Nemoci? zbavme se jich správnou životosprávou

Nemoci? zbavme se jich správnou životosprávou

Nesprávné stravování způsobuje velké množství nemocí, či poruch příjmů potravy. Pojďte se podívat jak může anorexie či obezita ovlivnit váš život. A jak proti těmto poruchám či další civilizačním nemocem bojovat pomocí zdravé stravy.

Nemoc – důsledek nesprávné životosprávy

Žijeme v 21. století. Tato doba by se dala charakterizovat jako uspěchaná. Na lidi, včetně dětí, jsou kladeny mnohem vyšší požadavky nežli dříve. Populace, hlavně ta mladá, je ambicióznější, snaží se dosahovat co nejlepších pracovních výsledků. Ke spokojené práci, soukromému životu však potřebujeme také zdraví – jak psychické tak fyzické. Ne vždy můžeme naše zdraví ovlivnit. Jsou zde patologické vlivy, vrozené geny, věk, prodělané nemoci, ale měli bychom si najít čas na správnou životosprávu a mnoha nemocem tak předcházet.

Pojďme se společně podívat na výčet nejčastějších nemocí, které jsou nesprávnou životosprávou zaviněny.

 

Podvýživa - Lze ji charakterizovat jako celkový energetický nedostatek, jejímž důsledkem je celková nižší hmotnost.

Anorexie - patří do skupiny psychických onemocněních, kdy postižený jedinec dobrovolně přijímá nedostatek potravin. Je stále nespokojený se svou váhou, domnívá se, že je stále obézní. Touto chorobou trpí hlavně ženy. Příkladem z minulosti je císařovna Alžběta Bavorská, vážící 44 kg/172 cm.

 

Důsledky Anorexie se odrážejí prakticky na každém kousku našeho těla:

  • Vlasy – lámou se, padají, slábnou
  • Svaly – ochabují
  • Klouby- natékají
  • Selhávají ledviny
  • Kůže – je suchá, snadno se tvoří modřiny
  • Mozek a nervová soustava – neustálý strach z přibývání na váze zhoršuje pozornost, paměť
  • Výskyt anémie – chudokrevnosti
  • Srdce – zpomaluje tep, bušení na hrudi
  • Špatná funkce střev – zácpa, nadýmání
  • Hormony – neplodnost, ztráta menstruace, vysoké riziko potratu

 

Bulimieje vlastně opakem Anorexie, kdy postižený jedinec trpí obžerstvím. Po nadměrné konzumaci jídla se ho pak snaží co nejrychleji vypudit ze svého těla- pomocí zvracení, projímadel….

Obě tyto poruchy mohou vést k sebevraždě a toto riziko je 200x větší než u jakékoliv jiné nemoci!

 

Jak bulimie napadá lidské tělo? Příznaky jsou často shodné s anorexií:

 Krev – výskyt anémie

  • Srdce – snížené množství draslíku vede k srdečním chorobám, zpomalený tep a nízký krevní tlak vedou k selhání srdce
  • Dehydratace organismu – tělo má nedostatek tekutin, draslíku, hořčíku a sodíku
  • Střeva – špatné trávení, zácpa, průjem, nadýmání
  • Hormony – nepravidelná menstruace až její ztráta
  • Mozek a nervová soustava – vznik depresí, špatné soustředění, stavy úzkosti
  • Obličej – oteklé tváře, problémy s pletí
  • Zuby – zvyšuje se kazivost

 

Rada: Každý člověk by se měl mít rád takový jaký je.

Průměrný denní energetický výdej u dospělého se střední fyzickou aktivitou činí přibližně 12000 KJ pro muže a 9500 KJ pro ženy.

 

Obezitaje spojena s nadbytečným příjmem energie a nedostatkem pohybu

 

Projevuje se hromaděním tuku v tkáních a nese s sebou další onemocnění. V dnešní době je to problém celosvětoví. Sedavé zaměstnání, počítačové hry u dětí a celkový nedostatek času na sport a správné stravování (fast food, …) vedou k otylosti.

 

V České republice celkem asi 66 % mužů a 54 % žen ve věku od 20 do 65 let trpí nadváhou nebo obezitou. To znamená, že mají hmotnostní index, tj. body mass index (BMI) nad 25. Skutečně otylých (BMI nad 30) je 16 % mužů a 20 % žen. Jen mezi dospělými je v naší republice obézních více než milion osob, což je velmi varující počet.

