Těchto květin se bát nemusíte!

Těchto květin se bát nemusíte!

Všimli jste si, že stále více restaurací používá jako ozdobu servírovaných jídel květy? Bojíte se jejich konzumace? Nemusíte! Jedná se totiž o květy jedlé. My jsme se rozhodli vám některé z nich v dnešním článku představit.

Květiny patří mezi neodmyslitelnou součást našich domovů a zahrad. Ale co když se ocitnou na našich talířích? Nebojte se a naservírujte květiny svým hostům. Uvidíte, že sklidíte veliký úspěch. Jedná se nejen o originální ozdobu, ale také chuť, kterou si někteří z vás dozajista zamilují.

Jedlé květy

Některé květiny patří mezi velmi oblíbené druhy nejen pro svůj vzhled, ale také pro svou chuť. Podívejte se s námi na nejoblíbenější druhy jedlých květin.

  • Levandule patří k favoritům mezi jedlými květinami díky své nasládlé chuti. Perfektně se hodí k dortům, zmrzlině a čokoládě.
  • Růže je, společně s levandulí, nejoblíbenější jedlou květinou. Skvěle doplňuje ovocné drinky, zmrzliny a omáčky.
  • Orchidej je další lahodná květina, která je úžasným doplňkem šumivých vín a ovocných salátů. Objevit se může také u steaků a některých omáček.
  • Fialky jsou proslulé svou velmi sladkou chutí a podmanivou vůní. Perfektně se hodí ke zmrzlině a dezertům. Podávat se mohou též k masu a sýrům.
  • Macešky lahodí nejen oku, ale také chuti. Jsou skvělou ozdobou ovocných salátů, zmrzlin a dezertů.
  • Karafiát je oblíbený pro svou kořeněnou chuť, která se hodí červenému vínu a masu.
  • Begónie jsou nejen krásné květiny, ale také velmi chutné. Jejich chuť připomíná exotické ovoce a perfektně doplňuje ovocné saláty.

Na tyto květiny rozhodně zapomeňte!

Ne všechny květiny patří mezi jedlé druhy. Vyhnout byste se měli například verbeně, hyacintu, narcisu, oleandru, lobelkám, surfiniím, petúniím, azalkám, rododendronu, a dalším.

Pokud některou květinu neznáte, raději ji nekonzumujte. Mnoho květin je totiž jedovatých!

Salát s jedlými květy

Ingredience:

  • Listový salát (římský, rukola, polníček, ledový,…)
  • 4 plátky parmské šunky
  • 50 g gorgonzoly
  • 40 ml olivového oleje
  • Balsamikový ocet
  • Med
  • Himalájská sůl
  • Hrst jedlých květů (sedmikrásky, levandule, pampeliška, fialka,…)

Postup:

Listový salát natrhejte a vložte do mísy. Přidejte natrhanou parmskou šunku a nadrobenou gorgonzolu. Přidejte jedlé květy. Z medu, olivového oleje, balsamikového octa a soli si připravte zálivku, kterou nalijte na připravený salát. Důkladně zamíchejte. Podávejte s plátky opečeného toastového chleba.

Dejte tip přátelům
Autor
Jak se vám článek líbil?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také