Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Recepty: Šípky a brusinky v kuchyni, šípkové a brusinkové speciality




Jak v kuchyni využít dvě úžasné superpotraviny – šípky a brusinky? Vyzkoušejte recepty, které jsme pro vás připravili. Jsou nejen chutné a snadné, ale taky plné vitamínů a zpestří váš jídelníček.
Šípková omáčka
Šípková omáčka má výraznou, sladkokyselou chuť, která skvěle doplní zvěřinu, hovězí nebo jehněčí maso. Vhodná je také k pečené kachně či huse.
Ingredience
- 200 g sušených šípků
- 1 l vody
- 1 cibule (najemno nakrájená)
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce octa
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Sušené šípky zalijte vodou a nechte alespoň hodinu namočené. Poté je v téže vodě povařte asi 20 minut, dokud nezměknou. Směs poté rozmixujte a propasírujte.
- Na másle osmahněte cibuli dozlatova, přidejte mouku a vytvořte jíšku.
- Přidejte šípkové pyré, cukr, ocet, bobkový list, nové koření a dochuťte solí a pepřem.
- Omáčku vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud nezhoustne. Podávejte s masem a ideálně s houskovým knedlíkem nebo opečenými bramborami.
Brusinková omáčka
Brusinková omáčka je vynikající příloha k drůbežímu masu, zejména k pečené kachně nebo krůtě, ale hodí se také ke zvěřině nebo vepřovému.
Ingredience
- 200 g čerstvých nebo mražených brusinek
- 100 ml vody
- 1 lžíce cukru (nebo dle chuti)
- 1 lžíce citronové šťávy
- špetka soli
- 1–2 lžičky kukuřičného škrobu rozpuštěného ve lžíci vody (pro zahuštění, volitelné)
Postup
- Do menšího hrnce dejte brusinky a přidejte vodu, cukr a špetku soli. Vařte na mírném ohni, dokud se brusinky nerozvaří, asi 15 minut.
- Přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Omáčku můžete zahustit rozpuštěným škrobem, pokud ji chcete hustší.
- Podávejte teplou k pečenému masu nebo s přílohou jako jsou brambory nebo houskové knedlíky.
Šípkový džem
Šípkový džem je skvělý na chleba, do pečiva nebo jako sladká příloha k sýrům.
Ingredience
- 500 g čerstvých šípků (nebo 300 g sušených)
- 500 ml vody
- 250 g cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
- Pokud používáte čerstvé šípky, očistěte je a povařte. Sušené šípky před vařením namočte na pár hodin do vody.
- Uvařené šípky rozmixujte s vodou, ve které se vařily, a směs propasírujte.
- Pyré vraťte do hrnce, přidejte cukr a citronovou šťávu a vařte, dokud džem nezhoustne (asi 30 minut).
- Džem naplňte do sterilizovaných skleniček, zavíčkujte a skladujte v chladu.
TIP: Víte, že se sušičkou G21 Breezer s UV lampou zvládnete jak sušení šípků, tak i sterilizaci skleniček? 👍 |
Brusinkový crumble
Jednoduchý dezert s brusinkami, ideální na podzimní večery.
Ingredience
- 250 g čerstvých nebo mražených brusinek
- 1 jablko (nakrájené na malé kousky)
- 100 g cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- 100 g hladké mouky
- 50 g ovesných vloček
- 100 g másla
- špetka skořice
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. V míse smíchejte brusinky, nakrájené jablko, polovinu cukru a citronovou šťávu. Směs dejte do zapékací mísy.
- V jiné míse smíchejte mouku, vločky, zbytek cukru, skořici a studené máslo nakrájené na kostky. Rukama vypracujte drobenku.
- Drobenku nasypte na brusinkovou směs a pečte asi 25–30 minut, dokud povrch nezezlátne. Podávejte teplé, ideálně se zmrzlinou nebo šlehačkou.
TIP: Tento dezert si můžete připravit i v horkovzdušné fritéze G21 Inovation. Vyložte ji pečicím papírem, na který nalijete těsto. Výhodou je, že nemusíte předehřívat troubu, fritézu nastavíte na požadovanou teplotu (program AirFry, upravíte čas a dál postupujete podle původního receptu 👍 |