 

Pozor na nedostatek vitamínů ve výživě

 Křiviceje onemocnění skeletu

Dochází k deformacím dlouhých kostí a páteře. Příčinou je nedostatek vitamínu D, který reguluje vstřebávání vápníku a fosfátu v kostech. (zde je vhodná konzumace mořských ryb).


  

Metabolická anémie, degenerace nervových vlákenje důsledkem nedostatečného množství vitamínu B12 (najdeme ho v mléce, sýru, vejcích…).

 

Anémieje projevem nedostatku vitamínu B6. Projevuje se hlavně únavou, nervozitou (doporučuje se konzumovat - obiloviny, mléko, sóju, játra).

Doporučená denní dávka 2 mg denně

 

Špatné trávení

Prvotní příznaky se projevují nadýmáním, bolestí žaludku, pálením žáhy. Konzumace velkého množství tučných, kořeněných či sladkých jídel vede k překyselení našeho žaludku.  Důsledkem mohou být žaludeční vředy, rakovina tlustého střeva.

 

Cukrovkaonemocnění vzniká hlavně konzumací nadměrného množství jídla a rizikovými jedinci jsou tak hlavně lidé s nadváhou.

 

Dejte si pozor na konzumaci špatných a zdravých tuků.

Dobré tuky

Pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi a podporují správný růst a vývoj děti.

 1.     Více nenasycené mastné kyseliny – esenciální masné kyseliny omega 3 a 6

  • Rostlinné tuky - viditelné: slunečnicový, řepkový, sójový

                                          - Skryté: vlašské ořechy

  • Živočišné tuky - skryté: rybí tuk

2.     Mono nenasycené mastné kyseliny

  • Rostlinné tuky - viditelné: olivový, řepkový, kvalitní margarín

 

Špatné tuky

Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a tím i riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění

 1.     Nasycené mastné kyseliny

  • Živočišné tuky - viditelné: máslo, sádlo

                                          - Skryté: uzeniny, tučné maso, mléčné výrobky

  • Rostlinné tuky - skryté: dorty, pečivo, čokoláda, polevy

 

 2.     Trans mastné kyseliny

  • Rostlinné tuky částečně ztužené - skryté: dorty, pečivo, náhražky čokolády
  • Živočišné tuky - viditelné:  máslo

 

Vysoký krevní tlak - 140 na 90 a víc

Za vznikem stojí hlavně obezita, nedostatečný pohyb, stres a hlavně velká konzumace soli.

Důležitou prevencí je snížit spotřebu soli pod 5 g denně.

 

Vysoký krevní tlak přispívá ke vzniku dalších onemocnění:

 

  • Infarkt myokardu
  • Mozková mrtvice
  • Selhání ledvin
  • Postižení cévního zásobení oka

 

Hodnoty krevního tlaku podle Světové zdravotnické organizace

 Tlak

 systolický
(mm Hg)

 diastolický
(mm Hg)

optimální

<120

 <80

normální

<130

 <85

ještě normální

  130–139

   85–89

mírná hypertenze (stupeň závažnosti 1)

  140–159

   90–99

středně těžká hypertenze (stupeň závažnosti 2)

  160–179

  100–109

těžká hypertenze (stupeň závažnosti 3)

>180

>110

 

 

 

 

Vhodné potraviny v boji proti vysokému tlaku:

 

  • Bílé maso: Zejména drůbež a ryby, které obsahují také tzv. omega 3 mastné kyseliny s anti sklerotickým účinkem (týdenní dávka ryb by měla být alespoň 2 x 200 g)
  • Kvalitní rostlinné oleje: Za studena lisovaný olivový, sezamový či lněný olej
  • Potraviny s větším množstvím vlákniny (především zeleninu a ovoce)
  • Tmavý chléb, tmavé pečivo, dalamánky, celozrnné těstoviny, rýži Natural
  • Čerstvě vylisované šťávy z červené řepy, karotky, celeru, petržele, špenátu, citrusových plodů a rybízu
  • Česnek (stačí jeden stroužek denně)

 

Správná životospráva je prevence proti civilizačním chorobám např. cukrovce, srdečnímu infarktu, cévní mozkové příhodě a zejména rakovině. Tyto choroby se totiž řadí mezi nejčastější příčiny úmrtí v ČR. Faktorů, které se na těchto nemocech podílejí, je celá řada. Některé z nich můžeme vyloučit, a chránit se tak před jejich vznikem. Jedná se hlavně o kouření, velký příjem alkoholu, tučnou stravu, nedostatek pohybu, nedostatek spánku a hodně stresu.

 

Dejte tip přátelům
Autor
Jak se vám článek líbil?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také