Oslaďte si život zdravěji! Bílý cukr je jed
Bílý cukr je jed. Stojí za ztrátou vitamínu B a má špatný vliv na náš imunitní systém. Ale jak ho nahradit? Existuje mnoho přírodních sladidel, která jsou stejně sladká a přesto obsahují zdraví prospěšné živiny. Nechte se námi inspirovat.

Jak si osladit život zdravěji

Cukr patří bez pochyby mezi jednu z nejoblíbenějších potravin a tvoří nedílnou součást pravidelně konzumovaných složek v našem jídelníčku. Stal se natolik rozšířeným, že mnozí vědci před ním důrazně varují, neboť se nachází téměř všude – sladíme si čaj, kávu, používáme jej na pečení, na vaření, kolem nás je mnoho sladkostí a sladkých nápojů – je zkrátka všude. Většina z nás zná bohužel pouze klasický bílý rafinovaný cukr, který nepatří mezi zdravé potraviny. My vám v dnešním článku přinášíme přehled zdravých variant a ukážeme si, čím bílý cukr nahradit a jak jej ze svého jídelníčku zcela vystrnadit.

Proč ne bílý cukr?

Ne nadarmo se mu také, stejně jako mouce, přezdívá bílý jed. V přírodním cukru jsou obsažené látky, které jsou pro náš organismus přirozené a lehce stravitelné. Dojde-li však k rafinaci, tyto látky jsou odstraněny a z cukru se stává chemikálie, která nemá pro náš organismus výživovou hodnotu a stává se z něj látka plná prázdných kalorií. Pro zpracování rafinovaného cukru organismus potřebuje obrovské množství vitamínů B, které jsou nutné pro správné fungování mozku a svalů. Dojde-li k jejich nedostatku a zároveň přebytku cukru, může dojít k poruchám myšlení a vývoje mozku. Konzumace nadměrného množství cukru způsobuje odvápnění kostí, svalovou únavu a zubní kazy. Díky vysokému glykemickému indexu způsobuje vysokou produkci inzulinu a tím dochází k poškození beta buněk a může docházet také k rozvoji metabolických chorob, mezi které řadíme například diabetes.

Co ve zkratce bílý cukr způsobuje?

  • zvyšuje hladinu cukru v krvi
  • stojí za ztrátou vitamínu B, hořčíku a vápníku
  • má velmi špatný vliv na imunitní systém
  • přispívá k obezitě
  • zvyšuje krevní tlak a hladinu adrenalinu

Sacharidy…

Cukry patří mezi sacharidy, které jsou, společně s tuky a bílkovinami, nejdůležitější pro lidský organismus. Sacharidy se rozdělují na polysacharidy, oligosacharidy a monosacharidy. Monosacharidy patří mezi nejjednodušší cukry, mezi které řadíme glukózu a fruktózu. Tyto monosacharidy jsou obsaženy v ovoci a pro lidský organismus jsou velmi lehce stravitelné. Sacharidy nám dodávají energii a měli bychom je přijímat zejména v podobě právě již zmíněných monosacharidů, které naše tělo nemusí dále štěpit. Pokud je náš jídelníček tvořen zejména složenými cukry, tělo musí vynaložit mnoho energie na jejich zpracování a pokud je nezpracuje, dochází k jejich ukládání ve formě tuků. Nejzdravější způsob, jak přijímat cukry, je tedy jejich konzumace v podobě jednoduchých cukrů obsažených v ovoci.

„Ano, i když to tak nevypadá, i já patřím mezi ty, kteří si rádi sem tam dopřejí něco sladkého. Již od mala jsem měl naučeno sladit klasickým bílým cukrem, o kterém jsem se postupem času dozvěděl, že patří mezi nezdravé potraviny. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl zkusit jiné, zdravější varianty. V poslední době hodně používám třtinový a kokosový cukr, kterými si sladím kávu, a pokud si chci dopřát nějaké sladkosti, sáhnu po ovoci nebo nepražených kakaových bobech, které jsou opravdu výtečné obalené v kokosovém cukru. Teď už vím, že i sladit jde zdravě. “
Martin Maxa
Hudebník, sportovec a výtvarník


Zdravé alternativy

Melasa

Melasa se získává při výrobě cukru z cukrové třtiny a je bohatým zdrojem celé řady stopových prvků a organických látek. Mezi tyto prvky řadíme zejména hořčík, fosfor, železo, draslík, sodík, zinek, měď, glukózu, sacharózu, dále nenasycené mastné kyseliny, jako například linolovou, olejovou, dále vitamíny skupiny B, inositol nebo kyselinu fosforečnou. Dlouhodobá konzumace melasy vede k čištění lymfatického systému, je lékem na artrózu a bolesti kloubů, harmonizuje nervový systém, bojuje proti stresu, únavě a slabosti. Melasa má zázračné účinky na krevní tlak, anémii, záněty, hemoroidy, ekzémy, astma a mnoho dalších. Melasa je využívána také v kosmetickém průmyslu – hojí ekzémy a alergické kožní projevy. Melasa je vhodná v boji proti rakovině a jako prevence vůči ní.

