Sušíme bylinky

Sušíme bylinky

V minulém článku jsme se zaměřili na sušení hub, dnes si povíme něco o správném sušení bylinek. Pro mnohé z nás by se to zdálo jako obrovská věda, ale věřte, je to velmi jednoduché.

Při dnešním pohledu na zahradu jsem se zamyslela nad tím, co asi budu dělat s takovou bohatou úrodou různých bylinek. Čerstvé do jídla jsou sice naprosto boží, ale všechny je rozhodně nezužitkuji. Tak co si je zkusit nasušit a uchovat na chladnější dny, kdy zem pokryje sníh a bylinky budou pryč? To by šlo. Ale jak na to? Vlastně úplně jednoduše, není to vůbec složité.

Kdy bylinky sbírat?

Určitě jste již slyšeli, že v každém období obsahují bylinky různé množství léčivých látek. U většiny bylin je vhodnou dobou pro sběr období před samotným rozkvětem. Nestihli jste? Nezoufejte. I přesto, že se vám v tomto období nepodaří bylinky nasbírat, neznamená to, že nebudou mít léčivé schopnosti. Jen množství účinných látek bude malinko nižší.

Sušte čerstvé

Bylinky po nasbírání nenechávejte příliš dlouho jen tak někde ležet. Maximálně dvě hodiny po utržení byste je měli zpracovat. Proč? Zapařily by se. A takové bylinky jsou poté v podstatě nepoužitelné, protože se na nich začíná vytvářet plíseň. No, nebyla by škoda je vyhodit? Pamatujte si jednoduché pravidlo, bylinky se vždy suší ihned po příchodu domů.

Vlastníte sušičku potravin?

Ano? Pak máte částečně vyhráno. Bylinky jsou potravinou, která rychle podléhá zkáze, a je proto nezbytně nutné, aby jejich vysušení bylo naprosto perfektní. K tomu vám nejlépe pomůže právě sušička potravin. Bylinky zbavte tvrdých stonků a naskládejte je na sušící plata tak, aby se jednotlivé části nepřekrývaly. Pravidelně je obracejte! V opačném případě by mohlo dojít ke spálení. Jak sami dobře víte, byliny mají léčivé účinky, které by se mohly teplem zničit. Je proto velmi důležité nastavit teplotu na maximálně 42 °C. A jak poznáte, že jsou bylinky suché? Jednoduše. Při dotyku chrastí.

Nemáte-li sušičku potravin, nezoufejte!

Ano, bylinky jsou skvělou potravinou, která se dá sušit kdekoliv a kdykoliv. Rozprostřete je na pečící papír a dejte na čisté, dobře větrané místo. Můžete je také například svázat a pověsit do průvanu. Nedávejte je na stinné místo, pamatujte, bylinky potřebují teplo a světlo.

Skladování = základ úspěchu

Ve chvíli, kdy jsou bylinky vysušené, přichází čas na uskladnění. Tady platí stejné pravidlo, jako u všech ostatních usušených potravin. Skladujte na suchém místě v uzavíratelných nádobách bez přístupu vzduchu. Využít můžete také papírové sáčky nebo látkové pytlíčky. Takto usušené bylinky vám vydrží i několik let a zachovají si všechny své léčivé účinky.

Seznam bylinek a kdy je sbírat

Medvědí česnek, podběl

Březen

Kopřiva, pampeliška

Duben

Bez černý

Květen

Meduňka, máta

Červen

Levandule, jahodník, dobromysl, jitrocel, ostružiník

Červenec

Jitrocel, kozlík lékařský

Srpen

Heřmánek,

Září

Šípek, fialka

Říjen


Dejte tip přátelům
Vložte vlastní
recept nebo článek
a vyhrajte skvělou sušičku potravin.
Z každých vašich 10 publikovaných příspěvků vylosujeme jeden, jehož autorovi pošleme sušičku G21 Paradiso Cube. Budete to vy?
Autor
Jak se vám článek líbil?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také