylinky. Houbový tataráček podávejte s topinkami z žitného chleba.

Zdravé houbové řízky

Ingredience:

  • 0,5 kg čerstvých hub
  • Celozrnná špaldová mouka
  • 2 vejce
  • Kukuřičná strouhanka
  • 4 lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Houby očistěte, nakrájejte na silnější plátky a důkladně osolte a opepřete. Houbové plátky postupně obalujte v mouce, rozšlehaném vejce a strouhance. Obalené houby položte na pečící plech a pokapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 15 až 20 minut.

Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také