Pampelišky

Pampelišky

Pampeliška, byť plevel, je prospěšná a obsahuje spoustu účinných látek. Její přínos ocení nejen oči pohledem na krásu kvítků v zelené trávě, ale i naše tělo. Zdravotně i chuťovými buňkami.

Pampeliška, byť plevel, je prospěšná a obsahuje spoustu účinných látek – inulin, hořčiny taraxin, taraxasterin, lactopicrin, vitamín B11, vitamín B8, vitamín B2, vitamíny C, A, D, fytosteroly, aminokyseliny, třísloviny, silice, slizovité látky, minerální látky, zejména měď draslík, mangan, obsahuje také fosfor a kyselinu křemičitou. Působí dobře na trávicí soustavu a krvetvorbu, snižuje hladinu krevního cukru, posiluje metabolismus, působí močopudně, zlepšuje funkci lymfatického systému, pomáhá při chronické únavě, při zácpě, pomáhá při ženských potížích. Využívá se při problémech se zácpou, artrózou, při chronických ekzémech nechutenství, detoxikaci těla a také při hubnutí.

Pampelišková polévka

  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 nadrobno nasekané cibule
  • ½ hrnku mléka 
  • 2 hrnky listů pampelišky
  • 1 nastrouhaná mrkev
  • 1–2 lžíce oleje
  • 1 lžíce mouky
  • Na dochucení sůl a pepř

Na oleji v hrnci osmahněte cibuli a poprašte ji moukou. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Přidejte listy pampelišky a mrkev. Vařte do změknutí a nakonec zjemněte mlékem. Dle chuti osolte, opepřete a rozmixujte tyčovým mixérem. Polévku podávejte ozdobenou květy pampelišek.


Smažené pampelišky

  • Květy pampelišek

  • 1 vejce

  • 1 šálek mléka

  • 1 šálek mouky

  • 1/2 lžičky soli

  • 1 špetkový pepř

  • sůl

Mladé květy pampelišek (klidně i s kouskem stonku) opláchněte mírně osolené vodě. Rozložte na papírovou utěrku, aby proschnuly a mezitím si z vejce, mléka, mouky, soli a pepře připravte těstíčko na obalování. Obalené pampeliškové květy buď fritujte nebo osmažte na pánvi

Pampeliškové muffiny

  • 2 hrsti pampeliškových květů

  • 200 g hladké mouky

  • 100 g cukru

  • 2 lžičky jedlé sody

  • 2 vejce

  • 200 ml mléka

  • 60 g másla

Utřete vejce s máslem a s cukrem a přidejte mléko. Do mouky vmíchejte sodu a postupně zašlehávejte do utřené směsi. Nakonec přidejte omyté a nadrobno nasekané pampeliškové květy. Pečte při 160–180 stupních 20-30 minut. Vychladlé muffiny můžete pokapat ovocnou polevou a zdobit pampeliškovými květy. 

Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také