Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Sezóna v kuchyni, aneb cukety a dýně všude, kam se podíváte

30.8.2021



Urodilo se vám na zahrádce hodně cuket a dýní, a vy přemýšlíte, jaké recepty z nich připravíte? Inspirujte se našimi oblíbenými recepty, které si zamilujete.
Dýňová pánev
Ingredience:
- 1 malá dýně Hokkaidó
- 1 paprika
- 3 rajčata
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 200 g anglické slaniny
- 100 g šunky s obsahem masa minimálně 90 %
- Čerstvé bylinky dle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl
- Pepř
Postup:
Dýni umyjte a nakrájejte na malinké kostičky. Papriku umyjte a nakrájejte na proužky. Rajčata oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na pánvi si rozehřejte olivový olej, na kterém krátce orestuje dýni s cibulí. Postupně přidávejte papriku, rajčata, na kostičky nakrájenou slaninu a šunku. Restujte do zlatova. Nakonec do pánve rozklepněte vajíčko a přidejte prolisovaný česnek. Krátce orestujte a dle chuti osolte a opepřete. Před podáváním přidejte nasekané čerstvé bylinky.
Cuketový koláč
Ingredience:
- 1 středně veliká cuketa
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 10 plátků sušených rajčat
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- Sůl
- Pepř
- Čerstvé bylinky dle chuti
Postup:
Cuketu umyjte a na nahrubo nastrouhejte. Nastrouhanou cuketu osolte a nechejte odpočinout. Přebytečnou vodu vymačkejte a vylijte. Cuketu vložte do mísy, přidejte rozklepnutá vajíčka, mouku, prášek do pečiva, prolisovaný česnek, nakrájenou cibuli, nasekaná rajčata, sůl a pepř. Důkladně promíchejte a přidejte nasekané bylinky. Znovu promíchejte a vylijte na vymazaný plech. Předehřejte si troubu na 180 °C a pečte přibližně 50 minut. Koláč můžete podávat ihned po vytažení z trouby, ale i studený chutná skvěle.
Dýňovo – cuketová hrnková buchta
Ingredience:
- 3 hrnky celozrnné špaldové mouky
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 hrnek nastrouhané cukety
- 2 hrnky nastrouhané dýně
- 1 hrnek olivového oleje
- 1 hrnek nasekaných oříšků a semínek dle chuti
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 5 vajec
- ½ hrnku mléka
Postup:
Všechny ingredience vložte do mísy a důkladně promíchejte. Předehřejte si troubu na 180 °C, těsto přelijte do formy a pečte přibližně 40 minut. Před podáváním buchtu potřete zakysanou smetanou nebo polijte rozpuštěnou čokoládou s vysokým obsahem kakaa.