Potraviny prodlužující mládí - nestačí mít dlouhý život, chce to cítit se dlouho na 20
Kdo by nechtěl zastavit čas? Vypadat stále mladě a neřešit vrásky? Odborníci radí zpomalit a jíst to co nám prospívá. Čemu se vyhnout a co naopak jíst? O tom je následující článek.

Potraviny prodlužující mládí

Kdo by nechtěl zastavit čas? Vypadat stále mladě a neřešit vrásky?

Odborníci doporučují jíst pestrý a vyvážený jídelníček, měl by obsahovat potraviny bohaté na antioxidanty a celou řadu vitaminu a minerálních látek. Ale existují opravdu nějaké potraviny, které prodlužují mládí? Ano existují!

Je prokázané, že současný zrychlený životní styl urychluje stárnutí, objevuje se více nemocí v podobě rakoviny. Jak si neničit zdraví a být dlouhá léta fit?! Stačí odbourat potraviny, které nás ničí a rozhodně organismu nijak neprospívají, jaké potraviny nás tedy nejvíce ničí?

  • Veškerá jídla z bílého cukru
  • Potraviny z bílé mouky
  • Tučné výrobky z kravského mléka
  • Pečená, smažená a fritovaná jídla

Dodržujte těchto pár bodů

  • Jezte pestře a v přiměřené dávce
  • Konzumujte min 3x denně zeleninu, obsahuje vitaminy a minerální látky (doporučujeme čerstvě vymačkané šťávy či smoothie s kapkou kvalitního oleje)
  • Konzumujte sladké potraviny v podobě ovoce převážně dopoledne
  • Nezapomínejte na zakysané výrobky, obsahují probiotika důležitá pro naše střeva
  • Jezte čerstvé ryby, min 2x do týdne a pouze libové maso
  • Dodávejte tělu zdravé tuky v podobě rostlinných olejů a ořechů či semínek
  • Zařaďte do svého jídelníčku luštěniny

Pamatuj si!

Asi snad největší chybou je nedostatek tekutin v podobě nesycené a neochucené vody

Pijte 2 l vody denně bez cvičení (s jakoukoli námahou by se příjem tekutin měl zvyšovat)

Mějte na paměti, že zdravý a vyvážený jídelníček je zároveň jídelníčkem dlouhověkosti.


Jak ovlivňují některé potraviny a látky v nich obsažené náš organismus u dlouhověkosti?

Látky obsažené v některých potravinách obsahují zdraví prospěšné látky, které mají pozitivní vliv na buňky. Mluvíme tzv. o flavonoidech, resveratrolu nebo třeba antokyaninech a beta-karotenech a vitaminech. Tyto antioxidanty bojují proti tvorbě volných radikálů, a tedy zamezují oxidaci organismu. Čím více jich v sobě máme, tím lépe tělo odolává volným radikálům. Nezapomínejte, že některé vitaminy např. ty rozpustné ve vodě (C a skupina B) jsou velice citlivé a velice záleží na jejich úpravě. Mezi silné antioxidanty patří lesní plody (borůvky, brusinky, jahody, maliny), ovoce (třešně, jablka, citrusy, broskve, kiwi), výrazně barevná zelenina (kapusta, brokolice, špenát, paprika, červená řepa, hrášek, zelí) i česnek, dále bylinky, oleje, některé čaje.


Věděli jste, že KVALITNÍ ČOKOLÁDA je téměř všelék?



A že pitím ZELENÉHO ČAJE si obnovujete buňky v těle?

Potraviny zdravé, plné antioxidantů a tělu prospěšné

OLIVOVÝ OLEJ – obsahuje polyfenoly, což jsou silné antioxidanty chránící srce, snižují „zlý“ cholesterol. Při přípravě jídel používejte panenský olej.

JOGURT – máme na mysli v přírodní podobě, je bohatý na probiotika pročisťující střeva a vápník důležitý pro naše kosti, bojuje přímo proti osteoporóze. Samozřejmě máme na mysli jogurt v přírodní podobě nikoli ochucené či smetanové jogurty.

RYBY – jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, ty chrání cévy a také snižují „zlý“ cholesterol. Dávejte přednost spíše sladkovodním čerstvým rybám než mraženým. Nezapomínejme, že máme sladkovodní ryby jako je candát či pstruh.

ČOKOLÁDA – všude je napsáno, že zdravá je jen ta kvalitní a jaká to teda je? Musí obsahovat min 70% kakaa, málo cukru a ztužených rostlinných tuků. Kakaové boby obsahují flavonoidy, ty umějí oddálit stárnutí cév, snížit riziko vzniku vysokého krevního tlaku, diabetu 2 typu, onemocnění ledvin i demence.

OŘECHY – obsahují důležité nenasycené tuky, vitaminy v nich rozpustné, minerální látky, fotochemikálie včetně antioxidantů.

RAJČATA – červená barva rajčat je způsobená barvivem karotenidu, společně s lykopenem jsou prevencí

BORŮVKY – antioxidanty obsažené v nich zmírňují zánět, oxidační poškození a pozitivně působí na paměť

JAHODY – jsou velkým zdrojem vitaminu C, který posiluje imunitní systém a oddaluje tvorbu vrásek a zpevňuje pokožku.

PAPÁJA – patří mezi ovoce bohaté na vitamin C, ten napomáhá opravit DNA, které bylo poškozené UV zářením, navíc také obsahuje enzym papain, který má protizánětlivé účinky.

KUKUŘICE – díky vysokému obsahu luteinu, druhu karotenoidů, chrání pokožku před poškozením UV zářením. Odbourává stres, podporuje soustředěnost a stimuluje mozkovou činnost. Můžete ji jíst jak uvařenou, praženou, zavařenou či mraženou.

Lék na prodloužení života není, ale díky dlouhodobému dodržování zdravého životního stylu si rozhodně život prodloužíme. Samozřejmě nejde jenom o zdravé stolování, doplňování vitaminů, ale naučte se také odpočívat, nestresovat se a ve volném čase sportovat. Nejenom, že se při sportování vyplavují endorfiny, hormony štěstí, ale budete pozitivně naladění a zdraví.

Dejte tip přátelům
Vložte vlastní
recept nebo článek
a vyhrajte skvělou sušičku potravin.
Z každých vašich 10 publikovaných příspěvků vylosujeme jeden, jehož autorovi pošleme sušičku G21 Paradiso Cube. Budete to vy?
Autor
Jak se vám článek líbil?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také