Pozor, sacharidy a cukry nejsou totéž!

Pozor, sacharidy a cukry nejsou totéž!

Údaje na etiketách o sacharidech a cukrech vám stále nedají spát? Které si mohu dovolit a které jsou pro mé tělo škodlivé? Odpovědi nejen na tyto otázky se dozvíte v dnešním článku.

Mnoho z nás považuje sacharidy a cukry za jedno a to samé. Tak to bohužel není. Jaký je tedy mezi nimi rozdíl?

Sacharidy

Sacharidy společně s tuky patří mezi hlavní živiny. Řekněme si to jednoduše, sacharidy dodávají našem tělu potřebné látky k tomu, aby mohlo fungovat. Sacharidy se vyskytují v obrovské škále výrobků, a to například těstovinách, mléčných výrobcích, cereáliích, mouce a mnoha dalších. Pod slovem sacharidy se ukrývají tři skupiny živin, a to cukry, škroby a vláknina. Tyto tři složky jsou pak na výrobku označeny společným názvem SACHARIDY.

Věděli jste, že vyšší příjem sacharidů než 80 % z celkového příjmu energie vede k obezitě?

Cukry

Pojmem cukry jsou označovány jednoduché sacharidy, mezi které se řadí zejména fruktóza, glukóza a sacharóza. Cukry jsou okamžitým zdrojem energie, a jsou tedy vhodné například po náročném fyzickém výkonu, kdy je nutné tělu doplnit ztracenou energii.

Co nám říkají etikety?

Je-li na etiketě uveden obsah sacharidů, jedná se o součet všech sacharidů, to znamená jednoduchých i složitých.

Pro lepší pochopení si uvedeme příklad. Máme výrobek, na jehož etiketě je vyznačeno, že 100 g výrobku obsahuje 50 g sacharidů a z toho 10 g cukru. Tento údaj označuje, že v 50 g jsou zahrnuty veškeré sacharidy, které daný výrobek obsahuje – cukr, škrob, vláknina a podobně. Zatímco 10 g cukru označuje pouze jednoduché sacharidy, tedy glukózu, fruktózu a sacharózu.

Dobré cukry versus špatné cukry

Mezi vhodné, tedy zdraví prospěšné, cukry řadíme zejména ty, které jsou obsaženy v zelenině, ovoci, luštěninách, ořechách, semínkách, celozrnných potravinách a dalších. Zatímco nevhodné cukry jsou obsaženy ve slazených nápojích, ovocných džusech, bílém pečivu, sušenkách, sladkostech, čokoládách, chipsech, zmrzlině a podobně.

Sacharidy ve své přírodní podobě jsou pro lidský organismus velmi prospěšné, zatímco sacharidy vyskytující se v průmyslově zpracovaných potravinách nikoliv.

Obsah cukru ve vybraných potravinách na 100 g / 100 ml

Jogurtová müsli tyčinka

67 g

Tyčinka Mars

66 g

Mléčná čokoláda

60 g

Kečup

28 g

Pomerančový džus

25 g

Vanilková zmrzlina

19 g

Banány

13 g

Coca Cola

11 g

Dejte tip přátelům
Autor
Jak se vám článek líbil?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také