Recepty a dobroty ze sušičky potravin

Recepty a dobroty ze sušičky potravin

Připravte si sušené dobroty bez přidané chemie a za pusu. Zatímco v kupovaném sušeném ovoci je přidaný cukr nebo látky na prodloužení trvanlivosti, domácí sušené potraviny máte plně pod kontrolou. V sušičce potravin připravíte nejen základní suroviny, mrkněte na nové recepty, jak sušením zpracovat zeleninu.

Domácí Podravka

  • Pórek
  • Cibule
  • Mrkev
  • Petržel kořen
  • Petržel nať
  • Celer

Zeleninu nakrájejte na plátky a sušte na 42 °C. Po usušení ji nadrťte, promíchejte s mořskou solí a kurkumou a uložte do nádoby (ideálně z tmavého skla) k tomu určené.

Tip: Máte domácího robota? Pak na něm zeleninu před sušením nahrubo nastrouhejte.

Domácí zeleninový bujón

  • 4 mrkve
  • 1 celer
  • petržel
  • 4 cibule
  • 4 stroužky česneku

Zeleninu a bylinky důkladně umyjte a nakrájejte na malé kousky, které poduste na troše vody. Dle chuti můžete osolit Himalájsou solí. Směs zeleniny vložte do mixéru a rozmixujte na kaši, kterou poté rozprostřete na teflonové sušící vložky (výška 2 až 3 cm). Sušte při teplotě 42 °C přibližně 10 hodin. Do bujónu můžete použít jakoukoliv jinou zeleninu a bylinky dle chuti.

Pizza ze sušičky potravin

  • 500 g naklíčeného ovsa
  • 1 hrnek kešu ořechů
  • 130 ml vody
  • 35 ml olivového oleje
  • 100 g mletého lněného semínka

Naklíčený oves, kešu ořechy a olivový olej vložte do stolního mixéru a rozmixujte na hladké těsto. Vodu přilévejte postupně v závislosti na konzistenci těsta. Těsto přelijte do mísy a vmíchejte mleté lněné semínko. Připravte si teflonové sušící vložky, na které rozprostřete těsto do tvaru kruhu. Sušte přibližně 5 hodin při teplotě 50 °C. Hotovou pizzu můžete ozdobit sušenými nebo čerstvými rajčátky, olivami a marinovanými žampiony.

Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také