<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Sušit rajčata jenom tak ?

min.

Co s letošní nadúrodou rajčat.

 

Já teda rajčata miluji a kdyby na to přišlo, nezůstane ani nadúroda. Ale zase v zimě se nějaký ten vitamíny hodí. A navíc, když je i jedlý!

Před pár lety jsem to zkusil poprvé. Samozřejmě, první inspiraci jsem, jako my všichni, hledal na netu.

Co může být jednodušší. Vzít rajče, nakrájet na kolečka, naskládat do sušičky nebo trouby (Trouba je ten, kdo suší v troubě) a sušit do sucha.

Uzavřít do vzduchotěsné - hlavně vlhkotěsné - sklenice, popsat štítkem (kdo ví, jestli za rok - dva poznám, co jsem to kdysi do té sklenice zavřel) a uložit na hromadu zavařenin do sklepa.

Tak to byla ta klasika. Mě neuspokojující.

No a tak jsem zkusil voňavější a chutnější variantu.

Základem, světe div se, jsou dozrálá rajčata. Lepšejší jsou rajčata větší a šťavnatá. Ty opět nakrájím na větší plátky (pro techniky doplňuji rozměr = tloušťka plátků = 5-7 mm). Plátky naskládám na sušící plato - zde je výhodnější varianta plat plných, neboť, jak říká klasik Felix Holzman "Těmi dráty a nicy ta voda vyteče a rybičky ztratí životní prostředí, zatímci kanárci v akváriu ...".

No a teď ta nadstavba. Rajčátka lehce (dbáme na vysoký krevní tlak) posolím, na tenoučké plátky nakrájím česnek a pokladu po rajčatech - 2-3 plátky na kolečko. Pak proběhnu zahradou nebo špajskou a donesu čerstvou/sušenou bazalku a pokořením s ní sebe i rajčata.

A suším.

A co pak ?

Uzavřu do vzducho/vlhko těsné sklenice, nebo zaleju olivovým/slunečnicovým olejem a uzavřu do vzducho/vlhko těsné sklenice.

A čekám na zimu.

Tak alou do práce a v zimě dobrou chuť.

PS: Lepší je přidávat to do jídel, než to chroupat jen tak.