Nevýhody RAW stravy aneb co byste měli vědět než s RAW stravou začnete
Pokud se rozhodujete zda přejít na RAW stravu, jsou pro vás důležité jak výhody s ní spojené, jichž není málo, tak nevýhody. RAW strava očišťuje organismu a může pomoci zmírnit i závažná onemocnění, ale jako každý selektivní výživový směr má i své nedostatky, se kterými musíme počítat.

Nevýhody RAW stravy

Měli bychom vědět, že syrová strava má svá rizika a nelze ji doporučit jako dlouhodobý hodnotný způsob zdravého stravování. Raději bychom ji měli zařadit krátkodobě jako zpestření našeho jídelníčku.

Prvním problémem je stravitelnost.  Jelikož se všechny potraviny konzumují v syrovém stavu, hrozí, že naše tělo bude mít problém se vstřebáváním živin, jako například lykopenu a karotenoidů. Může také hrozit nedostatek vitaminu B12 a nižší obsah vápníku.

Kolumbijská univerzita vysledovala, že RAW strava vedla k mírnému snížení obranyschopnosti u sledovaných účastníků. Zvyšuje se také pravděpodobnost vzniku srdečně cévních onemocnění a mozkové mrtvice. To je opět způsobené deficitem vitaminu B12, díky němuž se zvyšuje hladina homocysteinu. Dalším rizikem mohou být mikrobiální rizika, protože v syrové stravě konzumujeme tepelně neupravená masa a vejce.

Nesmíme také opominout nedostatek omega 3 nenasycených mastných kyselin, minerálních látek a dalších vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K). Zvýšení únavy a citlivosti zubů na studené a teplé nápoje.  Oslabení jedinci, starší lidé nebo lidé po vážnější nemoci by si měli dát větší pozor na množství konzumované stravy, protože by náročnější trávení a nedostatek některých látek mohl ještě více oslabit jejich organismus.

Když pomineme nedostatky některých látek a stravitelnosti RAW stravy, tak si musíme uvědomit, že další velkou nevýhodou je malá koncentrace restauracích ve městech. Samozřejmě ve velkých městech tyto podniky najdeme, ale v menších městech to může být problém. Proto jsme často pouze odkázáni na domácí přípravu a časově vytížení lidé mohou mít problém s plánováním a přípravou této stravy.  Další překážkou může být finanční náročnost. Když chceme začít s RAW stravováním, tak by v naší kuchyni neměl chybět kvalitní mixér a sušička ovoce.

V závěru bychom chtěli říct, že RAW strava je pro naše tělo prospěšná, ale spíše bychom ji měli brát jako zpestření a skvělý způsob detoxikace. Vždy musíme dbát na množství a rozmanitost syrové stravy.

Co bychom si tedy měli zapamatovat?

  • Syrová strava by neměla být konzumována dlouhodobě, ale jen jako zpestření našeho jídelníčku.
  • Při konzumaci syrové stravy naše tělo postrádá některé důležité vitaminy.
  • Raw strava může snižovat naší imunitu.
  • Díky RAW stravě se můžeme cítit více unavení.
  • Lidé v pokročilém věku nebo po vážných nemocí mohou mít problém s trávením syrové stravy.
Dejte tip přátelům
Vložte vlastní
recept nebo článek
a vyhrajte skvělou sušičku potravin.
Z každých vašich 10 publikovaných příspěvků vylosujeme jeden, jehož autorovi pošleme sušičku G21 Paradiso Cube. Budete to vy?
Autor
Jak se vám článek líbil?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také