Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Těchto květin se bát nemusíte!

30.8.2021
Všimli jste si, že stále více restaurací používá jako ozdobu servírovaných jídel květy? Bojíte se jejich konzumace? Nemusíte! Jedná se totiž o květy jedlé. My jsme se rozhodli vám některé z nich v dnešním článku představit.
Květiny patří mezi neodmyslitelnou součást našich domovů a zahrad. Ale co když se ocitnou na našich talířích? Nebojte se a naservírujte květiny svým hostům. Uvidíte, že sklidíte veliký úspěch. Jedná se nejen o originální ozdobu, ale také chuť, kterou si někteří z vás dozajista zamilují.
Jedlé květy
Některé květiny patří mezi velmi oblíbené druhy nejen pro svůj vzhled, ale také pro svou chuť. Podívejte se s námi na nejoblíbenější druhy jedlých květin.
- Levandule patří k favoritům mezi jedlými květinami díky své nasládlé chuti. Perfektně se hodí k dortům, zmrzlině a čokoládě.
- Růže je, společně s levandulí, nejoblíbenější jedlou květinou. Skvěle doplňuje ovocné drinky, zmrzliny a omáčky.
- Orchidej je další lahodná květina, která je úžasným doplňkem šumivých vín a ovocných salátů. Objevit se může také u steaků a některých omáček.
- Fialky jsou proslulé svou velmi sladkou chutí a podmanivou vůní. Perfektně se hodí ke zmrzlině a dezertům. Podávat se mohou též k masu a sýrům.
- Macešky lahodí nejen oku, ale také chuti. Jsou skvělou ozdobou ovocných salátů, zmrzlin a dezertů.
- Karafiát je oblíbený pro svou kořeněnou chuť, která se hodí červenému vínu a masu.
- Begónie jsou nejen krásné květiny, ale také velmi chutné. Jejich chuť připomíná exotické ovoce a perfektně doplňuje ovocné saláty.
Na tyto květiny rozhodně zapomeňte!
Ne všechny květiny patří mezi jedlé druhy. Vyhnout byste se měli například verbeně, hyacintu, narcisu, oleandru, lobelkám, surfiniím, petúniím, azalkám, rododendronu, a dalším.
Pokud některou květinu neznáte, raději ji nekonzumujte. Mnoho květin je totiž jedovatých!
Salát s jedlými květy
Ingredience:
- Listový salát (římský, rukola, polníček, ledový,…)
- 4 plátky parmské šunky
- 50 g gorgonzoly
- 40 ml olivového oleje
- Balsamikový ocet
- Med
- Himalájská sůl
- Hrst jedlých květů (sedmikrásky, levandule, pampeliška, fialka,…)
Postup:
Listový salát natrhejte a vložte do mísy. Přidejte natrhanou parmskou šunku a nadrobenou gorgonzolu. Přidejte jedlé květy. Z medu, olivového oleje, balsamikového octa a soli si připravte zálivku, kterou nalijte na připravený salát. Důkladně zamíchejte. Podávejte s plátky opečeného toastového chleba.