Nemáte rádi sladké? Napečte slané „cukroví“!

Nemáte rádi sladké? Napečte slané „cukroví“!

Jste už přeslazeni z příprav vánočního cukroví nebo máte ve svém okolí někoho, komu sladké nic neříká? Vyzkoušejte slané „cukroví“. Věřte, že i vy uvítáte tuto příjemnou změnu. O to víc, když je jednoduché na přípravu a moc dobré.

Tvarohové tyčinky

Ingredience:

  • 200 g plnotučného tvarohu
  • 200 g špaldové mouky
  • 200 g másla
  • 1 vejce
  • Hrubozrnná sůl
  • Sezamová semínka

Postup:

Tvaroh, mouku a máslo vložte do mísy kuchyňského robota a vypracujte hladké těsto. Těsto vyválejte a nařezejte na tyčinky. Tyčinky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte hrubozrnnou solí a sezamem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 8 až 10 minut. Pro obměnu chuti můžete tyčinky posypat nastrouhaným sýrem nebo kmínem.

Sýrové sušenky

Ingredience:

  • 250 g špaldové mouky
  • 120 g Gorgonzoly nebo Nivy
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 120 g másla
  • 1 vejce
  • 5 sušených rajčat
  • Hrubozrnná sůl

Postup:

Mouky, sýr, prášek do pečiva, máslo, nasekaná rajčata a žloutek vložte do mísy kuchyňského robota a vypracujte hladké těsto. Těsto vyválejte a pomocí vykrajovátek vykrajujte oblíbené tvary. Sušenky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte hrubozrnnou solí a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 10 až 12 minut.

Šunkové taštičky

Ingredience:

  • 300 g špaldové mouky
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 70 ml rostlinného oleje
  • 1 pytlík sušeného droždí
  • 1 cibule
  • 100 g šunky s obsahem masa minimálně 80 %
  • 100 g Goudy
  • 1 vejce
  • Hrubozrnná sůl
  • Kmín
  • 1 lžička třtinového cukru

Postup:

Mléko lehce ohřejte a vložte do něj droždí s cukrem. Nechejte vzejít kvásek. Do mísy kuchyňského robota vložte mouku, olej, sůl a kvásek. Vypracujte hladké těsto. Těsto nechejte na teplém místě kynout. Mezitím si připravte náplň. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, na kterém usmažte na kostičky nakrájenou cibuli. Cibuli přendejte do misky a přidejte na kostičky nakrájenou šunku a sýr. Důkladně promíchejte. Nakynuté těsto rozválejte na placku, kterou nakrájejte na kostky. Každou kostku poklaďte směsí z cibule, šunky a sýru, a zabalte. Taštičky vyskládejte na vymazaný plech, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte hrubozrnnou solí a pepřem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 12 až 15 minut. Pro obměnu chuti můžete do náplně přidat anglickou slaninu a kysané zelí.

Bramborové koláčky

Ingredience:

  • 200 g vařených brambor ve slupce
  • 300 g špaldové mouky
  • 120 ml plnotučného mléka
  • 20 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 100 g mletého masa
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 menší cibule
  • Majoránka
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Vařené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Brambory vložte do mísy, přidejte mouku, mléko, máslo, vejce a sušené droždí. Důkladně promíchejte a nechejte odpočinout. Mezitím si připravte náplň. Na pánvi rozehřejte olej, na kterém osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli a mleté maso. Dle chuti osolte, opepřete a přidejte majoránku. Z připraveného těsta tvarujte malé koláčky, které plňte masovou směsí. Koláčky skládejte na vymazaný plech a pečte v předehřáté troubě na 180 °C 25 až 30 minut.

Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také