Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Podzimní hruškový koláč




Podzimní sychravé dny jsou tu v plné síle a vy začínáte přemýšlet nad tím, čím si je zpříjemnit? Chtělo by to něco sladkého, teplého a zároveň zdravého. Pojďte si s námi upéct voňavý koláč, který si zamilujete.
Recept
Ingredience na korpus:
- 200 g špaldové mouky
- 100 g másla
- třtinový cukr
- 1 vejce
Ingredience na náplň:
- 500 g hrušek (pro obměnu chuti můžete použít jablka)
- 1 vejce
- 1 vanilkový lusk
- mletá skořice
- 1 vanička odtučněného tvarohu
- třtinový cukr
Postup:
Ze špaldové mouky, změklého másla, třtinového cukru a jednoho vajíčka vypracujte hladké těsto. Těsto nechejte na chladném místě alespoň 1 hodinu odpočinout. Připravte si kulatou formu na koláč, do které těsto vmačkejte. Nezapomeňte si formu vymazat máslem a vysypat moukou. Náplň připravíte smícháním tvarohu, vajíčka, vanilkového lusku, mleté skořice a třtinového cukru. Nakonec si oloupejte hrušky, které nakrájejte na malé kostičky a vmíchejte je do tvarohové náplně. Náplň nalijte do formy s korpusem. Vršek koláče můžete posypat trochou mleté skořice s třtinovým cukrem. Předehřejte si troubu na 180 °C a koláče pečte přibližně 40 až 45 minut. V průběhu pečení jej několikrát zkontrolujte.
Náš tip:
Do náplně můžete přidat trochu vanilkového aroma. Koláč podávejte ihned po vytažení z trouby.
Tabulka výživových hodnot:
Energetická hodnota v kJ / kcal |
7150 kJ / 1710 kcal |
Bílkoviny |
40 g |
Sacharidy |
280 g |
Z toho cukry |
110 g |
Tuky |
50 g |
Z toho nasycené mastné kyseliny |
5 g |
Vláknina |
30 g |