<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

První máj aneb svátek práce a den všech zamilovaných

Květen a s ním spojený romantický první máj je po roce opět za dveřmi. Představuje pro vás spíše symbol všech zamilovaných nebo jej máte spojený s oslavami svátku práce? Ať už je to tak nebo tak, pojďme se spolu podívat na historii a některé tradice s ním

 

Krátké ohlédnutí do minulosti

Svátek práce se u nás poprvé slavil v roce 1890. Kořeny však sahají do roku 1886, kdy v Chicagu stávkovalo více než 300 000 dělníků. Ti požadovali osmihodinovou pracovní dobu. O tři roky později, v roce 1889, byl první máj přijat za oficiální státní svátek. Pravděpodobně většina z vás si vzpomene na bujaré oslavy, které byly doprovázeny mávajícím vlaječkami a vyvěšenými transparenty. Průvodem projížděly alegorické vozy a zněla budovatelská hudba.

Jak první máj slavíme dnes?

Prvomájovým průvodům už odzvonilo, ale oslavy jsou stále oblíbené. V tento den se po celé České republice konají různé akce. Každý tajně doufá v krásné počasí, aby mohl vyrazit se svou drahou polovičkou nebo s přáteli do přírody. Předvečer prvního máje je zasvěcen stavění májky. Na vesnicích, ale i městech se kácejí mladé stromky, které ženy zdobí věnci se stužkami. Májka se pak postaví na návsi a chlapci ji bedlivě hlídají, aby nedošlo k jejímu odcizení.

Polibek pod rozkvetlou třešní

Starým, ale stále oblíbeným, zvykem je políbit na prvního máje ženu pod rozkvetlou třešní. Proč? Aby neuschla. Ano, polibek pod rozkvetlou třešní má ženě zajistit krásu a zdraví. Bude po celý rok kvést stejně tak, jako rozkvetlá třešeň.

Ať už se chystáte slavit svátek práce nebo svátek zamilovaných, udělejte si tento den výjimečný. Pozvěte svou drahou polovičku do kina nebo připravte dokonalé prvomájové pohoštění. Inspirovat se můžete třeba u nás. :)

Čokoládová zmrzlina

Ingredience: 3 zralé banány. 4 lžíce holandského kakaa, 1 lžíci javorového sirupu a 1 lžíci kokosového oleje.

Postup: Banány oloupejte, nakrájejte na menší kousky a vložte na 2 hodiny do mrazáku. Zmrzlé banány vložte do nádoby mixéru, přidejte holandské kakao, javorový sirup a kokosový olej. Rozmixujte na hladký krém. Zmrzlinu servírujte posypanou hoblinkami čokolády.

Salát se sušenými jahodovými chipsy

Ingredience: 10 čerstvých jahod, 1 hrst rukoly, 1 hrst polníčku, 100 g sýru feta, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička citrónové šťávy, sůl, pepř

Postup: Jahody umyjte, usušte a nakrájejte na tenké plátky. Jahodové plátky vyskládejte na sušící plata, která vložte do sušičky potravin. Sušte při teplotě 45 °C přibližně 3 hodiny. Mezitím si do misky vložte rukolu a polníček. Přidejte nadrobený sýr feta, olivový olej a citrónovou šťávu. Dle chuti osolte a opepřete. Před podáváním salát posypejte sušenými jahodovými chipsy.

Mangové smoothie

Ingredience: 200 ml mandlového mléka, 1 zralé mango, 1 lžička chia semínek, 1 hrst mandlí, 1 lžíce kokosového cukru

Postup: Mango oloupejte, vypeckujte a vložte do nádoby mixéru. Přidejte mandlové mléko, chia semínka, mandle a kokosový cukr. Rozmixujte dohladka. Smoothie podávejte ihned po přípravě.