Stravování podle ajurvédy - vědění starověké indické medicíny

Stravování podle ajurvédy - vědění starověké indické medicíny

Snažíte se zbavit přebytečných kil, ale stále někde děláte chybu? My vám v dnešním článku přinášíme způsob stravování, který vám nejen pomůže s hubnutím, ale navíc se díky němu budete cítit jednoduše skvěle.

Stravování podle ajurvédy

Žijeme v době, ve které se vyskytuje mnoho trendů, tipů a návodů na to, jak se správně a především zdravě stravovat. Existuje mnoho diet, ale my vám dnes představíme styl stravování, o kterém jste možná zatím nic neslyšeli. Jedná se o stravu dle ajurvédy, ve které se hovoří o několika skupinách lidí, kteří jsou rozděleni dle typu postavy, nálad, kvality spánku a mnoha dalších aspektů. Co to tedy vlastně ta ajurvéda je?

Pojem ajurvéda hovoří o vědění života. Jedná se o staré tradiční indické učení, ve kterém se mimo jiné učí také o ideální skladbě jídla. Velký význam je v ajurvédě kladen zejména na hygienu, masáže, bylinky, cvičení a podobně. Ajurvéda dále pojednává o vyrovnanosti dóš, neboli tří základních složek člověka, který se v každém z nás vyskytuje ve zcela jiném poměru, přičemž pro každého člověka je tento poměr specifický a originální.

Trochu z historie

Ajurvéda pochází ze sanskrtu a doslovný překlad tohoto názvu je „vědění o životě“. Toto staré indické učení je staré přibližně 2000 let a je stále velmi populárním v západním světě. Ajurvéda je považována za nejstarší systém péče o lidské zdraví.

O čem pojednává stravování v ajurvédě?

Nejprve bychom se měli zaměřit na samotná pravidla ajurvédy a dostatečně se s nimi seznámit, neboť až poté je člověk schopen pochopit základní pokyny a řídit se jimi. Mezi základní principy se pak dají zařadit následující body:

  • dávejte přednost domácím čerstvým potravinám a pokrmům z nich vyrobených
  • při jídle se koncentrujte pouze na samotné jídlo, nikdy si nečtěte knihu, nesledujte televizi, počítač, mobil a vyhněte se veškerým dalším rušivým elementům
  • jezte pouze tolik jídla, abyste nebyli hladoví a naopak abyste nebyli ani zcela přejedení
  • pijte dostatek čisté vody bez bublinek
  • každé jídlo by mělo obsahovat šest chutí, a to sladkou, hořkou, kyselou, slanou, pálivou a trpkou
  • pokud máte na něco opravdu chuť, dopřejte si to, avšak vyhýbejte se potravinám, ze kterých vaše tělo nezíská prospěšné látky
  • nekonzumujte nic zcela bezprostředně před spaním
  • po jídle dostatečně odpočívejte
  • jídlo připravujte tak, aby nebylo rozvařené, nedovařené nebo dokonce připálené
  • konzumujte pouze taková jídla, která jsou vám příjemná svou chutí a vůní
  • nekonzumujte jídla z předešlých dnů
  • jídlo důkladně rozžvýkejte
  • během jídla seďte narovnaní s nezkříženýma nohama
  • nekombinujte příliš mnoho surovin a chutí
  • jídlo nekonzumujte po fyzické zátěži
  • mezi jídly dodržujte časový rozestup 3 – 5 hodin
  • vybírejte si potraviny dle ročního období – v zimě se soustřeďte na zahřívací potraviny, v létě pak na ochlazující
  • jezte nejdříve v 7 hodin ráno, nejpozději pak v 19 hodin večer
  • jezte s tváří obrácenou na východní stranu

Jak se rozdělují lidé do skupin dle ajurvédy?

Ajurvéda určila tři skupiny lidí podle typu, a to kapha, váta a pitta.

Kapha

Lidé patřící do této skupiny se vyznačují silnější postavou, jsou energičtí a fyzicky silní. Dalšími typickými znaky jsou pobledlá barva pleti, klid, tolerance a přátelství.

Vhodné potraviny:

  • naklíčená semínka
  • listová zelenina
  • sója
  • luštěniny
  • meruňky a granátové jablko

Váta

Lidé v této skupině se vyznačují štíhlou postavou a rychlým rozhodováním a jednáním. Dalšími znaky jsou neklidný spánek, zapomnětlivost, náladovost, starostlivost a vysoké nároky.

Vhodné potraviny:

  • mléko
  • zázvor
  • polévky
  • mandle
  • datle

Pitta

Lidé v této skupině jsou typičtí svou středně silnou postavou, hnědými vlasy a vznětlivostí. Tito lidé jsou dále velmi pozorní, bystří a podnikaví.

Vhodné potraviny:

  • luštěniny
  • brokolice
  • listová zelenina
  • slunečnicová semínka
  • okurky
  • mléko

Také strava je v ajurvédě rozdělena na tři skupiny

Nejen lidé se v ajurvédě rozdělují do tří skupin, ale také strava, která se dělí na sattva, rajas a tamas.

Sattva

Do skupiny zvané sattva se řadí to nejlepší jídlo, které je lehké, dodá organismus vitamíny a energie a nezatíží trávení. Jedná se zejména o ovoce, zeleninu, naklíčená semínka, luštěniny a jiné.

Rajas

Do skupiny rajas patří potraviny s vysokým obsahem bílkovin, zejména pak maso, vejce, mléko a luštěniny.

Tamas

Do skupiny tamas se řadí potraviny nevhodné pro lidský organismus, zejména pak mražené potraviny, konzervované potraviny, fermentované potraviny a podobně. Tyto potraviny způsobují únavu a špatnou náladu, a zbavují tělo energie, kterou využívá právě na trávení takto těžkých potraviny.

Pití při jídle

Ajurvéda klade důraz na pití 30 minut až 1 hodinu před jídlem a po jídle, neboť vysoké množství tekutin zapříčiňuje ředění enzymů, které zhoršují kvalitu trávicího procesu. Během jídla pijte pouze malé doušky čisté vody, teplého čaje nebo vody s citronovou šťávou.

Ajurvéda a hubnutí

Lidé, kteří spadají do skupiny kapha mívají obvykle velké problémy s hubnutím. Tito lidé by se měli zaměřit na vynechání potravin, které jejich organismu nesvědčí a zapříčiňují u nich problém s přibíráním na váze. Jedná se zejména o mléčné výrobky, pečivo, sladkosti, kečup, sůl, sójovou omáčky a všechny výrobky z uvedených potravin. Naopak by se měli zaměřit na konzumaci ovoce a zeleniny, vajec, masa, kvalitních olejů, obilovin a dalších zdraví prospívajících potravin. Samotná změna skladby jídelníčku ale bohužel nestačí. Je nezbytně nutné změnit celý životní styl, a to začít cvičit, dostatečně relaxovat a velmi důležitý je také kvalitní spánek. Do svého života zařaďte více pohybové aktivity, zkuste začít například s pravidelnou každodenní procházkou a uvidíte, že i ta dokáže udělat zázraky.

 

 

Dejte tip přátelům
Autor
Jak se vám článek líbil?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také