Špaldové palačinky
Patříte mezi milovníky palačinek, ale rozhodli jste se stravovat zdravě? Nebojte, této pochoutky se nemusíte vzdát. Co takhle zkusit nahradit bílou mouku zdravou alternativou? A že nevíte, co místo ní použít? Nezoufejte a pojďte se s námi podívat na dnešní recept.
Špalda = zdravá alternativa?
Pravděpodobně jste s ní již přišli do styku, ale víte, co se ve špaldě doopravdy ukrývá? Zamysleli jste se někdy nad tím, proč naši předci netrpěli na zažívací potíže, jako my? Odpověď je jednoduchá – jejich jídelníček byl jednoduchý. Vše si pěstovali sami a oblíbenou obilninou bývala nešlechtěná pšenice, tak zvaná špalda. V čem je ale špalda tak výjimečná? Špalda obsahuje vysoké množství bílkovin, pro zajímavost nejvíce ze všech obilovin. Dále má velmi nízké procento tuku a je bohatá na vitamíny skupiny B a minerální látky, zejména hořčík a vápník. Podle mnoha odborníků se špalda pyšní protirakovinnými účinky. Špalda není zázračná, ale je velmi zdravá, proto neváhejte a vyzkoušejte ji.
Recept
Ingredience:
- 200 g špaldové mouky
- 500 ml mléka
- 1 vejce
- Himalájská sůl
- čerstvé bylinky dle chuti
Postup:
Do jakékoliv nádoby vložte mouku, mléko a vejce. Ingredience důkladně promíchejte tak, aby vám vzniklo hladké těsto. Těsto osolte a vmíchejte vámi oblíbené čerstvé bylinky (můžete použít pažitku, bazalku, oregano a podobně). Použijte nejlépe teflonovou pánev, na které můžete palačinky připravovat na sucho. Pokud nevlastníte teflonovou pánev, použijte klasickou s kapkou kvalitního oleje.
Náš tip: Palačinky se dají připravit jako slaná nebo sladká varianta. Pokud máte rádi palačinky na slaný způsob, použijte náplň připravenou smícháním žervé s čerstvými bylinkami a uzeným lososem. Pokud preferujete sladký způsob, doporučujeme je potřít rozmixovaným čerstvým ovocem.
Tabulka výživových hodnot
Energetická hodnota v kJ / kcal |
4682 kJ / 1119 kcal |
Bílkoviny |
42 g |
Sacharidy |
174,5 g |
Z toho cukry |
24,8 g |
Tuky |
24 g |
Z toho nasycené mastné kyseliny |
12,5 g |
Vláknina |
18 g |
Komentáře