<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Odhalte zkažené maso včas!

Máte strach z konzumace zkaženého masa? Hledáte způsoby, jak zjistit, zda je maso čerstvé nebo zda se již začíná kazit? Zapojte elektronický nos!

 

Odhalte zkažené maso včas!

Je maso skutečně čerstvé? Neuškodilo mu skladování nebo rozmrazování? Je ryba, kuře, vepřové či hovězí v pořádku? Vydaří se rodinný oběd nebo večeře s přáteli? Zapojte FOODsniffer neboli elektronický nos. Odpoví na všechny otázky a ušetří vám spoustu peněz.

Jakým způsobem a při jakých teplotách se maso začíná kazit?

Maso je jednou z potravin, které se mohou zkazit vlivem teploty a přítomnosti vzduchu. Bohužel bakterie uvolňují svou metabolickou aktivitou látky, které nejsme schopni odhalit pouhým čichem nebo zrakem. Pouhým okem začíná být zkažené maso rozpoznatelné až tehdy, je-li na povrchu masa přibližně deset buněk na jeden centimetr čtvereční.

  • Správná teplota. Maso musí být uchováno při teplotě -1 °C, přičemž proces mrznutí začíná u masa při teplotě -1,5 °C. Při vyšších teplotách je nutné maso spotřebovat do několika dní po uskladnění v lednici.

  • Přítomnost vzduchu. Přítomnost vzduchu hraje důležitou roli, neboť mikrobi, kteří se na mase tvoří, jsou v podstatě závislí na přítomnosti kyslíku. Jak tedy jednoduše vyvodíme, čím méně kyslíku, tím méně mikrobů na mase.

Co hrozí z konzumace zkaženého masa?

Pokud sníte zkažené maso, hrozí vám velmi nepříjemné obtíže. Jedná se zejména o salmonelózu, kampylobakteriózu, E.coli a Shigelózu.

Existuje zaručený způsob, jak odhalit, kdy začíná maso podléhat zkáze?

Ano, jeho jméno je FoodSniffer. Přístroj je vyroben tak, aby odhalil nebezpečné látky vyskytující se v okolí zkaženého masa, a to vepřového, hovězího, drůbežího nebo rybího. S přístrojem na určení čerstvosti masa se nebudete muset obávat, že chytíte jednu z nepříjemných nemocí hrozící z konzumace zkaženého masa.

Malý tělem, velký schopnostmi

Detektor čerstvosti masa nebo také elektronický nos se vám pohodlně vejde do dlaně. Ve svém 14 cm dlouhém, 5,5 cm širokém a pouhých 1,5 cm vysokém těle má 4 senzory. Senzory se švýcarskou technologií měří vlhkost, teplotu, výskyt čpavku a dalších těkavých organických látek. Rozezná a detekuje jich až stovku. Naměřené hodnoty zanalyzuje a na váš mobilní telefon pošle výsledky a doporučení. Sám se aktualizuje a na jedno nabití dokáže pracovat až 12 hodin.

Kde vám pomůže?

Všude. Doma, je velmi vhodný pro rodiny, ve kterých vyrůstají malé děti, zejména pak kojenci, kteří začínají konzumovat první příkrmy s masem. V restauracích. V jídelnách. V obchodech s masem a všude tam, kde se maso zpracovává.

Pár tipů na závěr

  • Maso si vždy melte sami doma – preferujete-li ovšem mleté maso kupované, pak sáhněte raději po hovězím, jehož kvalita bývá obecně mnohem lepší, nežli kvalita masa vepřového.

  • Maso v mrazáku uchovávejte maximálně měsíc – je zcela běžné uchovávat maso v mrazících boxech, ovšem ani zde není trvanlivost masa nekonečná. Před uložením masa do mrazáku jej vždy pečlivě, ideálně vakuově, zabalte.

  • Vnitřnosti konzumujte co nejdříve po koupi, ideálně ihned – je známo, že trvanlivost vnitřností není příliš dlouhá. Vnitřnosti vydrží čerstvé maximálně tři dny.

  • Hovězí maso pouze z mladých jedinců – chcete-li si dopřát opravdu kvalitní hovězí maso, pak vybírejte takové, které je z býků, jejichž věk, při porážce, nepřekročil dva roky.