Recept na vynikající mrkvovo – zázvorovou polévku

Recept na vynikající mrkvovo – zázvorovou polévku

Zázvor vás zahřeje a mrkev pomáhá tělu zvládat stres. Ideální kombinace při chřipce, pro zvládání zimního počasí i jen tak pro posílení vaší imunity.

Mrkvovo – zázvorová polévka

Dnes jsme si pro vás připravili zdravou mrkvovo – zázvorovou polévku, která vás nejen zahřeje, ale zároveň díky jejímu složení uděláte něco pro své zdraví a posílíte imunitu.

Zázvor a jeho účinky

Jak je známo, zázvor má výborné protizánětlivé a antibakteriální účinky. Pomáhá zejména v boji s chřipkou a nachlazením, snižuje cholesterol, podporuje redukci váhy a má protirakovinotvorné účinky. Zázvor působí preventivně proti ateroskleróze, při kardiovaskulárních chorobách a je vynikající jako prevence proti nevolnosti během cestování v dopravních prostředcích. Typicky intenzivní chuť a vůni získal zázvor díky esenciálním olejům. V neposlední řadě je pak zázvor bohatý na vitamíny A, B, C, E a na minerální látky, jako jsou hořčík, sodík, draslík, železo a další.

Velký zázrak v podobě mrkve

Mrkev, jak všichni dobře víme, obsahuje vysoké množství beta-karotenu, který patří mezi silné antioxidanty. Beta-karoten pomáhá našemu tělu lépe zvládat stres, má čistící a regenerační účinky, zlepšuje šeroslepost, podporuje růst vlasů a nehtů, je skvělým pomocníkem v boji s chřipkovým onemocněním, pomáhá chránit pokožku a používá se jako součást opalovacích přípravků. Mrkev je jednoduše malý zázrak, který se dá konzumovat jak za syrova, tak tepelně upravená, neboť se tepelným opracováním neničí vitamíny v ní obsažené, jako je tomu u jiných druhů zeleniny.

Recept

Ingredience

  • 5 středně velkých mrkví (cca 0,5 kg)
  • 20 ml olivového oleje
  • 1 větší cibule (cca 80 g)
  • 2 stroužky česneku (cca 15 g)
  • cca 5 cm kořene zázvoru (cca 8 g)
  • 1 ½ litru vývaru (dle chuti – zeleninový, kuřecí,…)

Postup

Cibuli a česnek nakrájejte na drobné kousky, které lehce osmahněte na připraveném olivovém oleji. Přilijte vývar, přidejte na kolečka nakrájenou mrkev a vařte asi 15 minut, poté přidejte nakrájený zázvor a vařte dalších 10 minut. Polévku nyní rozmixujte tyčovým mixérem nebo stolním mixérem do hladka a dle své chuti osolte a opepřete. Pro zpestření můžete při podávání polévku pokapat olivovým olejem a přidat na ozdobu trochu zakysané smetany, na jemno nasekaný zázvor nebo opečené krutony z celozrnného pečiva.

Díky této polévce pro vás budou podzimní chladné dny mnohem příjemnější a teplejší. Přejeme vám dobrou chuť.

Tabulka výživových hodnot

Energetická hodnota v kJ / kcal

2707 kJ / 647 kcal

Bílkoviny

7,5 g

Sacharidy

54 g

Z toho cukry

33,5 g

Tuky

20 g

Z toho nasycené mastné kyseliny

2,5 g

Vláknina

20 g

Sůl

0 g

Cholesterol

0 g

 

Dejte tip přátelům

Suroviny

cibule 1 ks
Česnek 2 stroužky
Zázvor 5 cm kořene
Mrkev 5 ks
Olivový olej 20 ml
Vývar 1,5 l
Autor receptu
Líbil se vám recept?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také