Tipy pro perfektní grilování

Tipy pro perfektní grilování

Grilovací sezóna je v plném proudy a my jsme se rozhodli, že pro vás připravíme několik článků a receptů týkajících se pouze grilování. Dozvíte se, jak vyčistit gril, jaké používat nástroje a suroviny, a dokonce i vegetariáni si přijdou na své.

Grily jsou připravené a nažhavené na letošní sezónu. U grilování, stejně jako u vaření, platí pravidlo, že pečlivá příprava je polovina úspěchu. Proto jsme sepsali několik důležitých bodů, na které nikdy nezapomínejte.

  • Šťavnaté maso. Den před grilováním si připravte marinádu, do které namočte maso, které máte v plánu grilovat. Maso nechejte v marinádě přes noc. V průběhu marinování maso několikrát otočte tak, aby se obě strany marinovaly stejně. Pokud maso nechcete otáčet, pak připravte tolik marinády, aby v ní maso bylo ponořené.
  • Maso během grilování potírejte marinádou. Aby bylo maso šťavnaté a správně ochucené, potírejte jej marinádou i v průběhu grilování. Ale pozor! Pokud jste do marinády použili med nebo cukr, maso potřete až ke konci grilování. Cukr by se totiž mohl připálit a zapříčinit tak hořkou chuť.
  • Maso nikdy nepropichujte. Chcete, aby maso po upečení zůstalo šťavnaté? Pořiďte si kleště na otáčení a zapomeňte na vidličku. Pokud maso propíchnete a otočíte, způsobíte tak nežádoucí únik šťávy z masa.
  • Studené maso je tabu. Maso vyndejte z lednice minimálně 4 hodiny před grilováním. Maso získá pokojovou teplotu a nebude vystaveno teplotnímu šoku, až ho hodíte na gril. Studené maso se na grilu stáhne a ztuhne.
  • Nepospíchejte! Grilované maso položte na talíř a nechejte jej alespoň 5 minut „dojít“. Během této doby se uvnitř masa rozprostře šťáva, která se tepelnou úpravou nahromadila do středu.
  • Všechny pomůcky na jednom místě. Neberte mě doslova, postačí, když si těsně před začátkem grilování připravíte veškeré pomůcky a suroviny ke grilu. Nebudete tak muset během grilování neustále odbíhat a nic nepřipálíte.
  • Dostatek paliva. Ať už vlastníte gril plynový nebo gril na dřevěné uhlí, ujistěte se, že máte dostatek paliva.
  • Čistý gril. Předtím, než začnete grilovat, umyjte důkladně grilovací plochu. Přesto, že se minulá grilovačka vydařila a jídlo bylo excelentní, není nic příjemného, když se jeho zbytky objeví v čerstvě ugrilovaném pokrmu.
  • Ve výběru potravin se meze nekladou. Grilování nemusí být pouze o kusu masa. Na výběr máte také z mnoha druhů zeleniny, hub a ovoce. Nebojte se experimentovat! Nejen, že ochutnáte něco nového, ale navíc odlehčíte svému zažívání.
  • Potraviny vybírejte kvalitní. Nejvíce karcinogenních látek vzniká při grilování uzenin. Je tedy vhodnější grilovat čerstvé maso, ryby a zeleninu. Pokud i přesto dáváte přednost uzeninám vybírejte takové, jejichž obsah masa tvoří minimálně 90 %.
  • Regulace teploty. Každá potravina vyžaduje jinou teplotu a délku přípravy. Maso nejprve vystavte vysoké teplotě, aby se zatáhlo, a uchovalo si tak co nejvíce šťávy. Po chvíli teplotu v grilu můžete snížit. Tímto způsobem přípravy zajistíte, že se maso důkladně propeče.
  • Grilovací jehla. Používáte-li grilovací jehlu, vždy ji pečlivě pomažte olejem tak, abyste zabránili přichycení masa.
  • Křehká zelenina. Pokud chcete, aby zelenina zůstala křehká, namočte ji před grilováním alespoň na 20 minut do studené vody.

Příště se těšte na dobroty z grilu nejen pro vegetariány.  

Dejte tip přátelům
Autor
Jak se vám článek líbil?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také