Odhalte zkažené maso včas!
Je maso skutečně čerstvé? Neuškodilo mu skladování nebo rozmrazování? Je ryba, kuře, vepřové či hovězí v pořádku? Vydaří se rodinný oběd nebo večeře s přáteli? Zapojte FOODsniffer neboli elektronický nos. Odpoví na všechny otázky a ušetří vám spoustu peněz.
Jakým způsobem a při jakých teplotách se maso začíná kazit?
Maso je jednou z potravin, které se mohou zkazit vlivem teploty a přítomnosti vzduchu. Bohužel bakterie uvolňují svou metabolickou aktivitou látky, které nejsme schopni odhalit pouhým čichem nebo zrakem. Pouhým okem začíná být zkažené maso rozpoznatelné až tehdy, je-li na povrchu masa přibližně deset buněk na jeden centimetr čtvereční.
-
Správná teplota. Maso musí být uchováno při teplotě -1 °C, přičemž proces mrznutí začíná u masa při teplotě -1,5 °C. Při vyšších teplotách je nutné maso spotřebovat do několika dní po uskladnění v lednici.
-
Přítomnost vzduchu. Přítomnost vzduchu hraje důležitou roli, neboť mikrobi, kteří se na mase tvoří, jsou v podstatě závislí na přítomnosti kyslíku. Jak tedy jednoduše vyvodíme, čím méně kyslíku, tím méně mikrobů na mase.
Co hrozí z konzumace zkaženého masa?
Pokud sníte zkažené maso, hrozí vám velmi nepříjemné obtíže. Jedná se zejména o salmonelózu, kampylobakteriózu, E.coli a Shigelózu.
Existuje zaručený způsob, jak odhalit, kdy začíná maso podléhat zkáze?
Ano, jeho jméno je FoodSniffer. Přístroj je vyroben tak, aby odhalil nebezpečné látky vyskytující se v okolí zkaženého masa, a to vepřového, hovězího, drůbežího nebo rybího. S přístrojem na určení čerstvosti masa se nebudete muset obávat, že chytíte jednu z nepříjemných nemocí hrozící z konzumace zkaženého masa.
Malý tělem, velký schopnostmi
Detektor čerstvosti masa nebo také elektronický nos se vám pohodlně vejde do dlaně. Ve svém 14 cm dlouhém, 5,5 cm širokém a pouhých 1,5 cm vysokém těle má 4 senzory. Senzory se švýcarskou technologií měří vlhkost, teplotu, výskyt čpavku a dalších těkavých organických látek. Rozezná a detekuje jich až stovku. Naměřené hodnoty zanalyzuje a na váš mobilní telefon pošle výsledky a doporučení. Sám se aktualizuje a na jedno nabití dokáže pracovat až 12 hodin.
Kde vám pomůže?
Všude. Doma, je velmi vhodný pro rodiny, ve kterých vyrůstají malé děti, zejména pak kojenci, kteří začínají konzumovat první příkrmy s masem. V restauracích. V jídelnách. V obchodech s masem a všude tam, kde se maso zpracovává.
Pár tipů na závěr
-
Maso si vždy melte sami doma – preferujete-li ovšem mleté maso kupované, pak sáhněte raději po hovězím, jehož kvalita bývá obecně mnohem lepší, nežli kvalita masa vepřového.
-
Maso v mrazáku uchovávejte maximálně měsíc – je zcela běžné uchovávat maso v mrazících boxech, ovšem ani zde není trvanlivost masa nekonečná. Před uložením masa do mrazáku jej vždy pečlivě, ideálně vakuově, zabalte.
-
Vnitřnosti konzumujte co nejdříve po koupi, ideálně ihned – je známo, že trvanlivost vnitřností není příliš dlouhá. Vnitřnosti vydrží čerstvé maximálně tři dny.
-
Hovězí maso pouze z mladých jedinců – chcete-li si dopřát opravdu kvalitní hovězí maso, pak vybírejte takové, které je z býků, jejichž věk, při porážce, nepřekročil dva roky.
Komentáře (1)