Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Rajčata do ledničky nepatří! A co cibule?

8.7.2022
Jak správně uchovávat potraviny? Možná vás překvapí, že potraviny, které doma dáváte hned po příchodu z obchodu do lednice, nevydrží déle, ale naopak se dříve zkazí nebo znehodnotí. Poradíme vám co patří do lednice a co do spíže?
Jak správně uchovávat potraviny
V dnešní době je velice populární zdravý životní styl, který zahrnuje správnou životosprávu, cvičení, meditace atd. Snažíme se o psychickou i fyzickou rovnováhu. Je velice důležité, abychom věděli, nejen co jíme, odkud potraviny pocházejí, čím přispívají našemu organismu, ale také musíme dbát na správné skladování potravin v našich domácnostech.
Jak uchovávat potraviny v chladničce
Plísně a pachy se mohou v ledničce šířit mezi ostatní potraviny a proto je důležité si uvědomit, že lednička není jen skříň pro uložení potravin. Prostor v lednici musí být dostatečně chladný. Teplota v lednici musí být mezi 0-5 stupni Celsia, aby se zamezilo množení baterií.
Každá lednička má své úseky s rozdílnou teplotou, které slouží k různým účelům. Schéma pod tímto článkem nám ukáže jak potraviny ukládat v ledničce efektivně.
Tekuté koření |
Nedojedená jídla |
Tekuté koření
|
||
Vařená jídla, bylinky |
||||
Juice |
Juice |
|||
Syrové maso, mléčné výrobky, vejce, mořské plody |
||||
Voda, šťávy |
Voda, šťávy |
|||
Ovoce |
Zelenina |
|||
|
Dvířka Středová police Dvířka
Při uchovávání potravin mějte na paměti, že:
- Brambory, rajčata ani cibule a česnek by neměly být uschovány v lednici.
- Dvířka jsou nejteplejší částí, z toho důvodu do tohoto prostoru ukládáme potraviny, kterým nevadí kolísání teploty.
- Horní police mají nejstálejší teploty, zatímco spodní jsou nejchladnější.
- Zásuvky pomáhají udržovat vaše potraviny ve vlhkém prostředí.
Vejce – neskladujte ve dveřním prostotu chladničky, kde se mění rychle teplota, ale v zadním prostoru chladničky na poličce.
Jak správně skladovat maso:
- Syrové maso a drůbež skladujeme v čistých a uzavřených nádobách na spodní polici chladničky. Je důležité, aby se nedotýkalo jiné potraviny.
- Vařené maso musíme co nejrychleji ochladit a poté vložit do lednice či mrazničky.
Ukládání suchého krmiva, plechovek, sklenic a nápoje
Mnoho druhů potravin nemusí být uchováváno v ledničce, jako jsou například suché potraviny (rýže, těstoviny a mouky), mnoho druhů nápojeů nebo konzervované potraviny. I zde jsou ale pravidla pro jejich správné uchovávání.
Zde je několik tipů:
- Potraviny skladujeme v uzavřených pytlích nebo kontejnerech, které jsou čisté a nebyly předtím použity na jiné účely.
- Potraviny skladujeme v dostatečné výšce od podlahy, aby nedošlo ke kontaminaci škůdci.
- Skladovací prostor musí být suchý a chladný.
- Některé druhy potraviny musí být po otevřený uschovány v ledničce (džemy, …)
- Potraviny z nedojedených plechovek vždy přemístíme do jiné nádoby a poté uložíme v lednici, protože cín z plechovky by se mohl přenášet na obsah. Toto doporučení se netýká potravin prodávaných v plechovkách, které mají opakovaně uzavíratelná víčka.
Jak správně používat potravinové obaly
Potravinová fólie
Přilnavé fólie jsou užitečné pro ochranu potravin, ale podobně jako u mnoho věcí, je třeba jej správně používat.
Ne každý typ fólie je vhodný pro použití u všech potravin.
Hlavní body jak správně používat fólie:
- Nepoužívejte fólii, jestli by se mohla roztavit do jídla, jako například v troubě
- Igelitovou fólii můžete použít do mikrovlnné trouby (v souladu s pokyny výrobce), ale ujistěte se, že potravinová fólie se nedotýká jídla
Alobal
Alobal, který je vyroben z hliníku, může být užitečný pro balení a pokrývání potraviny. Ale je lepší nepoužívat fólie ani nádoby vyrobené z hliníku pro ukládání potravin, které jsou velmi kyselé, jako jsou:
- rajčata
- rebarbora
- zelí
- mnoho typů bobulovin
Je to proto, že hliník může ovlivnit chuť těchto druhů potravin, a to zejména v případě, že jsou uloženy v hliníkových nádobách po dlouhou dobu.
Uchovávání bylinek
Bazalka, koriandr a petrželka nám vydrží po dobu jednoho týdne, pokud je i se stonky vložíme do nádoby s vodou tak, aby jejich vrcholy zůstaly nepotopené.
Bazalka může být tímto způsobem ponechána na kuchyňské lince, Koriandr musí být v chladu.
Rozmarýn a tymián lze zabalit do fólie a uložit na poličku do lednice, kde nám vydrží po dobu až 2 týdnů.
Přehledná tabulka doby trvanlivosti a způsobu ukládání nejčastějších potravin
Druh potraviny |
Doba trvanlivosti |
Skladovací prostor |
Jablka |
3 týdny |
Šuplík v chladničce |
Citrusové plody |
2 týdny |
Polička v chladničce |
Jahody, maliny |
5 dní |
Šuplík v chladničce |
mrkev |
3 týdny |
Šuplík v chladničce, ve fólii |
květák |
5 dní |
Šuplík v chladničce |
hrušky |
4 dny |
V míse na lince |
celer |
2 týdny |
Šuplík v chladničce, ve fólii |
vejce |
Datum spotřeby nebo 2 týdny |
Polička v chladničce |
ryby |
6 měsíců |
V mazáku |
maso |
6 měsíců |
V mrazáku |
okurka |
1 týden |
Šuplík v chladničce, ve fólii |
máslo |
|
|
Česnek, cibule |
Až 2 měsíce |
V chladu, temnu |
papriky |
Až 2 týdny |
Polička v chladničce |
rajčata |
5 dní |
V míse na lince |