<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Nutriční terapeutka radí: Kolikrát denně jíst?

V nové rubrice se budeme setkávat s nutriční terapeutkou Renátou Stehlíkovou. Renáta se zabývá správnou výživou, jejím přínosem pro zdraví a zdravý životní styl. Jak se správným stravováním předejít zdravotním potížím? Jak se zbavit problémů, které nás trápí?

Kolik jídel denně, opravdu minimálně pět? 

Sama doporučuji jíst 3 hlavní jídla denně. Ve své praxi se často setkávám s lidmi, kteří mi říkají, že drželi nějakou „dietu”, a že jim bylo doporučeno, aby stále něco ujídali, nejlépe každé dvě hodiny. Ať si s sebou pořád nosí nějaké drobné svačinky a hlavně, ať nikdy nehladoví. Tak tohle je podle mě úplně to nejhorší možné doporučení!
 

Možná někdo takové doporučují dává, protože to jídlo, které mají při takovém stravovacím režimu nastoleno, je nezasytí. Je dietní, ti lidé jsou stále hladoví a opravdu po 1–2 hodinách potřebují nějakou drobnost do sebe dostat.

Řešením je podávat jídla, která zasytí, takže ne „dietní”, ale kvalitní jídla ze základních potravin. Opravdu, tak jednoduché to je.
 

Proč je tedy vhodné jíst 3x denně hlavní jídlo, někteří dokonce prospívají na 2x denně?

 

Podstatné je vědět, k čemu vlastně dochází při konzumaci jídla

Při konzumaci jídla se uvolňuje hormon inzulin ze slinivky břišní. Ten nám pomáhá zpracovávat potravu, zejména převádí cukry (glukózu) z krve do jednotlivých buněk, aby se zpracovávala na energii. Proto se inzulin uvolňuje zejména po vysoce sacharidovém jídle, ale v podstatě každé jídlo vyvolá určité uvolnění inzulinu. 
 

A jestliže my jíme hodně často, tak se i hodně často zvyšuje hladina inzulinu v krvi. Dlouhodobě vysoká hladina inzulinu v krvi znamená, že ty buňky, které mají receptory na inzulin, otupí svoje vnímání, zvyknou si na něj (čemuž se říká snížení citlivosti senzitivity) a může dojít k vybudování inzulínové rezistence.Buňky už přestávají reagovat na inzulin a naše tělo, aby to zachránilo, produkuje více a více inzulinu a naše buňky na něj méně a méně reagují. Situace se tímto způsobem stále zhoršuje. Cukr se pak v krvi pozvolna hromadí a poškozuje naše cévy. 
 

Tenhle stav může trvat klidně desítky roků. On nás nebolí, necítíme ho, ale pomalu jdeme naproti nadváze, cukrovce II. typu, hypertenzi, nemoci srdce a cév, dokonce Alzheimerově chorobě.

Výživový poradce

Proč je dobré mít větší pauzu mezi jídly?

Omezením počtu denních jídel, třeba právě na tři denně, a nechat tělo trošku „vyhladovět”, aby došlo ke snížení hladiny inzulinu a nedošlo k inzulínové rezistenci. Cíl je, aby buňky získaly znovu citlivost na inzulín. Proto tři hlavní jídla je takové základní doporučení. 
 

Ale samozřejmě máme výjimky:

  • malé děti, které mají menší objem žaludku, takže potřebují jíst častěji

  • těhotné ženy, které také potřebují častěji jíst

  • lidé, trpící refluxem nebo onemocněním slinivky
     

Pro mnoho lidí tři hlavní jídla denně stačí a dokonce už bylo vyzkoušeno i u diabetiků II. typu, že na dvou jídlech denně prospívali výborně. Tento způsob stravování je vhodný i při řešení jiných zdravotních problémů, jako je třeba porucha tukového metabolismu.
 

Intervaly mezi jídly mohou být různé a musí odpovídat potřebám daného člověka. A také nezapomeňte, že pokud přecházíte z pěti jídel na tři, tak to neznamená, že ty svačinky jen vyhodíte ze svého stravování, ale je třeba je rozprostřít do těch hlavních jídel. 
 

 

Jak tři hlavní jídla denně správně sestavit? 

Tři hlavní jídla by měla být správně poskládaná, protože to okno mezi jídly je poměrně velké a měli byste ho bez problému vydržet. Příkladem špatně zvoleného jídla jsou například musli s mlékem. To je jídlo, které je tvořeno převážně sacharidy s malým množstvím bílkovin.
 

Když se podíváme do minulosti, tak dříve dvě jídla denně byla normální. Lidé se najedli, než šli na pole a když se z pole vrátili. Potom jsme tam přidali třetí jídlo. A takový ten nejnovější vynález jsou svačinky, které máme pojídat mezi hlavními jídly. Tuž je i úžasný obchodní trik potravinářských firem, kterým se krásně hodilo, že budeme jíst ještě více, až se z toho stal takový zlozvyk.
 

Zdravý člověk, ať už se snaží zhubnout nebo jíst jenom zdravě, rozhodně nepotřebuje jíst 5x denně.

 

Článek pro vás připravila nutriční terapeutka Renata Stehlíková, DiS. Pokud se chcete dozvědět víc o její práci nebo vyzkoušet další recepty, navštivte web https://www.rencastehlikova.cz/ nebo instagramový profil. Najdete tam spoustu výborných a zajímavých tipů.