<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Přehled ořechů a jejich pozitivních účinků na lidský organismus

Patříte mezi milovníky ořechů? Pokud ano, pak je následující článek psaný přímo pro vás. Rozhodli jsme se totiž připravit přehled, ve kterém se zaměříme na rozmanité druhy ořechů, ať už známé nebo méně známé.

 

Proč jíst ořechy?

Ořechy patří mezi superpotraviny, které bychom si měli dopřávat pravidelně. Ořechy jsou zcela výjimečným zdrojem omega 3 mastných kyselin, vlákniny a bílkovin. Pravidelná konzumace ořechů snižuje srdeční onemocnění, zabraňuje tvorbě cholesterolu, detoxikuje organismus a v neposlední řadě předchází stárnutí a úmrtí na infarkt.

Druhy ořechů

Vlašské ořechy – plody ořešáku, které jsou velmi bohaté na omega 3 mastné kyseliny, bílkoviny, tuky, vitamíny skupiny B, železo, hořčík, zinek, selen, draslík a další cenné minerální látky. Vlašské ořechy působí proti vzniku špatného cholesterolu, pozitivně ovlivňují stresové situace, působí proti chudokrevnosti a také snižují riziko srdečních onemocnění.

Kešu ořechy – ořechy bohaté na omega 3 mastné kyseliny, hořčík, selen a draslík. Podporují regeneraci, pomáhají s trávením, uvolňují svaly, posilují paměť a podporují tvorbu spermií.

Mandle – bohatý zdroj vlákniny, tuků, bílkovin, vápníku, draslíku, zinku, fosforu, manganu a vitamínyů skupiny B. Pravidelná konzumace mandlí slouží jako prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Piniové ořechy – tyto vzácné malé oříšky jsou přímo zázračným zdrojem železa, vápníku, draslíku, vitamínyů B, E a K a zdravých tuků. Pravidelná konzumace piniových ořechů posiluje srdce, snižuje hladinu cholesterolu, posiluje imunitu a příznivě působí na zažívací problémy.

Arašídy – neboli také plody podzemnice olejné, nepatří zcela mezi ořechy, ale mezi luštěniny. Přesto jsou považovány za superpotravinu díky vysokému obsahu vitamínyů A, D, B, biotinu, draslíku, hořčíku, mědi a vápníku. Pravidelnou konzumací posílíte cévy, mozek a srdce.

Lískové ořechy – tyto zcela nenápadné oříšky ukrývají doslova nálož cenných látek. Ukrývají především vitamíny skupiny B, E a C, karoteny, vápník, hořčík, draslík, fosfor, měď, mangan, zinek, selen a mnoho dalších. Pravidelnou konzumací podpoříte svou paměť, dodáte si energii a posílíte imunitu.

Pistácie – ořechy, které si jednoduše zamilujete pro svou lahodnou chuť. Obsahují vysoké množství bílkovin, vitamíny A, B, E, železo, zinek, vápník, měď, draslík, mangan a další. Pravidelná konzumace vám dodá vysoké množství antioxidantů, posílí srdce a cévy, podpoří růst vlasů, posílí kosti a povzbudí při únavě.

Para ořechy – zdroj bílkovin, tuků, vitamínyů skupiny B, železa, draslíku, mědi, selenu, zinku, fosforu a hořčíku. Para ořechy působí proti osteoporóze, podporují imunitu, upravují stav pokožky a v neposlední řadě slouží jako prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Pekanové ořechy – ořechy vzhledově lehce zaměnitelné s vlašskými, přičemž chuť je sladší a výraznější. Obsahují vitamíny skupiny B, draslík, vápník, fosfor, železo, zinek, hořčík a další. Pekanové ořechy podporují imunitu, ničí cholesterol, podporují trávení a působí proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Co se v nich ukrývá?

Druh ořechu

Vláknina  (%)

Bílkoviny (%)

Tuky (%)

Omega 3 (%)

Arašídy

9

26

50

0

Kešu ořechy

6

18

49

0,2

Lískové ořechy

11

17

62

0,1

Makadamové ořechy

8

9

77

0,3

Mandle

10

22

53

0

Pekanové ořechy

9

9

74

1

Pistácie

10

22

46

0,3

Piniové ořechy

5

15

69

0,15

Vlašské ořechy

7

17

66

9

 

Vyrábíte rádi ořechová másla a mléka? Víte ale, jak ořechy před zpracováním správně upravit? Namáčet, nenamáčet, pražit, nepražit… Je to věda, ale s naším průvodcem, na kterého se můžete těšit příště, to bez problému zvládnete.