Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Přímé versus nepřímé grilování

Ať už jste majitelem plynového grilu nebo grilu na dřevěné uhlí, pro úspěšné grilování, byste měli pochopit rozdíl mezi přímým a nepřímým grilováním. V dnešním článku se na tyto dva pojmy zaměříme a vysvětlíme si vše, co by vás v této oblasti mohlo zajíma
Přímé grilování
Jak už sám název napovídá, jedná se o grilování, které probíhá přímo nad zdrojem tepla. Tento způsob grilování je vhodný pro potraviny, jejichž doba tepelné úpravy trvá maximálně 20 minut. Jedná se zejména o steaky, klobásy, zeleninu, houby a podobně. Při přímém grilování je potravina vystavena vysoké teplotě, čímž se zprudka opeče povrch, který je poté křupavý. Prudké opečení je doporučeno zejména u masa, které se zatáhne a uchová si tak šťavnatost.
- Přímé grilování u grilů na dřevěné uhlí
Vlastníte-li gril na dřevěné uhlí, rozmístěte palivo rovnoměrně na palivový rošt. Poté do grilu umístěte grilovací rošt, na který položte grilovaný pokrm. Přiklopte víko grilu, které nechejte po celou dobu grilování uzavřené. Víko otevírejte pouze tehdy, chcete-li grilovaný pokrm otočit.
- Přímé grilování u plynových grilů
U plynového grilu zapněte všechny hořáky na nejvyšší výkon a rozehřejte tak gril. Grilovaný pokrm umístěte na rošt a snižte teplotu. Víko grilu uzavřete a otevírejte jej pouze v případě otočení pokrmu.
Nepřímé grilování
Nepřímé grilování, nebo také pečení, je vhodné pro potraviny, které by měly být tepelně upravovány déle než 20 minut. Jedná se zejména o větší kusy masa, celá kuřata, žebra, a také potraviny, které jsou náchylné k připálení a nesnesou vysoké teploty.
- Nepřímé grilování u grilů na dřevěné uhlí
Pokud chcete metodu nepřímého grilování využít u grilů na dřevěné uhlí, palivo rozmístěte za palivové přepážky. Grilovaný pokrm umístěte do středu grilovacího roštu a zavřete víko grilu. Víko grilu opět otevírejte pouze tehdy, chcete-li grilovaný pokrm otočit. Doporučujeme do středu palivového roštu umístit aluminiovou misku, která zabrání kapání tuku a jeho následnému připalování. Tuk navíc můžete dále využít na potírání masa a podobně.
- Nepřímé grilování u plynových grilů
Pokud váš plynový gril disponuje dvěma hořáky, zapalte jeden hořák na nejvyšší teplotu a potraviny grilujte nad druhým, vypnutým, hořákem. Pokud váš gril disponuje třemi hořáky a více, zapalte pouze krajní hořáky na nejvyšší výkon a pokrm grilujte nad vypnutým hořákem.