Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Sušička potravin – sušená rajčatová polévka na zimu

4.10.2021



Vždy připravená ve spíži. I v době, kdy čerstvá voňavá rajčata budou jen vzpomínkou. Připravme si ji teď, je nejvyšší čas. S minimem ingrediencí a práce si nasušte báječné zimní večeře.
-
800 g rajčat
-
300 g staršího chleba
-
1 cibule
-
2 stonky celeru
-
2 mrkve
-
listy bazalky podle chuti
-
Sůl a pepř na dochucení
Omytá rajčata nasekejte nožem nebo prožeňte mixérem (pulse) tak, aby byla jen nahrubo nasekaná. Nechejte je chvíli okapat v cedníku a potom je rozložte na teflonové sušící vložky nebo jemná síta sušičky potravin, vyložená pečícím papírem.
Vrstvu nedělejte příliš vysokou, sušení by bylo zbytečně dlouhé. Rozprostřená rajčata posypte solí a pepřem.
Mrkev, cibuli a celer nasekejte v mixéru stejně, jako rajčata a přidejte je na další plato do sušičky. Lístky bazalky rozložte na rajčata i další zeleninu a sušte vše najednou.
Sušičku potravin nastavte na 60 °C a 20-24 hodin.
Mezitím nastrouhejte starý chléb a odložte jej stranou, aby ztvrdnul a proschnul.
Uchovávání sušené rajské polévky
Všechny usušené ingredience – rajčata, zeleninu i chléb – promíchejte a nasypte do sklenice s uzávěrem. Uložte je do spíše a až v zimě přijde panika, že nevíte, co připravit k večeři, políbí vás léto a vůně vynikající polévky, kterou připravíte absolutně jednoduše.
Recept: Rajská polévka ze sušených surovin
Dno hrnce potřete olivovým olejem a nechejte rozehřát
Obsah sklenice nasypte do hrnce, promíchejte a nechejte krátce orestovat. Poté zalijte 0,5-1 litrem osolené vody a za stálého míchání vařte cca 20 minut.