Největší chyby při sušení potravin, aneb na toto si dejte pozor!

Největší chyby při sušení potravin, aneb na toto si dejte pozor!

Sušení potravin se stalo fenoménem dnešní doby. Sušíme na slunci, na vzduchu, v troubě, sušíme mrazem a sušíme v sušičkách potravin. Mnoho z nás ale dělá při sušení řadu chyb, díky kterým se mohou usušené potraviny začít kazit a být tak pro lidský organismus nebezpečné. Pokud se do sušení pustíte, měly byste se vyvarovat chyb, které mohou výsledek pěkně pokazit.

Proč se vyplatí sušit potraviny?

Sušením dochází k odstranění vody z potravin, čímž se zamezuje tvorbě bakterií a plísní, pro něž je voda živnou půdou. Nebojte, o vitamíny nepřijdete! Sušením se totiž zachovává až 90 % vitamínů, enzymů a minerálních látek, a navíc dochází k prodloužení trvanlivosti. A co je nejlepší, při domácím sušení vše probíhá bez použití konzervantů, barviv a dalších „laskomin“.

Těchto chyb se vyvarujte!

  • Sušte vždy zralé až přezrálé plody, které před sušením důkladně umyjte a nakrájejte na stejně silné plátky. Drobné plody, jako je rybíz, borůvky a jiné, sušte vcelku. Ovoce nezapomeňte vypeckovat a zbavit jádřinců. Pokud byste sušili potraviny nezralé, výsledek by vás pěkně zklamal, a to nejen svou chutí, ale i barvou.
  • Ovoce a zeleninu neloupejte. Určitě sami dobře víte, že slupka v sobě uchovává mnoho důležitých živin a vitamínů.
  • Pokud chcete zabránit zhnědnutí plodů během sušení, namočte je do vody s pár kapkami citronové nebo ananasové šťávy, která proces hnědnutí zastaví.
  • Sušené potraviny vždy uchovávejte ve vzduchotěsných nádobách na chladném a tmavém místě. Prodloužíte tím jejich trvanlivost až na několik let. I když věřte, že tak dlouho tam rozhodně ležet nebudou.
  • Zabraňte, aby se k potravinám dostala voda a vlhkost. Jak už jsme psali výše, voda je živnou půdou pro tvorbu bakterií a plísní.
  • Plody sušte vždy ihned po sběru. Zabráníte tak jejich předčasné zkáze.

Dozrávající ovoce se na nás ze zahrad přímo směje, tak proč si nenasušit trochu zdraví na horší časy? :)

Cuketové chipsy ze sušičky potravin

Ingredience:

  • 1 kg cukety
  • Sůl
  • Pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce datlového sirupu
  • 1 stroužek česneku

Postup:

Cuketu důkladně umyjte a nakrájejte na tenké plátky. V misce smíchejte olivový olej, jablečný ocet, datlový sirup a prolisovaný stroužek česneku. Dle chuti osolte a opepřete. Cuketové plátky vložte do marinády a nechejte 2 hodiny marinovat. Poté sušte v sušičce potravin při teplotě 42 °C přibližně 8 až 10 hodin.

 

 

Dejte tip přátelům
Autor
Jak se vám článek líbil?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také