Tipy na sušení

Tipy na sušení

Zavařili jste co se dalo, mrazák už je taky plný a vám došly nápady co se zbytkem úrody? Nasušte ji na zimu! Jak? Poradíme vám.

Slané chipsy z červené řepy

Chipsy z červené řepy ze sušičky potravin

  • teplota sušení: 50 °C

  • doba sušení: 6-11 hodin

Jako u každé zeleniny či ovoce i tady záleží na tloušťce plátků. 

Umytou řepu nakrájejte na plátky o tloušťce cca 0,5 cm. Smíchejte ½ šálku octu a stejný podíl vody s jednou lžíci olivového oleje a namočte plátky do směsi na 10-20 minut. Poté ukládejte na plata sušičky rovnoměrně tak, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly a posypte mořskou solí.

Houby 

Sušené houby

  • teplota sušení: 40-50 °C

  • doba sušení: až 4-8 hodin   

Sušené houby namočte před přípravou pokrmů na 20-30 minut do misky s vodou a poté použijte stejně jako čerstvé houby. 

Švestky – dobrý zdroj vlákniny a antioxidantů

Švestky sušené v sušičce potravin

Dobře usušené a správné uskladněné švestky vydrží při pokojové teplotě 6-12 měsíců. Můžete je skladovat i v mrazáku ve vakuovacích sáčcích.

plátky 

  • teplota sušení: 50-60 °C

  • doba sušení: cca 8-10 hodin

V průběhu sušení švestky kontrolujte, po přibližně 4-6 hodinách je otočte a dosušte.   

Domácí vegeta

Domácí vegeta ze sušičky potravin

  • 700 g mrkve

  • 350 g petrželky

  • 2 celery

  • 2 větší pórek

  • 2 větší cibule

  • 5-6 stroužků česneku

  • hrst petrželky

  • 1/2 lžíce kurkumy

  • 1/2 lžíce kari

  • 1/2 lžičky černého pepře

  • Himalájská sůl tolik, kolik váží sušená zelenina

Zeleninu postupně nastrouhejte, nebo rozmixujte na co nejmenší kousky a poté usušte za občasného promíchání v sušičce. Usušte i bylinky, výběr samozřejmě záleží na vás. Poté rozmixujte spole se zeleninou v mixéru a přidejte koření a sůl.

Zelenina

  • teplota sušení: 50 °C

  • doba sušení: cca 3-4 hodiny

Bylinky

  • teplota sušení: 50 °C

  • doba sušení: cca 1-4 hodiny

Bylinky jsou suché až se lístky drolí a stonky lámou.

Křížaly z hrušek a jablek – zdravá svačinka na výlety

Křížaly z jablek

Aby vám jablka a hrušky nezhnědly, namočte je po nakrájení na minutu do vody s octem či citronovou šťávou. 1 PL octu na litr vody postačí. Jestli budete ovoce loupat, nebo sušit i se slupkou je na vás.

  • teplota sušení: 50-55 °C

  • doba sušení: 5-10 hodin

Sušení hovězího masa

Jerky ze sušičky potravin

  • teplota sušení: 60 °C

  • doba sušení: 6-16 hodin

Nejdůležitější je správný výběr masa. Vyberte kvalitní maso a odstraňte všechen přebývající tuk a tkáně. Tuk snižuje schopnost masa k vysušení.

Pro snadnější krájení, vložte maso na 30 minut do mrazáku, poté jej otočte a ponechte v mrazáku na dalších 15 minut. Maso krájejte po vlákně na slabé plátky.

Před sušením jej naložte alespoň na 3 hodiny do marinády, nejlépe je nechte naložené přes noc.

Maso můžete osolit, opepřit, okořenit nebo posypat sušeným česnekem nebo cibulí.

Marinované plátky osušte papírovou utěrkou a umístěte je na plata. Maso sušte, dokud jeho struktura není lehce ohebná.  Sušené hovězí maso by mělo být lehce žvýkavé, ne křehké.

Naše tipy a rady:

  • Doba sušení se může lišit podle typu sušičky a velikosti potravin. Menší kousky potravin + vyšší teplota sušení = kratší doba sušení.

  • Držte se návodu a pokynů výrobce sušiček.

  • Ideální je sušička potravin s možností regulace teploty.

  • Sušené potraviny skladujte v uzavíratelných vzduchotěsných nádobách, ideálně na suchém  tmavém místě.

Nevíte se rozhodnout, kterou sušičku pořídit? Přečtěte si náš článek – Jak vybrat správnou sušičku potravin.

Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také