<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Sušička potravin – sušená rajčatová polévka na zimu

min.

Vždy připravená ve spíži. I v době, kdy čerstvá voňavá rajčata budou jen vzpomínkou. Připravme si ji teď, je nejvyšší čas. S minimem ingrediencí a práce si nasušte báječné zimní večeře.

 

  • 800 g rajčat

  • 300 g staršího chleba

  • 1 cibule

  • 2 stonky celeru

  • 2 mrkve

  • listy bazalky podle chuti

  • Sůl a pepř na dochucení

Omytá rajčata nasekejte nožem nebo prožeňte mixérem (pulse) tak, aby byla jen nahrubo nasekaná. Nechejte je chvíli okapat v cedníku a potom je rozložte na teflonové sušící vložky nebo jemná síta sušičky potravin, vyložená pečícím papírem.

Vrstvu nedělejte příliš vysokou, sušení by bylo zbytečně dlouhé. Rozprostřená rajčata posypte solí a pepřem.

Mrkev, cibuli a celer nasekejte v mixéru stejně, jako rajčata a přidejte je na další plato do sušičky. Lístky bazalky rozložte na rajčata i další zeleninu a sušte vše najednou. 

Sušičku potravin nastavte na 60 °C a 20-24 hodin.

Mezitím nastrouhejte starý chléb a odložte jej stranou, aby ztvrdnul a proschnul.

Uchovávání sušené rajské polévky

Všechny usušené ingredience – rajčata, zeleninu i chléb –  promíchejte a nasypte do sklenice s uzávěrem. Uložte je do spíše a až v zimě přijde panika, že nevíte, co připravit k večeři, políbí vás léto a vůně vynikající polévky, kterou připravíte absolutně jednoduše.

Recept: Rajská polévka ze sušených surovin

Dno hrnce potřete olivovým olejem a nechejte rozehřát 

Obsah sklenice nasypte do hrnce, promíchejte a nechejte krátce orestovat. Poté zalijte 0,5-1 litrem osolené vody a za stálého míchání vařte cca 20 minut.