<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Největší chyby při sušení potravin, aneb na toto si dejte pozor!

Sušení potravin se stalo fenoménem dnešní doby. Sušíme na slunci, na vzduchu, v troubě, sušíme mrazem a sušíme v sušičkách potravin. Mnoho z nás ale dělá při sušení řadu chyb, díky kterým se mohou usušené potraviny začít kazit a být tak pro lidský organis

 

Proč se vyplatí sušit potraviny?

Sušením dochází k odstranění vody z potravin, čímž se zamezuje tvorbě bakterií a plísní, pro něž je voda živnou půdou. Nebojte, o vitamíny nepřijdete! Sušením se totiž zachovává až 90 % vitamínyů, enzymů a minerálních látek, a navíc dochází k prodloužení trvanlivosti. A co je nejlepší, při domácím sušení vše probíhá bez použití konzervantů, barviv a dalších „laskomin“.

Těchto chyb se vyvarujte!

  • Sušte vždy zralé až přezrálé plody, které před sušením důkladně umyjte a nakrájejte na stejně silné plátky. Drobné plody, jako je rybíz, borůvky a jiné, sušte vcelku. Ovoce nezapomeňte vypeckovat a zbavit jádřinců. Pokud byste sušili potraviny nezralé, výsledek by vás pěkně zklamal, a to nejen svou chutí, ale i barvou.
  • Ovoce a zeleninu neloupejte. Určitě sami dobře víte, že slupka v sobě uchovává mnoho důležitých živin a vitamínyů.
  • Pokud chcete zabránit zhnědnutí plodů během sušení, namočte je do vody s pár kapkami citronové nebo ananasové šťávy, která proces hnědnutí zastaví.
  • Sušené potraviny vždy uchovávejte ve vzduchotěsných nádobách na chladném a tmavém místě. Prodloužíte tím jejich trvanlivost až na několik let. I když věřte, že tak dlouho tam rozhodně ležet nebudou.
  • Zabraňte, aby se k potravinám dostala voda a vlhkost. Jak už jsme psali výše, voda je živnou půdou pro tvorbu bakterií a plísní.
  • Plody sušte vždy ihned po sběru. Zabráníte tak jejich předčasné zkáze.

Dozrávající ovoce se na nás ze zahrad přímo směje, tak proč si nenasušit trochu zdraví na horší časy? :)

Cuketové chipsy ze sušičky potravin

Ingredience:

  • 1 kg cukety
  • Sůl
  • Pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce datlového sirupu
  • 1 stroužek česneku

Postup:

Cuketu důkladně umyjte a nakrájejte na tenké plátky. V misce smíchejte olivový olej, jablečný ocet, datlový sirup a prolisovaný stroužek česneku. Dle chuti osolte a opepřete. Cuketové plátky vložte do marinády a nechejte 2 hodiny marinovat. Poté sušte v sušičce potravin při teplotě 42 °C přibližně 8 až 10 hodin.