Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Nemáte rádi sladké? Napečte slané „cukroví“!




Jste už přeslazeni z příprav vánočního cukroví nebo máte ve svém okolí někoho, komu sladké nic neříká? Vyzkoušejte slané „cukroví“. Věřte, že i vy uvítáte tuto příjemnou změnu. O to víc, když je jednoduché na přípravu a moc dobré.
Tvarohové tyčinky
Ingredience:
- 200 g plnotučného tvarohu
- 200 g špaldové mouky
- 200 g másla
- 1 vejce
- Hrubozrnná sůl
- Sezamová semínka
Postup:
Tvaroh, mouku a máslo vložte do mísy kuchyňského robota a vypracujte hladké těsto. Těsto vyválejte a nařezejte na tyčinky. Tyčinky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte hrubozrnnou solí a sezamem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 8 až 10 minut. Pro obměnu chuti můžete tyčinky posypat nastrouhaným sýrem nebo kmínem.
Sýrové sušenky
Ingredience:
- 250 g špaldové mouky
- 120 g Gorgonzoly nebo Nivy
- 1 lžička prášku do pečiva
- 120 g másla
- 1 vejce
- 5 sušených rajčat
- Hrubozrnná sůl
Postup:
Mouky, sýr, prášek do pečiva, máslo, nasekaná rajčata a žloutek vložte do mísy kuchyňského robota a vypracujte hladké těsto. Těsto vyválejte a pomocí vykrajovátek vykrajujte oblíbené tvary. Sušenky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte hrubozrnnou solí a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 10 až 12 minut.
Šunkové taštičky
Ingredience:
- 300 g špaldové mouky
- 150 ml plnotučného mléka
- 70 ml rostlinného oleje
- 1 pytlík sušeného droždí
- 1 cibule
- 100 g šunky s obsahem masa minimálně 80 %
- 100 g Goudy
- 1 vejce
- Hrubozrnná sůl
- Kmín
- 1 lžička třtinového cukru
Postup:
Mléko lehce ohřejte a vložte do něj droždí s cukrem. Nechejte vzejít kvásek. Do mísy kuchyňského robota vložte mouku, olej, sůl a kvásek. Vypracujte hladké těsto. Těsto nechejte na teplém místě kynout. Mezitím si připravte náplň. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, na kterém usmažte na kostičky nakrájenou cibuli. Cibuli přendejte do misky a přidejte na kostičky nakrájenou šunku a sýr. Důkladně promíchejte. Nakynuté těsto rozválejte na placku, kterou nakrájejte na kostky. Každou kostku poklaďte směsí z cibule, šunky a sýru, a zabalte. Taštičky vyskládejte na vymazaný plech, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte hrubozrnnou solí a pepřem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 12 až 15 minut. Pro obměnu chuti můžete do náplně přidat anglickou slaninu a kysané zelí.
Bramborové koláčky
Ingredience:
- 200 g vařených brambor ve slupce
- 300 g špaldové mouky
- 120 ml plnotučného mléka
- 20 g másla
- 1 vejce
- 2 lžičky sušeného droždí
- 100 g mletého masa
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 menší cibule
- Majoránka
- Sůl
- Pepř
Postup:
Vařené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Brambory vložte do mísy, přidejte mouku, mléko, máslo, vejce a sušené droždí. Důkladně promíchejte a nechejte odpočinout. Mezitím si připravte náplň. Na pánvi rozehřejte olej, na kterém osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli a mleté maso. Dle chuti osolte, opepřete a přidejte majoránku. Z připraveného těsta tvarujte malé koláčky, které plňte masovou směsí. Koláčky skládejte na vymazaný plech a pečte v předehřáté troubě na 180 °C 25 až 30 minut.