<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Sušení není věda, my víme, jak na to!

Je pro vás vaše nová sušička potravin jedna velká záhada? Bez obav! My vám poradíme s výběrem potravin a se správným nastavením.

 

Co mám sušit? Jak dlouho mám sušit? Pořídili jste si novou sušičku potravin, ale stále tápete? Bojíte se, abyste potraviny nevysušili málo nebo je naopak nepřesušili? Nebojte, s námi to zvládnete! Připravili jsme pro vás krátký návod, díky kterému budou vaše potraviny vždy dokonale usušené.

Než začnete sušit…

Dobře si rozmyslete, jaký druh surovin budete sušit. Sušit se dá v podstatě cokoliv, nemusíte se zaměřovat pouze na naše ovoce, můžete zkusit i exotické druhy, jako například avokádo. Dokonce i se zeleninou se dá experimentovat! Už jste zkusili sušené hlávkové zelí? Že ne? My jo a je super! A věřte, že po sušeném mase se u vás jenom zapráší. Mimochodem, u nás nikdy nevydrží do druhého dne.

Suroviny vybírejte pečlivě! Při výběru dávejte pozor zejména na to, aby byly zralé a bez viditelných známek hniloby. Před sušením potraviny vždy důkladně umyjte, abyste je zbavili nečistot a různých chemických postřiků, zejména u plodů kupovaných v obchodě. Nyní přichází na řadu příprava a krájení. Potraviny krájejte vždy na přibližně stejné plátky, díky čemuž předejdete nerovnoměrnému vysoušení.

Jednotlivé plátky vyskládejte na sušící plata tak, aby se nepřekrývaly. Pokud by se překrývaly, mohlo by opět dojít k nerovnoměrnému vysušení.

 

Jak poznám, že jsou potraviny dokonale usušené?

Jednoduše! Sušené ovoce a maso by mělo být lehce žvýkavé konzistence, zatímco zelenina a houby jsou tuhé a křehké. Během sušení doporučujeme potraviny několikrát kontrolovat tak, aby nedošlo k jejich spálení.

Usušené potraviny skladujte v uzavřených, nejlépe vzduchotěsných, nádobách. Mimochodem, suché a tmavé místo jim také svědčí! Pouze takto prodloužíte dobu trvanlivosti až na 2 roky.

Jdeme na to!

Pamatujte, časy se mohou měnit v závislosti na druhu potraviny. Například šťavnatá jablka se budou sušit déle, nežli jablka s nižším obsahem šťávy.

Ovoce

·         Jahody

Jahody můžete sušit celé, případně je nakrájet na půlky.

Doba sušení: 9 – 15 hodin

Teplota sušení: 55 °C

Stav po vysušení: ohebné

·         Ananas

Oloupaný ananas nakrájejte na plátky silné maximálně 1 cm.

Doba sušení: 12 – 15 hodin

Teplota sušení: 55 °C

Stav po vysušení: měkké, ohebné

·         Hrušky

Doba sušení: 8 – 15 hodin

Teplota sušení: 55 °C

Stav po vysušení: měkké, ohebné

·         Třešně

Třešně před sušením vypeckujte a sušte celé plody.

Doba sušení: 8 – 15 hodin

Teplota sušení: 55 °C

Stav po vysušení: tuhé, žvýkavé

·         Banány

Banány oloupejte a nakrájejte na kolečka silná maximálně 1 cm.

Doba sušení: 8 – 15 hodin

Teplota sušení: 55 °C

Stav po vysušení: křupavé

·         Meruňky

Meruňky před sušením vypeckujte a sušte celé půlky.

Doba sušení: 12 – 18 hodin

Teplota sušení: 57 °C

Stav po vysušení: měkké, žvýkavé

·         Jablka

Jablka zbavte jádřince a nakrájejte je na plátky nebo kolečka.

Doba sušení: 5 – 7 hodin

Teplota sušení: 55 °C

Stav po vysušení: měkké

·         Hrozny

Hroznové víno sušte celé.

Doba sušení: 10 – 15 hodin

Teplota sušení: 55 °C

Stav po vysušení: měkké

·         Brusinky

Brusinky sušte celé plody.

Doba sušení: 8 – 12 hodin

Teplota sušení: 55 °C

Stav po vysušení: měkké

·         Datle

Datle vypeckujte a nakrájejte na plátky nebo sušte celé.

