Nízkokalorická vitamínová bomba - ŠPENÁT

Nízkokalorická vitamínová bomba - ŠPENÁT

Jaká je podle vás ideální surovina pro toto období? My sázíme na jednu ze superpotravin – špenát.

Má nízký obsah kalorií, je zdrojem všeho dobrého, co vás jen napadne. Vitaminu K, vitaminu A (ve formě karotenoidů), manganu, folátu, hořčíku, železa, mědi, vitaminu B2, vitaminu B6, vitaminu E, vápníku, draslíku a vitaminu C, vlákniny, fosforu, vitaminu B1, zinku, bílkovin a cholinu. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, niacin, kyselinu pantothenovou a selen. 

Co to znamená pro nás? 

Že prospívá zdraví, zlepšuje pleť i zrak, máme díky němu silnější kosti, reguluje krevní tlak, je dobrý pro srdeční činnost nebo jako prevence proti vzniku rakoviny či cukrovky. 

Plus taky zahání hlad, protože sloučeniny ve fotosyntetických buňkách špenátu podporují uvolňování hormonů sytosti. A pomáhá při cvičení – během tréninku dokáže zefektivnit činnost svalů.

Můžete jej jíst i pít, možnosti jeho přípravy jsou bohaté. My jsme si nejvíc oblíbili šťávu z čerstvých špenátových lístků, sklenice denně je v těchto dnech pro zdraví přímo dokonalá.

Výpočet výhod nekončí

Oblíbený je pro svou všestrannost. Můžete jej zapéct, dusit, jíst jako polévku, přílohu, hlavní jídlo nebo syrový rozmixovat a přidat do smoothie. Čerstvé lístky můžete také odšťavnit a dopřát si denně vitamínovou bombu ve sklenici – vyzkoušejte elixír zdraví, který získáte namícháním šťávy ze špenátu, pomeranče a zázvoru. Pro lednový detox je přímo ideální.

Špenátová šťáva

Špenátové zajímavosti

  • Oblíbený je už od sedmého století a jeho název vznikl podle plodů, které měly původně trny

  • Středověcí umělci si z jeho listů připravovali zelenou barvu

  • Sloučeniny ve fotosyntetických buňkách špenátu podporují uvolňování hormonů sytosti, proto špenát zahání hlad a chutě na jídlo

  • Zaujal i vědce, kteří zkoumají nitroreduktázové enzymy, nacházející se ve špenátu a dalších přírodních sloučeninách. Tyto enzymy by totiž mohly pomáhat s neutralizací výbušnin a rozkládat je na vedlejší produkty s nízkou toxicitou.

  • Kvůli chybě v desetinné čárce jej dlouho provázela pověst neuvěřitelně bohatého zdroje železa, které sice obsahuje, ale mnohem prospěšnější je jako zdroj dalších vitamínů, živin, minerálů, vlákniny nebo omega-3 mastných kyselin.

Ale dost už řečí, pojďme na tu šťávu a zařaďme špenát jako takový do lednového povánočního detoxu. Stojí za to :-)


Dejte tip přátelům
Autor
Jak se vám článek líbil?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také