Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Sušení květin – k jídlu i pro krásu

4.10.2021



Jedlé květy jsou nádhernou ozdobou dortů, dezertů, ale i salátů nebo labužnických menu. Dnes se podíváme na sušení jedlých květin, které ozdobí dezert a navíc báječně chutnají.
“Zasklení” jedlých květin
Pampeliška, sedmikráska, fialka – ozdobte si dort nebo dezert originální a nádhernou dekorací z jedlých sladkých květů.
- květy fialek (pampelišek, sedmikrásek, levandule atd.)
- 2 bílky
- 1 lžíce vody
- moučkový cukr
Příprava jedlých květů
Omyjte a jemně osušte květy. Bílky promíchejte vodou tak, aby se nedělala pěna, ale aby se voda s bílky pěkně prolnula. Květy opatrně namáčejte v bílkové lázni a poté poprašte nebo obalte v mletém cukru.
Sušení jedlých květů
Rozložte květy na jemné sušící síto a sušte při teplotě 30-40 °C. Pozor, čas sušení nelze určit pro všechny květy – nastavte 8 hodin, ale průběžně se na květy dívejte a sušení případně zkraťte nebo prodlužte. Kvítky by měly být suché a křupavé.
Sušené jedlé květy udělají z dortu nebo dezertu umělecké dílo. Skladovat je můžete až 2 měsíce ve skleněné uzavřené nádobě.