Speciál: Omáčky 5 x jinak

Speciál: Omáčky 5 x jinak

Omáčka dokáže udělat z úplně obyčejných těstovin specialitu, dokonale doplní maso a ozvláštní každý oběd nebo večeři. Zpestřete si jídelníček zajímavou omáčkou a jestli máte nějakou svou oblíbenou, budeme rádi, když se s námi podělíte o recept :-)

Ořechová omáčka

  • 150 g vlašských ořechů

  • 1 kelímek smetany (150 g)

  • 3 stroužky česneku

  • 3 lžíce bílého vína

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • lístky bazalky

Do nádoby mixéru vložíme ořechy a česnek a rozmixujeme

Na pánev nalijeme smetanu a když se dostane k varu, přidáme rozmixovanou směs ořechů a česneku. Přidáme víno a necháme povařit. Po odstavení dochutíme citronovu šťávou a lístky bazalky. Podáváme k těstovinám nebo ke kuřecímu masu. 

Fíková omáčka

  • 5 ks větších čerstvých fíků

  • 2 dl červeného vína

  • 2 lžičky kukuřičného škrobu

  • 1 lžička octa balsamico

  • 1 kousek skořice

  • 1 špetka mletého hřebíčku

  • sůl

Najemno nakrájejte nebo nahrubo rozmixujte fíkovou dužinu. Škrob rozmíchejte ve víně, nalijte na pánev nebo do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte fíky, balsamicový ocet, skořici a hřebíček a vařte, dokud nebudou fíky měkké. Nakonec dosolte podle chuti.

Hodí se k masu i k těstovinám.

Brusinková omáčka

  • 1 brusinkový kompot (250 g)

  • 1 dl červeného vína

  • ½ citrónu

Brusinkový kompot nalijeme do hrnce, přidáme červené víno a vylisovanou šťávu z půlky citrónu a necháme projít varem. 

Podáváme k minutkám nebo ke grilovanému masu. 

Celerová omáčka

  • 1 střední celer

  • 3 lžíce hladké mouky

  • 40 g másla

  • mletý pepř

  • Na dochucení ocet a sůl

Celer nakrájejte nebo nahrubo nastrouhejte a poduste na másle. Pak zlehka poprašte hladkou moukou a osmahněte. Přidejte vodu, sůl a pepř a nechejte vařit do měkka. Před podáváním rozmixujte a dochuťte octem. 

Je dokonalá k dušenému hovězímu.

Omáčka ze sušených meruňek

  • ½ l vývaru (hovězí nebo zeleninový)

  • 20 půlek sušených meruňek

  • 2 dl meruňkového džusu (může být i jablečný nebo broskvový)

  • Na dochucení pepř a sůl

Džus, vývar a sušené meruňky vaříme, dokud meruňky nezměknou. Před podáváním můžeme rozmixovat. Dochucujeme solí a pepřem. 

Je výborná k minutkám. 


Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také