<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Sušení květin – k jídlu i pro krásu

min.

Jedlé květy jsou nádhernou ozdobou dortů, dezertů, ale i salátů nebo labužnických menu. Dnes se podíváme na sušení jedlých květin, které ozdobí dezert a navíc báječně chutnají.

 

“Zasklení” jedlých květin

Pampeliška, sedmikráska, fialka – ozdobte si dort nebo dezert originální a nádhernou dekorací z jedlých sladkých květů. 

  • květy fialek (pampelišek, sedmikrásek, levandule atd.)
  • 2 bílky
  • 1 lžíce vody
  • moučkový cukr

Příprava jedlých květů 

Omyjte a jemně osušte květy. Bílky promíchejte vodou tak, aby se nedělala pěna, ale aby se voda s bílky pěkně prolnula. Květy opatrně namáčejte v bílkové lázni a poté poprašte nebo obalte v mletém cukru. 

 

Sušení jedlých květů

Rozložte květy na jemné sušící síto a sušte při teplotě 30-40 °C. Pozor, čas sušení nelze určit pro všechny květy – nastavte 8 hodin, ale průběžně se na květy dívejte a sušení případně zkraťte nebo prodlužte. Kvítky by měly být suché a křupavé. 

Sušené jedlé květy udělají z dortu nebo dezertu umělecké dílo. Skladovat je můžete až 2 měsíce ve skleněné uzavřené nádobě.