Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Tipy na sušení

6.10.2021
Zavařili jste co se dalo, mrazák už je taky plný a vám došly nápady co se zbytkem úrody? Nasušte ji na zimu! Jak? Poradíme vám.
Slané chipsy z červené řepy
-
teplota sušení: 50 °C
-
doba sušení: 6-11 hodin
Jako u každé zeleniny či ovoce i tady záleží na tloušťce plátků.
Umytou řepu nakrájejte na plátky o tloušťce cca 0,5 cm. Smíchejte ½ šálku octu a stejný podíl vody s jednou lžíci olivového oleje a namočte plátky do směsi na 10-20 minut. Poté ukládejte na plata sušičky rovnoměrně tak, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly a posypte mořskou solí.
Houby
-
teplota sušení: 40-50 °C
-
doba sušení: až 4-8 hodin
Sušené houby namočte před přípravou pokrmů na 20-30 minut do misky s vodou a poté použijte stejně jako čerstvé houby.
Švestky – dobrý zdroj vlákniny a antioxidantů
Dobře usušené a správné uskladněné švestky vydrží při pokojové teplotě 6-12 měsíců. Můžete je skladovat i v mrazáku ve vakuovacích sáčcích.
plátky
-
teplota sušení: 50-60 °C
-
doba sušení: cca 8-10 hodin
V průběhu sušení švestky kontrolujte, po přibližně 4-6 hodinách je otočte a dosušte.
Domácí vegeta
-
700 g mrkve
-
350 g petrželky
-
2 celery
-
2 větší pórek
-
2 větší cibule
-
5-6 stroužků česneku
-
hrst petrželky
-
1/2 lžíce kurkumy
-
1/2 lžíce kari
-
1/2 lžičky černého pepře
-
Himalájská sůl tolik, kolik váží sušená zelenina
Zeleninu postupně nastrouhejte, nebo rozmixujte na co nejmenší kousky a poté usušte za občasného promíchání v sušičce. Usušte i bylinky, výběr samozřejmě záleží na vás. Poté rozmixujte spole se zeleninou v mixéru a přidejte koření a sůl.
Zelenina
-
teplota sušení: 50 °C
-
doba sušení: cca 3-4 hodiny
Bylinky
-
teplota sušení: 50 °C
-
doba sušení: cca 1-4 hodiny
Bylinky jsou suché až se lístky drolí a stonky lámou.
Křížaly z hrušek a jablek – zdravá svačinka na výlety
Aby vám jablka a hrušky nezhnědly, namočte je po nakrájení na minutu do vody s octem či citronovou šťávou. 1 PL octu na litr vody postačí. Jestli budete ovoce loupat, nebo sušit i se slupkou je na vás.
-
teplota sušení: 50-55 °C
-
doba sušení: 5-10 hodin
Sušení hovězího masa
-
teplota sušení: 60 °C
-
doba sušení: 6-16 hodin
Nejdůležitější je správný výběr masa. Vyberte kvalitní maso a odstraňte všechen přebývající tuk a tkáně. Tuk snižuje schopnost masa k vysušení.
Pro snadnější krájení, vložte maso na 30 minut do mrazáku, poté jej otočte a ponechte v mrazáku na dalších 15 minut. Maso krájejte po vlákně na slabé plátky.
Před sušením jej naložte alespoň na 3 hodiny do marinády, nejlépe je nechte naložené přes noc.
Maso můžete osolit, opepřit, okořenit nebo posypat sušeným česnekem nebo cibulí.
Marinované plátky osušte papírovou utěrkou a umístěte je na plata. Maso sušte, dokud jeho struktura není lehce ohebná. Sušené hovězí maso by mělo být lehce žvýkavé, ne křehké.
Naše tipy a rady:
-
Doba sušení se může lišit podle typu sušičky a velikosti potravin. Menší kousky potravin + vyšší teplota sušení = kratší doba sušení.
-
Držte se návodu a pokynů výrobce sušiček.
-
Ideální je sušička potravin s možností regulace teploty.
-
Sušené potraviny skladujte v uzavíratelných vzduchotěsných nádobách, ideálně na suchém tmavém místě.
Nevíte se rozhodnout, kterou sušičku pořídit? Přečtěte si náš článek – Jak vybrat správnou sušičku potravin.