Doba sušení: 10 – 18 hodin

Teplota sušení: 55 °C

Stav po vysušení: tuhé

·         Fíky

Doba sušení: 10 – 18 hodin

Teplota sušení: 55 °C

Stav po vysušení: tuhé

Zelenina

·         Mrkev

Mrkev nakrájejte na přibližně 5 mm silná kolečka.

Doba sušení: 6 – 12 hodin

Teplota sušení: 52 °C

Stav po vysušení: tuhé

·         Paprika

Papriku nakrájejte na plátky.

Doba sušení: 6 – 10 hodin

Teplota sušení: 52 °C

Stav po vysušení: křehké

·         Hrášek

Sušte celé plody.

Doba sušení: 8 – 14 hodin

Teplota sušení: 52 °C

Stav po vysušení: křehké

·         Fazolky

Před sušením fazole krátce povařte.

Doba sušení: 10 – 15 hodin

Teplota sušení: 50 °C

Stav po vysušení: křehké

·         Houby

Houby nakrájejte na přibližně 3 mm silné plátky.

Doba sušení: 6 – 12 hodin

Teplota sušení: 50 °C

Stav po vysušení: tuhé

·         Chřest

Doba sušení: 8 – 12 hodin

Teplota sušení: 50 °C

Stav po vysušení: křehké

·         Řepa

Řepu nakrájejte na kolečka silná přibližně 3 mm.

Doba sušení: 10 – 15 hodin

Teplota sušení: 55 °C

Stav po vysušení: křehké

·         Hlávkové zelí

Doba sušení: 10 – 15 hodin

Teplota sušení: 50 °C

Stav po vysušení: tuhé

·         Květák

Doba sušení: 8 – 12 hodin

Teplota sušení: 52 °C

Stav po vysušení: tuhé

·         Okurka

Okurku nakrájejte na kolečka silná přibližně 3 mm.

Doba sušení: 10 – 15 hodin

Teplota sušení: 50 °C

Stav po vysušení: tuhé

·         Dýně

Dýni oloupejte, zbavte semen a nakrájejte na měsíčky.

Doba sušení: 10 – 18 hodin

Teplota sušení: 55 °C

Stav po vysušení: křehké

·         Cibule

Doba sušení: 10 – 14 hodin

Teplota sušení: 50 °C

Stav po vysušení: křehké

·         Česnek

Doba sušení: 5 – 12 hodin

Teplota sušení: 52 °C

Stav po vysušení: křehké

Bylinky

Už jste někdy zkoušeli, jak voní domácí sušené bylinky oproti kupovaným? Že ne? Chyba! Domácí bylinky povznesou vaše pokrmy na něco zcela neobyčejného. A které druhy můžete sušit? Jednoduše všechny - tymián, rozmarýn, pažitku, bazalku, mátu a další, které najdete na své zahrádce.

Bylinky sušte na teplotu maximálně 30 °C po dobu 3 – 5 hodin. Správně usušené bylinky poznáte tak, že jsou drobivé a křehké. Bylinky během sušení pečlivě a často kontrolujte tak, aby nedošlo k jejich spálení.

Maso

Tak zde se meze rozhodně nekladou. Máte rádi zvěřinu? Dančí sušené maso chutná naprosto výtečně! Nebo ryby? Proč ne. Hovězí, vepřová a drůbeží klasika zachutná každému.

Před sušením maso vždy nakrájejte na tenké plátky. Abyste si práci ulehčili, nechejte maso lehce zmrazit. Snažte se krájet stejně silné plátky o šířce maximálně 0,5 cm.

Pro lepší chuť plátky masa naložte do marinády a před sušením je důkladně osušte papírovým ubrouskem, abyste zabránili kapání. Marinádu můžete připravit například z nasušených bylinek.

Maso sušte při teplotě 60 °C po dobu přibližně 5 – 7 hodin, rybí maso sušte při té samé teplotě přibližně 11 – 15 hodin.

Správně usušené maso je tuhé, ohebné konzistence a při konzumaci žvýkavé.

Věříme, že vám náš krátký průvodce sušením ulehčí práci a vy si sušení budete užívat! Přejeme dobrou chuť :)