Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Recepty a dobroty ze sušičky potravin

4.10.2021



Připravte si sušené dobroty bez přidané chemie a za pusu. Zatímco v kupovaném sušeném ovoci je přidaný cukr nebo látky na prodloužení trvanlivosti, domácí sušené potraviny máte plně pod kontrolou. V sušičce potravin připravíte nejen základní suroviny, mrk
Domácí Podravka
- Pórek
- Cibule
- Mrkev
- Petržel kořen
- Petržel nať
- Celer
Zeleninu nakrájejte na plátky a sušte na 42 °C. Po usušení ji nadrťte, promíchejte s mořskou solí a kurkumou a uložte do nádoby (ideálně z tmavého skla) k tomu určené.
Tip: Máte domácího robota? Pak na něm zeleninu před sušením nahrubo nastrouhejte.
Domácí zeleninový bujón
- 4 mrkve
- 1 celer
- petržel
- 4 cibule
- 4 stroužky česneku
Zeleninu a bylinky důkladně umyjte a nakrájejte na malé kousky, které poduste na troše vody. Dle chuti můžete osolit Himalájsou solí. Směs zeleniny vložte do mixéru a rozmixujte na kaši, kterou poté rozprostřete na teflonové sušící vložky (výška 2 až 3 cm). Sušte při teplotě 42 °C přibližně 10 hodin. Do bujónu můžete použít jakoukoliv jinou zeleninu a bylinky dle chuti.
Pizza ze sušičky potravin
- 500 g naklíčeného ovsa
- 1 hrnek kešu ořechů
- 130 ml vody
- 35 ml olivového oleje
- 100 g mletého lněného semínka
Naklíčený oves, kešu ořechy a olivový olej vložte do stolního mixéru a rozmixujte na hladké těsto. Vodu přilévejte postupně v závislosti na konzistenci těsta. Těsto přelijte do mísy a vmíchejte mleté lněné semínko. Připravte si teflonové sušící vložky, na které rozprostřete těsto do tvaru kruhu. Sušte přibližně 5 hodin při teplotě 50 °C. Hotovou pizzu můžete ozdobit sušenými nebo čerstvými rajčátky, olivami a marinovanými žampiony.