<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Oleje – na kterých smažit a které použít do salátu?

Pravděpodobně mnoho z vás se již setkalo s rozhodováním, který olej vybrat na smažení a který použít do studené kuchyně. Je jich zkrátka tolik, že zabírají několik řad v obchodech. Kdo si z nich má ale vybrat? My se vám to pokusíme usnadnit a poradíme vám

 

Jak jistě sami dobře víte, tuky jsou důležité pro zdravý život. Jejich denní příjem by měl tvořit minimálně 25 % v závislosti na věku. Důležité je říci si, že tuky by měly být kvalitní. Z tohoto důvodu je důležité vybírat oleje opravdu velmi pečlivě. Jde přeci jen o vaše zdraví. Nemyslíte?

Základní rozdělení olejů a vhodnost použití

Lněný olej. Lněný olej je velmi zdravý z důvodu vysokého obsahu omega 3 a 6 mastných kyselin. Lněný olej je, díky nízkému bodu zakouření, vhodný do již hotových pokrmů. Lněný olej skladujte vždy na chladném a tmavém místě. Proč? Je to z toho důvodu, že velmi brzy oxiduje. Zkrátka by se vám rychle zkazil.

Makový olej. Makový olej je na tom podobně jako olej lněný. Díky nízkému bodu zakouření je vhodný do studené kuchyně, zejména pak do salátů a pomazánek. Makový olej u nás není příliš známý, což je na jednu stranu škoda, neboť je velmi zdravý a obsahuje cenné vitamíny a minerální látky.

Dýňový olej. Opět se jedná o olej, který je vhodný pro přípravu studené kuchyně. Dýňový olej je velmi lahodný a hodí se pro přípravu nejen slaných pokrmů, ale také sladkých. Díky vysokému obsahu zinku je velmi důležitý pro naše zdraví. A nejen to! Dýňový olej má protizánětlivé účinky a navíc pomáhá k přirozené detoxikaci organismu.

Olivový olej. Olivový olej je jedním z nejoblíbenějších. Právě u olivového oleje byste si měli dát extra záležet na jeho výběru. Kupujte vždy extra panenský olivový olej. Pouze ten si zachovává všechny důležité vitamíny a minerální látky. Existuje ještě olivový olej vyráběný z pokrutin, který není příliš kvalitní. Vyrábí se totiž z odpadu oliv. Olivový olej je velmi lehce stravitelný, snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá při zácpě a bojuje proti zánětům. Jeho použití by mělo zůstat ve studené kuchyni, což mnozí z nás nedodržují.

Řepkový olej. Řepkový olej obsahuje vyvážený poměr omega 3 a 6 mastných kyselin a patří díky tomu mezi zdravé oleje. Pro zajímavost, řepkový olej dříve obsahoval kyselinu eurukovou, která je zdraví škodlivá. Avšak později došlo k její eliminaci a řepkový olej se zařadil mezi oleje zdravé. Řepkový olej je vhodný nejen na smažení, ale také pro přípravu studené kuchyně.

Slunečnicový olej. Slunečnicový olej má podobný bod zakouření jako olej lněný. Z tohoto důvodu by neměl být používán na smažení, což pro někoho může být novinkou. Slunečnicový olej obsahuje vitamíny E a selen. A nejen to. Slunečnicový olej působí blahodárně na nervovou soustavu a usnadňuje vyprazdňování.

Rýžový olej. Rýžový olej patří mezi velmi kvalitní tuky a to zejména díky vysokému obsahu vitamínyů A, B a E a mastných kyselin. Díky vysokému obsahu vitamínyu E se rýžový olej označuje jako antioxidant. Jeho použití je univerzální, neboť se dá použít nejen ve studené kuchyni, ale také pro tepelnou úpravu pokrmů. 

Avokádový olej. Jeho bod zakouření je vyšší, je tedy vhodný na smažení. Avokádový olej obsahuje řadu vitamínyů, jako je A a D a také řadu minerálních látek, jako například zinek, hořčík a železo. Navíc má antibakteriální účinky a pomáhá urychlovat hojení.

Závěrem si to pojďme shrnout

Do studené kuchyně, tedy pro přípravu salátů, pomazánek, zeleninových smoothie a podobně, se hodí lněný olej, makový olej, dýňový olej, rýžový olej, olivový olej a slunečnicový olej. Tyto oleje mají nízký bod zakouření, přičemž při zahřívání v nich vznikají škodlivé látky a naopak zdraví prospěšné látky jsou ničeny. Do teplé kuchyně, tedy na smažení a tepelnou úpravu, je vhodný rýžový, řepkový a avokádový olej. Na rozdíl od výše zmíněných olejů mají totiž vysoký bod zakouření. Při tepelné úpravě v nich nevznikají zdraví škodlivé látky a zachovávají si látky prospěšné pro naše zdraví.