Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Potraviny pro zahřátí i zchlazení, aneb co jíst v létě a co v zimě

14.7.2022
Podle čínské medicíny lze rozdělit potraviny do tří základních skupin. Na ty, které náš organismus zahřívají, ty, které ho ochlazují a ostatní neutrální potraviny. Každá skupina potravin má pak svoje speciální vlastnosti a způsoby použití.
Potraviny pro zahřátí i zchlazení
Věděli jste, že podle čínské medicíny lze rozdělit potraviny do tří základních skupin, a to na ty, které zahřívají, ochlazují nebo jsou neutrální. Například jestli vás trápí nadměrné pocení, je zapotřebí snížit přísun zahřívacích potravin. Chladícím potravinám by jsme se měli zase vyhnout, když chceme redukovat svoji váhu, protože ochlazený organismus nedokáže tak efektivně spalovat tuky.
POTRAVINY PRO ZAHŘÁTÍ
Tyto potraviny bychom měli zařadit do našeho jídelníčku hlavně v zimním období. Vhodné jsou silné vývary a polévky s luštěninami. Co se týká masa, tak v zimě si můžeme dopřát i tučnější masa (kachna nebo husa). V pitném režimu vyměňte zelený čaj za zahřívací černý, bílé víno za červené.
Zvýšenou opatrnost při konzumaci zahřívacích potravin je třeba u lidí s vysokým krevním tlakem, kteří prodělali mrtvici, trpí nervozitou, hyperaktivitou, mající migrény nebo u žen v menopauze.
- drůbeží, vepřové, jehněčí a kozí maso
- kozí mléko a sýry
- polévky, omáčky a zeleninové směsi
- tykev, fenykl, pórek a chřest
- sušené ovoce – jablka, hrušky, rozinky
- broskve, třešně a maliny
- sójová omáčka, hořčice, ocet a sůl
- jedlé kaštany a vlašské ořechy
- mák a slunečnicová semínka
- cibule a česnek
- skořice, zázvor, badyán, kari, kmín, muškátový oříšek, hřebíček a pepř
- koriandr, pažitka, oregano, bazalka, rozmarýn a tymián
- pohanka, káva a kávovina
- švestkové, rýžové a červené víno
NEUTRÁLNÍ SUROVINY
Jsou takové potraviny, které můžeme kombinovat jak s potravinami pro zahřátí či chladivé suroviny.
- telecí a hovězí maso
- divočina
- ryby a mořské plody
- vejce
- máslo, výrobky z kravského mléka – tvaroh a sladká smetana
- luštěniny, brambory, rýže a droždí
- celozrnné obiloviny a výrobky z nich
- zelená, listová a kořenová zelenina – mrkev a celer
- ananas, datle, fíky a švestky
- ovoce mírného pásu
- semena a ořechy
- šafrán a lékořice
- med a hroznová šťáva
- neslazené a nearomatické čaje
- slad a sladové pivo
CHLADIVÉ SUROVINY
Tyto suroviny bychom měli konzumovat zvláště v teplých letních období, kdy naše tělo potřebuje ochladit.
- rafinovaný cukr
- kravské mléko
- hlávkový salát, zelný salát a čekanka
- rajčata, okurka a cukety
- tropické a subtropické ovoce
- nezralé ovoce a lesní plody
- ovocné šťávy a džusy
- houby a chilli
- bylinné čaje a minerální vody
- alkohol, léky a drogy
Chcete vědět, jaký jste typ? Přečtěte si charakteristiku těchto čtyř skupin a určete svůj typ.
Studený typ
Je charakteristický tím, že je mu pořád zima. Vyhledáváte teplo a v chladných dnech jste nejraději u kamen nebo máte na sobě nejmíň dva svetry. V tomto případě by ve vašem jídelníčku měly figurovat neutrální a teplé suroviny.
Horký typ
Tento typ člověka se vyznačuje předimenzovanou energií. V práci i doma vystupujete jako ,,kápo“. Zde doporučujeme jíst hlavně studené potraviny – saláty, osvěžující nápoje, zmrzlinu. Z pokrmů si dopřejte hlavně dušená jídla a hořké chuti.
Suchý typ
Nemáte energii? Většinou se to projevuje tím, že jste vyhublý/á, vyplašený/á a nervózní. Jídlo, které vás podpoří by mělo být osvěžující (ovoce, ryby, med, drůbež a trocha mléčných výrobků.
Vlhký typ
Máte nadváhu a otoky způsobené hromaděním vody v organismu. To způsobuje silnou únavu, která je provázena častou chutí spát a na sport nemáte ani pomyšlení. Zde je důležité konzumovat neutrální a lehce teplá jídla. Třeba kukuřice, dýně, kořenová zelenina, jehněčí, kuřecí a hovězí maso v úpravě pečené a dlouze vařené.