Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Šípky plné vitamínyů

6.10.2021
V tomto článku vás pošleme k šípku – a to doslova! Neberte si to však osobně. Myslíme to s tím nejlepším úmyslem. Abyste si nasbírali plody tohto skromného keře a přinesli domů množství vitamínyů.
Čas sběru? Právě teď!
Oranžové až sytě červené šípky sbírejte tvrdé a ještě před prvním mrazem. Ten totiž snižuje obsah vitamínyu C a takové šípky už na sušení nejsou vhodné. Přemrzlé šípky můžete využít například na výrobu marmelád.
Sušení
Před sušením šípky důkladně očistěte. Zbavte je stopek, lístků a omyjte je. Nechte je oschnout a usušte – na vzduchu, v troubě nebo v sušičce potravin. Můžete je sušit v celku nebo rozpůlené. V tom případě vyndejte všechny semínka i chloupky a sušte při teplotě 60-70 °C.
Po usušení skladujte v uzavřené dóze na suchém místě nejdéle 1 rok.
Správně usušené plody jsou červené a praskají.
Poznámka: Dlouho sušené plody ztrácí důležité vitamíny a při sušení na vysoké teplotě se zase snadno připálí.
Zahřejte se čajem
Máte pocit, že na vás příchod podzimu nepůsobí nejlépe? Pro lepší soustředění i jako prevenci nachlazení si připravte šípkový čaj. Zahřeje vás a posílíte imunitu značnou dávkou nejen vitamínyu C. Způsobů jeho přípravy je víc, nejjednodušší je zalít 2-3 lžičky drcených šípek ½ litrem horké vody. Nechte vyluhovat a poté přeceďte ideálně pres jemné sítko nebo plátýnko, aby se do čaje nedostaly jemné chloupky, které plody šípek obsahují. Ty mohou vyvolat dráždivé svědění sliznic v krku a ústech. Hotový čaj oslaďte podle své chuti.
Šípkový sirup
-
1 kg šípků
-
2 l vody
-
1,5 kg třtinového cukru
-
citronová šťáva podle chuti
Plody šípku omyjte a rozdrťte v hrnci či v mixéru, nebo nakrájejte. Zalijte je vodou a nechte louhovat 24 hodin. Poté na mírném ohni zahřejte po dobu cca 10 minut. Nevařte! Přeceďte přes plátýnko a zahřejte opět na mírném ohni. Přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Sirup přelijte do lahví a skladujte v chladu. Šípkovým sirupem můžete osladit hotový čaj, či ochutit vodu.
Víte, že…
Šípky obsahují o 50 % více vitamínyu C než pomeranče? Jsou ceněny i díky svým protizánětlivým vlastnostem a vysokému obsahu antioxidantů. Tento plod divoké růže je bohatý i na minerální látky a pomáhá při léčbě i prevenci nachlazení, zánětů či nadýmání.