<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Recepty: Šípky a brusinky v kuchyni, šípkové a brusinkové speciality

min.
4 porce

Jak v kuchyni využít dvě úžasné superpotraviny – šípky a brusinky? Vyzkoušejte recepty, které jsme pro vás připravili. Jsou nejen chutné a snadné, ale taky plné vitamínů a zpestří váš jídelníček.

Šípková omáčka

Šípková omáčka má výraznou, sladkokyselou chuť, která skvěle doplní zvěřinu, hovězí nebo jehněčí maso. Vhodná je také k pečené kachně či huse.

Ingredience
  • 200 g sušených šípků
  • 1 l vody
  • 1 cibule (najemno nakrájená)
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • sůl a pepř podle chuti
Postup
  1. Sušené šípky zalijte vodou a nechte alespoň hodinu namočené. Poté je v téže vodě povařte asi 20 minut, dokud nezměknou. Směs poté rozmixujte a propasírujte.
  2. Na másle osmahněte cibuli dozlatova, přidejte mouku a vytvořte jíšku.
  3. Přidejte šípkové pyré, cukr, ocet, bobkový list, nové koření a dochuťte solí a pepřem.
  4. Omáčku vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud nezhoustne. Podávejte s masem a ideálně s houskovým knedlíkem nebo opečenými bramborami.

Brusinková omáčka

Brusinková omáčka je vynikající příloha k drůbežímu masu, zejména k pečené kachně nebo krůtě, ale hodí se také ke zvěřině nebo vepřovému.

Ingredience
  • 200 g čerstvých nebo mražených brusinek
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce cukru (nebo dle chuti)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli
  • 1–2 lžičky kukuřičného škrobu rozpuštěného ve lžíci vody (pro zahuštění, volitelné)
Postup
  1. Do menšího hrnce dejte brusinky a přidejte vodu, cukr a špetku soli. Vařte na mírném ohni, dokud se brusinky nerozvaří, asi 15 minut.
  2. Přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Omáčku můžete zahustit rozpuštěným škrobem, pokud ji chcete hustší.
  3. Podávejte teplou k pečenému masu nebo s přílohou jako jsou brambory nebo houskové knedlíky.

Brusinková omáčka

Šípkový džem

Šípkový džem je skvělý na chleba, do pečiva nebo jako sladká příloha k sýrům.

Ingredience
  • 500 g čerstvých šípků (nebo 300 g sušených)
  • 500 ml vody
  • 250 g cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
Postup
  1. Pokud používáte čerstvé šípky, očistěte je a povařte. Sušené šípky před vařením namočte na pár hodin do vody.
  2. Uvařené šípky rozmixujte s vodou, ve které se vařily, a směs propasírujte.
  3. Pyré vraťte do hrnce, přidejte cukr a citronovou šťávu a vařte, dokud džem nezhoustne (asi 30 minut).
  4. Džem naplňte do sterilizovaných skleniček, zavíčkujte a skladujte v chladu.

TIP: Víte, že se sušičkou G21 Breezer s UV lampou zvládnete jak sušení šípků, tak i sterilizaci skleniček? 👍

šípkový džem

Brusinkový crumble

Jednoduchý dezert s brusinkami, ideální na podzimní večery.

Ingredience
  • 250 g čerstvých nebo mražených brusinek
  • 1 jablko (nakrájené na malé kousky)
  • 100 g cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 100 g másla
  • špetka skořice
Postup
  1. Předehřejte troubu na 180 °C. V míse smíchejte brusinky, nakrájené jablko, polovinu cukru a citronovou šťávu. Směs dejte do zapékací mísy.
  2. V jiné míse smíchejte mouku, vločky, zbytek cukru, skořici a studené máslo nakrájené na kostky. Rukama vypracujte drobenku.
  3. Drobenku nasypte na brusinkovou směs a pečte asi 25–30 minut, dokud povrch nezezlátne. Podávejte teplé, ideálně se zmrzlinou nebo šlehačkou.

TIP: Tento dezert si můžete připravit i v horkovzdušné fritéze G21 Inovation. Vyložte ji pečicím papírem, na který nalijete těsto. Výhodou je, že nemusíte předehřívat troubu, fritézu nastavíte na požadovanou teplotu (program AirFry, upravíte čas a dál  postupujete podle původního receptu 👍