Sušíme houby

Sušíme houby

Houbařská sezona pomalu začíná klepat na dveře a my vám proto přinášíme pár tipů, jak houby správně zpracovat a uskladnit na zimu. Určitě víte, že se houby dají zamrazit nebo zavařit. Na to se ale zaměříme v jednom z dalších článků. Dneska si povíme něco o sušení. Věděli jste, že správně vysušené houby se dají skladovat i několik let? A my přesně víme, jak na to!

Sušení = dokonalý způsob, jak uchovat potraviny?

V podstatě ano, ale platí tu jedno základní, a mimochodem velmi důležité, pravidlo. Potraviny musí být vždy dokonale vysušené! V opačném případě by mohly začít plesnivět. Vybírejte proto vždy houby, které nejsou plesnivé, červivé a mokré!

Jaké houby se hodí k usušení?

Nejdříve si povíme, jaké rozhodně ne. Vyhněte se liškám, ryzcům, pýchavkám, václavkám a také babkám, ve kterých se při sušení množí bakterie a parazité. K sušení se v podstatě nejvíce hodí pravé hřiby, žampiony, růžovky, zkrátka všechny houby, které neobsahují příliš vody.

Mimochodem, věděli jste, že většina hub obsahuje v průměru kolem 90 % vody?

Jdeme na to!

Připravené houby nejprve důkladně opláchněte a nechejte uschnout. Houby nakrájejte na tenké plátky. Snažte se, aby všechny plátky byly přibližně stejně silné. Vyhnete se tak nerovnoměrnému vysoušení. Plátky hub naskládejte na plata sušičky tak, aby se nepřekrývaly. Houby sušte na teplotu 45 °C. Při této teplotě budou houby během 7 hodin dokonale vysušené. Doba sušení se může samozřejmě změnit v závislosti na obsahu vody v houbách.

Jak poznám, že jsou houby perfektně usušené?

Jednoduše! Zvuk vám napoví. Ne, teď vážně, houby by měly při shrnování z plat chrastit a měly by být lehce ohebně. Usušené houby skladujte ve vzduchotěsných nádobách na tmavém místě. Takto uskladněné houby vám vydrží i několik let a kvalita bude stále dokonalá.

Nemám sušičku potravin :(

Nezoufejte! Je sice pravda, že kvalitní sušička potravin vám ušetří čas a práci, ale existují i jiné možnosti. Víte, jak sušily houby naše babičky? Představte si, že jednotlivé plátky navlékaly na nit a věšely je do oken. To je ale v dnešní uspěchané době pro většinu z nás nepředstavitelné. Usušit je můžete jednoduše v horkovzdušné troubě neb o na slunci. Pokud sušíte v troubě, nastavte teplotu na 100 °C a sušte přibližně 3 hodiny. Pokud budete sušit na sluníčku, pamatujte, že sušení trvá několik dní a nikdy nezapomínejte houby přes noc schovávat, neboť by vám mohly navlhnout.

 

Dejte tip přátelům
Autor
Jak se vám článek líbil?
0%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také