<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Pečeme bezlepkové cukroví

min.

Jelikož je mezi námi mnoho celiaků a osob, které z jakéhokoliv důvodu nekonzumují potraviny s lepkem, rozhodli jsme se připravit několik druhů vánočního cukroví z bezlepkových surovin. Bezlepkové těsto vás překvapí svou poddajností a hotové cukroví dokona

 

Linecké cukroví s domácí marmeládou

Ingredience:

  • 300 g bezlepkové mouky (například kukuřičná nebo Jizerka)
  • 200 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g mletých mandlí
  • 2 hrnky jahod
  • ½ citrónu

Postup:

Připravte si kuchyňského robota, do jehož mísy vložte mouku, změklé máslo, 150 g třtinového cukru, vejce a mleté mandle. Vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinářské folie a nechejte v lednici 2 hodiny odpočinout. Z těsta vyválejte placku a pomocí vykrajovátek vykrajujte oblíbené tvary. Linecké cukroví vložte na vymazaný plech a pečte při teplotě 180 °C 5 až 7 minut. Mezitím si připravte marmeládu. Do hrnce vložte jahody a zalijte vodou. Přiveďte k varu a přisypejte 50 g třtinového cukru. Jahody s cukrem rozmixujte tyčovým mixérem a přidejte šťávu z ½ citrónu. Vařte do zhoustnutí. Marmeládu nechejte vychladnout a poté ji použijte na namazání lineckého cukroví. Cukroví nechejte na chladném místě uležet.

Bezlepkové pracny se sušeným ovocem

Ingredience:

  • 300 g bezlepkové mouky (například kukuřičná nebo Jizerka)
  • 200 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 50 g nasekaných sušených meruněk
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce kakaa
  • 100 g mletých mandlí

Postup:

Připravte si kuchyňského robota, do jehož mísy vložte všechny připravené ingredience. Vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinářské folie a nechejte v lednici 2 hodiny odpočinout. Mezitím si připravte formičky na pracny, které vymažte máslem nebo rostlinným olejem. Formičky poté plňte připraveným těstem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 8 až 10 minut. Hotové pracny můžete pokapat rozpuštěnou čokoládou nebo obalit ve strouhaném kokosu.

Vanilkové rohlíčky

Ingredience:

  • 200 g bezlepkové mouky (například kukuřičná nebo Jizerka)
  • 150 g másla
  • 60 g třtinového cukru
  • 50 g nadrobno nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 2 lžičky citronové kůry

Postup:

Připravte si kuchyňského robota, do jehož mísy vložte všechny ingredience. Vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinářské folie a nechejte v lednici 2 hodiny odpočinout. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Z těsta tvarujte rohlíčky, které skládejte na vymazaný plech a pečte přibližně 8 až 10 minut.

Kokosové kuličky

Ingredience:

  • 150 g třtinového cukru
  • 1 bílek
  • 120 g strouhaného kokosu na kuličky a 30 g na obalení
  • 60 g másla
  • 1 vanilkový lusk

Postup:

Vanilkový lusk rozpulte a vydlabejte dužinu. Všechny ingredience vložte do mísy kuchyňského robota a vypracujte hladké těsto. Z těsta tvořte kuličky, které obalujte ve strouhaném kokosu. Kuličky nechejte na chladném místě, nejlépe v lednici, ztuhnout.