<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Svatomartinská husa se zelím a knedlíkem

min.

Oslavte svátek svatého Martina tradičním obědem či večeří. Příprava tohoto lahodného jídla nemusí být nikterak náročná.  Ano, řeč je o svatomartinské huse s křupavou kůrčičkou, rozpadajícím se mase, jemnými knedlíky a červeným zelím.

Suroviny na husu

  • 1 celá husa 

  • 2 až 3 jablka (dle velikosti husy)

  • 1 lžíce medu

  • 50 ml červeného vína 

  • Kmín 

  • Sůl

 

Suroviny na knedlíky

  • 1 kg brambor

  • 300 g hrubé mouky

  • 2 vejce

  • Sůl

 

Suroviny na zelí

  • Hlávka červeného zelí 

  • 1 cibule 

  • Cukr dle chuti

  • 1 až 2  lžíce octa

  • Lžíce sádla 

 

Příprava husy

Při výběru husy doporučujeme zvolit menší mladé kusy, mívají kolem 3 kg. Husa je jemnější, lahodnější a peče se kratší dobu. 

 

Husu důkladně omyjeme, zvenku i zevnitř osolíme a okmínujeme. Ideálně přes noc necháme odležet v lednici.
Husu naplníme na čtvrtky nakrájenými  jablky a vložíme ji do hlbokého pekáča s troškou vody. Přikryté pečeme na 160 °C zhruba 3 až 4 hodiny. Během pečení pravidelně podléváme a potíráme směsí vína a medu. Po upečení by mělo jít maso krásně od kosti. Pro vytvoření křupavé kůrčičky zvýšíme 15 minut před koncem pečení teplotou na 200°C.

 

Příprava knedlíků

Brambory uvaříme ve slupce do měkka a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme vejce, mouku a sůl. V kuchyňském robotu vypracujeme bramborové těsto a vytvarujeme 4 šišky, které uvaříme v hrnci či na páře 10–12 minut. 

 

Příprava zelí

Na sádle osmahneme najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme cukr, který necháme zkaramelizovat. Přidáme najemno nastrouhané či nakrájené zelí, osladíme, dosolíme, přidáme ocet dle chuti a podlijeme trochou vody. Dusíme, dokud nebude zelí měkké.