<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Svatomartinské rohlíčky

min.

Připravte si s námi tradiční svatomartinskou specialitu podle osvědčeného receptu. Na těchto ořechových rohlíčcích si opravdu pochutnáte!

Těsto:

  • 10 lžic mléka
  • 42 g čerstvých kvasnic
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 vejce
  • špetku soli

Náplň:

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 70 g moučkového cukru
  • 20 g medu
  • 2 lžíce rumu
  • trochu mléka dle potřeby

 
Dokončení:

  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

Jak na to:

  1. Do teplého mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a zamíchejte. Kvásek za 15 minut je dvojnásobný a zpěněný.
  2. Hladkou mouku, změklé máslo, vejce, špetku soli dejte do mísy a přidejte kvásek. Vypracujte hladké nelepivé těsto.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C.
  4. Těsto na vále rozdělte na 6 stejných kusů a vytvarujte je do bochánků.
  5. Na náplň smíchejte mleté ořechy s cukrem, medem, přidejte rum a trochu mléka, aby vznikla hustá kaše.
  6. Bochánek na pomoučeném vále rozválejte na kruh o průměru cca 15 cm a rádýlkem je rozkrájejte na osminy. Vezměte jeden trojúhelník, trochu jej rozválejte, na širší část dejte ½ lžičky  ořechové náplně a zamotejte do rohlíčku. Rohlíček položte dostatečně od sebe na plech s pečícím papírem, tak aby spoj rohlíčku byl ležel na plechu a rohlíček vytvarujte ještě do půlměsíce.
  7. Stejně postupujte u všech bochánků a následně trojúhelníků.
  8. Rohlíčky na plechu potřete rozšlehaným vejcem a dejte je péct do trouby na 10 minut.
  9. Upečené rohlíčky nechte vychladnout na mřížce a následně pocukrujte a podávejte.