<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Těchto květin se bát nemusíte!

Všimli jste si, že stále více restaurací používá jako ozdobu servírovaných jídel květy? Bojíte se jejich konzumace? Nemusíte! Jedná se totiž o květy jedlé. My jsme se rozhodli vám některé z nich v dnešním článku představit.

Květiny patří mezi neodmyslitelnou součást našich domovů a zahrad. Ale co když se ocitnou na našich talířích? Nebojte se a naservírujte květiny svým hostům. Uvidíte, že sklidíte veliký úspěch. Jedná se nejen o originální ozdobu, ale také chuť, kterou si někteří z vás dozajista zamilují.

Jedlé květy

Některé květiny patří mezi velmi oblíbené druhy nejen pro svůj vzhled, ale také pro svou chuť. Podívejte se s námi na nejoblíbenější druhy jedlých květin.

  • Levandule patří k favoritům mezi jedlými květinami díky své nasládlé chuti. Perfektně se hodí k dortům, zmrzlině a čokoládě.
  • Růže je, společně s levandulí, nejoblíbenější jedlou květinou. Skvěle doplňuje ovocné drinky, zmrzliny a omáčky.
  • Orchidej je další lahodná květina, která je úžasným doplňkem šumivých vín a ovocných salátů. Objevit se může také u steaků a některých omáček.
  • Fialky jsou proslulé svou velmi sladkou chutí a podmanivou vůní. Perfektně se hodí ke zmrzlině a dezertům. Podávat se mohou též k masu a sýrům.
  • Macešky lahodí nejen oku, ale také chuti. Jsou skvělou ozdobou ovocných salátů, zmrzlin a dezertů.
  • Karafiát je oblíbený pro svou kořeněnou chuť, která se hodí červenému vínu a masu.
  • Begónie jsou nejen krásné květiny, ale také velmi chutné. Jejich chuť připomíná exotické ovoce a perfektně doplňuje ovocné saláty.

Na tyto květiny rozhodně zapomeňte!

Ne všechny květiny patří mezi jedlé druhy. Vyhnout byste se měli například verbeně, hyacintu, narcisu, oleandru, lobelkám, surfiniím, petúniím, azalkám, rododendronu, a dalším.

Pokud některou květinu neznáte, raději ji nekonzumujte. Mnoho květin je totiž jedovatých!

Salát s jedlými květy

Ingredience:

  • Listový salát (římský, rukola, polníček, ledový,…)
  • 4 plátky parmské šunky
  • 50 g gorgonzoly
  • 40 ml olivového oleje
  • Balsamikový ocet
  • Med
  • Himalájská sůl
  • Hrst jedlých květů (sedmikrásky, levandule, pampeliška, fialka,…)

Postup:

Listový salát natrhejte a vložte do mísy. Přidejte natrhanou parmskou šunku a nadrobenou gorgonzolu. Přidejte jedlé květy. Z medu, olivového oleje, balsamikového octa a soli si připravte zálivku, kterou nalijte na připravený salát. Důkladně zamíchejte. Podávejte s plátky opečeného toastového chleba.