Kokosový cukr

Kokosový cukr se vyrábí z nektaru z květů kokosových palem, který je dále pomalu zahříván, dokud se z něj postupně neodpaří veškerá voda. Výsledkem tohoto procesu jsou krystalky sladké chuti s karamelovou dochutí. Glykemický index kokosového cukru je 35, má tedy nižší hodnotu, než je hodnota třtinového cukru nebo agáve sirupu. Kokosový cukr je bohatý na mangan, železo, zinek, vitamín B1, B2, B3, B6 a vitamín C. Kokosový cukr příznivě podporuje imunitní systém a celkově působí velmi dobře na náš organismus. V kuchyni má kokosový cukr velmi široké použití.

Stevie

Stevie je až 300 x sladší nežli rafinovaný cukr, je nízkokalorická a tím pádem vhodná pro hypoglykemiky. Stevie pomáhá udržovat v rovnováze cukr v krvi a léčí diabetes 2. typu. Stevie urychluje hojení zranění, reguluje bakterie v ústní dutině, podporuje trávení, pomáhá udržovat váhu, je vhodná v boji s akné a ekzémy a v neposlední řadě pomáhá buněčnému metabolismu. Stevie vás okouzlí zejména svou sladkou chutí a vysokou sladivostí.

Panela

Panela vzniká ze surové šťávy čerstvě vylisované z cukrové třtiny. Tato šťáva je posléze vysoušena a lehce drcena. Můžete ji znát také pod názvy rapadura nebo raspadura. Pokud se s panelou setkáte, můžete ji zaměnit za hnědý třtinový cukr, který svým vzhledem připomíná. Panela se získává bez použití chemických procesů a má tedy zachovány veškeré živiny. Panela obsahuje až 85 % sacharózy, dále glukózu, fruktózu, vitamín B, C, D a E. Další látky obsažené v panele jsou vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík, zinek a další. Mezi hlavní účinky panely patří čištění krve a posílení oslabeného organismu.

Javorový sirup

Javorový sirup je získáván z mízy javoru cukrového procesem navrtání a zachycování stékající šťávy, která je následně zahřívána, čímž se šťáva zahušťuje. Javorový sirup obsahuje vodu, sacharózu, fruktózu, glukózu, dále pak organické kyseliny, draslík, vápník, zinek, mangan, vanilin, aminokyseliny a další. Javorový sirup má velmi výraznou chuť podobnou ořechům a medu. V obchodě se můžete setkat se třemi druhy a to Grade A, B a C. Grade A je považován za nejkvalitnější sirup vhodný k přímé konzumaci a je také nejdražší. Grade A má méně intenzivní chuť a je označován jako „panenský“.

Agáve sirup

Agáve sirup obsahuje vysoké množství fruktózy, dále glukózu a malé množství sacharózy. Sirup má velmi nízký glykemický index 30 a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Agáve sirup je 2x sladší než med, podporuje zdravou střevní mikroflóru a správnou činnost střev. Obsahuje inulin, neboli přírodní probiotikum. Agávový sirup podporuje činnost žlučníku, trávení tuků a podporuje metabolické funkce.

Kukuřičný slad

Kukuřičný slad je velmi zdravou alternativou bílého cukru, který šetří slinivku a nepřechází do krve, a je tedy velmi vhodný pro diabetiky. K jeho výrobě dochází prostřednictvím přirozené fermentace, při které se nepoužívají žádné chemické látky. Kukuřičný slad obsahuje vysoké množství sodíku, draslíku, hořčíku, železa, vápníku, fosforu a vitamíny skupiny B.

Třtinový cukr

Třtinový cukr je velmi populární díky tomu, že neprochází, stejně jako bílý cukr, rafinací a jsou v něm tedy zachovány všechny vitamíny, minerály a stopové prvky, o které je právě bílý cukr ochuzen. Třtinový cukr se vyrábí krystalizací z čerstvé třtinové šťávy a má velmi bohaté aroma a chuť.

Další přírodní sladidla: švestkový sirup, datlový sirup, datlový cukr, špaldový sirup, rýžový slad, rýžový sirup, pšeničný sirup, kukuřičný sirup, ječný sladový sirup, sirup z jakonu a další.

Dejte tip přátelům
Vložte vlastní
recept nebo článek
a vyhrajte skvělou sušičku potravin.
Z každých vašich 10 publikovaných příspěvků vylosujeme jeden, jehož autorovi pošleme sušičku G21 Paradiso Cube. Budete to vy?
Autor
Jak se vám článek líbil?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také