Raw jablečné krekry se skořicí
V dnešním receptu si připravíme lahodné jablečné raw krekry. Věřte, že si je okamžitě zamilujete nejen vy, ale také vaše ratolesti. A co více si přát? Možná už jen to, aby byly zdravé a plné vitamínů, což tyto krekry rozhodně splňují.
Skořice – aromatický zázrak
Skořice je kůra ze stromu zvaného skořicovník, která je nejen léčivá, ale navíc příznivě působí na zdravé zažívání, podporuje trávení, ovlivňuje chuť k jídlu a v neposlední řadě, což ocení zejména ženy, podporuje spalování tuků. Skořice má zároveň mnoho zdravotních účinků, mezi kterými naleznete zejména následující:
· snižuje krevní tlak
· zmírňuje krvácení
· má dezinfekční účinky
· má vliv na pokles cukru v krvi
· snižuje cholesterol
Skořice je jednoduše řečeno malý zázrak, který je vhodný k použití nejen do sladkých pokrmů a dezertů, ale zajisté si časem naleznete i mnoho slaných pokrmů, ve kterých vykouzlí přímo opojnou chuť.
Recept
Ingredience:
· 100 g lněného semínka
· 100 g rozinek
· 1 větší jablko
· 3 čajové lžičky skořice
Postup:
Připravte si misku, do níž nasypte lněná semínka. Semínka zalijte dostatečným množstvím vody a nechejte přibližně hodinu a půl odstát. Tento stejný postup opakujte s rozinkami. Jablko důkladně umyjte, nakrájejte na menší kousky a společně s rozinkami rozmixujte ve výkonném mixéru na kaši. Vzniklou kaši smíchejte se semínky a skořicí, a důkladně promíchejte. Vzniklou směs rovnoměrně rozložte na pečící papír a dejte sušit do sušičky ovoce. Pokud nevlastníte sušičku, použijte horkovzdušnou troubu. Směs sušte přibližně dvě hodiny a v průběhu ji několikrát zkontrolujte. Až bude směs zcela usušená (nebude na dotek lepit), odlepte ji z pečícího papíru a nakrájejte na placičky velikostně tak, jak vám vyhovuje. V tuto chvíli jsou krekry připravené k podávání.
Náš tip: Máte-li rádi čokoládu, doporučujeme placičky polít rozpuštěnou raw čokoládou, případně posypat raw kakaem.
Tabulka výživových hodnot
Energetická hodnota v kJ / kcal |
3614 kJ / 863 kcal |
Bílkoviny |
32 g |
Sacharidy |
92 g |
Z toho cukry |
72 g |
Tuky |
31 g |
Z toho nasycené mastné kyseliny |
3 g |
Vláknina |
10 g |
Komentáře