Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Silvestrovské dobroty ze sušičky potravin

4.10.2021
Našli jste pod stromečkem novou sušičku potravin? Vyzkoušejte recepty, které z ní udělají neocenitelného pomocníka nejen pro dlouhodobé uchovávání ovoce, zeleniny, hub anebo bylinek, ale i pro okamžité potěšení. Třeba právě na silvestrovské oslavě.
Zeleninové chipsy
-
500 g červené řepy
-
500 g celeru
-
Himalájská sůl
-
Koření dle chuti (rozmarýn, bazalka, tymián,…)
Řepu a celer oloupejte a nakrájejte na přibližně 1 mm silné plátky. Plátky vyskládejte do sušičky potravin a sušte na 40 °C přibližně 3-4 hodiny. Po upečení plátky osolte a posypte oblíbenými bylinkami.
TIP: Horké plátky posypte nastrouhaným sýrem. Dobrou chuť!
Krekry z červené řepy
-
1 hrnek semínek (chia, lněná, konopná, nebo jejich mix)
-
½ červené řepy
-
1 mrkev
Semínka namočte den před přípravou do vody. Červenou řepu oloupejte, nakrájejte na kostky a vložte do mixéru. Přidejte mrkev a rozmixujte do hladka. Těsto přendejte do mísy a přidejte semínka. Důkladně promíchejte a přelijte na teflonové sušící vložky. Sušte přibližně 5 hodin při teplotě 50 – 55 °C.
Zeleninové krekry
-
1 brokolice
-
1 paprika
-
2 stroužky česneku
-
špetka soli
Očištěnou zeleninu rozmixujte a vzniklou směs nalijte na teflonové sušící pláty. Sušte 5 hodin při teplotě 50-60 °C.
Sušené hovězí maso místo jednohubek
Že to chce po vší té zelenině trochu změnu? Usušte si maso a ozvláštněte silvestrovský stůl.
-
1 kg kvalitního hovězího masa
-
5 lžic rostlinného oleje
-
Sůl
-
Pepř
-
Oblíbené koření
Maso důkladně umyjte a vložte na 1 hodinu do mrazáku (maso se vám bude lépe krájet na tenké plátky). Maso poté nakrájejte na 0,5 cm plátky, které naložte do marinády z oleje, soli, pepře a koření. Nechejte v lednici alespoň 10 hodin marinovat. Plátky masa poté rozprostřete na sušící plata v sušičce potravin a sušte při teplotě 70 °C přibližně 6 až 8 hodin.