<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Rajčata do ledničky nepatří! A co cibule?

Jak správně uchovávat potraviny? Možná vás překvapí, že potraviny, které doma dáváte hned po příchodu z obchodu do lednice, nevydrží déle, ale naopak se dříve zkazí nebo znehodnotí. Poradíme vám co patří do lednice a co do spíže?

 

Jak správně uchovávat potraviny

V dnešní době je velice populární zdravý životní styl, který zahrnuje správnou životosprávu, cvičení, meditace atd. Snažíme se o psychickou i fyzickou rovnováhu. Je velice důležité, abychom věděli, nejen co jíme, odkud potraviny pocházejí, čím přispívají našemu organismu, ale také musíme dbát na správné skladování potravin v našich domácnostech.

 

 Jak uchovávat potraviny v chladničce

 

 Plísně a pachy se mohou v ledničce šířit mezi ostatní potraviny a proto je důležité si uvědomit, že lednička není jen skříň pro uložení potravin. Prostor v lednici musí být dostatečně chladný. Teplota v lednici musí být mezi 0-5 stupni Celsia, aby se zamezilo množení baterií.

 Každá lednička má své úseky s rozdílnou teplotou, které slouží k různým účelům. Schéma pod tímto článkem nám ukáže jak potraviny ukládat v ledničce efektivně.

 

 

Tekuté koření

Nedojedená jídla

Tekuté koření

 

 

 

Vařená jídla, bylinky

 

Juice

Juice

 

Syrové maso, mléčné výrobky, vejce, mořské plody

 

Voda, šťávy

Voda, šťávy

 

Ovoce

Zelenina

 
       

 

 

Dvířka                                             Středová police                                     Dvířka

 

 Při uchovávání potravin mějte na paměti, že:

  • Brambory, rajčata ani cibule a česnek by neměly být uschovány v lednici.
  • Dvířka jsou nejteplejší částí, z toho důvodu do tohoto prostoru ukládáme potraviny, kterým nevadí kolísání teploty.
  • Horní police mají nejstálejší teploty, zatímco spodní jsou nejchladnější.
  • Zásuvky pomáhají udržovat vaše potraviny ve vlhkém prostředí.

 Vejce – neskladujte ve dveřním prostotu chladničky, kde se mění rychle teplota, ale v zadním prostoru chladničky na poličce.

 

 Jak správně skladovat maso:

  • Syrové maso a drůbež skladujeme v čistých a uzavřených nádobách na spodní polici chladničky. Je důležité, aby se nedotýkalo jiné potraviny.
  • Vařené maso musíme co nejrychleji ochladit a poté vložit do lednice či mrazničky.
 

 Ukládání suchého krmiva, plechovek, sklenic a nápoje

Mnoho druhů potravin nemusí být uchováváno v ledničce, jako jsou například suché potraviny (rýže, těstoviny a mouky), mnoho druhů nápojeů nebo konzervované potraviny. I zde jsou ale pravidla pro jejich správné uchovávání.

 

 Zde je několik tipů:

  • Potraviny skladujeme v uzavřených pytlích nebo kontejnerech, které jsou čisté a nebyly předtím použity na jiné účely.
  • Potraviny skladujeme v dostatečné výšce od podlahy, aby nedošlo ke kontaminaci škůdci.
  • Skladovací prostor musí být suchý a chladný.
  • Některé druhy potraviny musí být po otevřený uschovány v ledničce (džemy, …)
  • Potraviny z nedojedených plechovek vždy přemístíme do jiné nádoby a poté uložíme v lednici, protože cín z plechovky by se mohl přenášet na obsah. Toto doporučení se netýká potravin prodávaných v plechovkách, které mají opakovaně uzavíratelná víčka. 
 

 

Jak správně používat potravinové obaly

 

Potravinová fólie

Přilnavé fólie jsou užitečné pro ochranu potravin, ale podobně jako u mnoho věcí, je třeba jej správně používat.

Ne každý typ fólie je vhodný pro použití u všech potravin.

 Hlavní body jak správně používat fólie:

  • Nepoužívejte fólii, jestli by se mohla roztavit do jídla, jako například v troubě
  • Igelitovou fólii můžete použít do mikrovlnné trouby (v souladu s pokyny výrobce), ale ujistěte se, že potravinová fólie se nedotýká jídla

 

Alobal

Alobal, který je vyroben z hliníku, může být užitečný pro balení a pokrývání potraviny. Ale je lepší nepoužívat fólie ani nádoby vyrobené z hliníku pro ukládání potravin, které jsou velmi kyselé, jako jsou:

  • rajčata
  • rebarbora
  • zelí
  • mnoho typů bobulovin

Je to proto, že hliník může ovlivnit chuť těchto druhů potravin, a to zejména v případě, že jsou uloženy v hliníkových nádobách po dlouhou dobu.

 

Uchovávání bylinek

Bazalka, koriandr a petrželka nám vydrží po dobu jednoho týdne, pokud je i se stonky vložíme do nádoby s vodou tak, aby jejich vrcholy zůstaly nepotopené.

Bazalka může být tímto způsobem ponechána na kuchyňské lince, Koriandr musí být v chladu.

Rozmarýn a tymián lze zabalit do fólie a uložit na poličku do lednice, kde nám vydrží po dobu až 2 týdnů.

 

 Přehledná tabulka doby trvanlivosti a způsobu ukládání nejčastějších potravin

Druh potraviny

Doba trvanlivosti

Skladovací prostor

Jablka

3 týdny

 Šuplík v chladničce

Citrusové plody

2 týdny

Polička v chladničce

Jahody, maliny

5 dní

Šuplík v chladničce

mrkev

3 týdny

Šuplík v chladničce, ve fólii

květák

5 dní

Šuplík v chladničce

hrušky

4 dny

V míse na lince

celer

2 týdny

Šuplík v chladničce, ve fólii

vejce

Datum spotřeby nebo 2 týdny

Polička v chladničce

ryby

6 měsíců

V mazáku

maso

6 měsíců

V mrazáku

okurka

1 týden

Šuplík v chladničce, ve fólii

máslo

 

 

Česnek, cibule

Až 2 měsíce

V chladu, temnu

papriky

Až 2 týdny

Polička v chladničce

rajčata

5 dní

V míse na lince