<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Tradiční i méně tradiční vánoční cukroví

min.

Vánoce se nám pomalu, ale jistě, blíží a nastává ten správný čas začít přemýšlet nad vánočním cukrovím. Vsadím na zaručené favority nebo zkusím něco nového? To se poslední dny honí v hlavě téměř každého z nás. A co takhle zvolit něco z klasiky a něco málo

 

Kokosky

Ingredience:

  • 300 g špaldové mouky
  • 200 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • 100 g strouhaného kokosu

Všechny ingredience vložte do mísy kuchyňského robota a důkladně propracujte. Hotové těsto nechejte 2 hodiny odpočinout na chladném místě, nejlépe v lednici. Těsto přendejte do zdobícího pytlíku a tvarujte pusinky, esíčka nebo tyčinky. Cukroví skládejte na vymazaný plech a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 5 minut.

Čokoládové makronky

Ingredience:

  • 4 bílky
  • 150 g třtinového cukru
  • 150 g čokolády s obsahem kakaa minimálně 80 %
  • 100 g mandlové moučky (mandlovou mouku si můžete vyrobit sami rozmixováním mandlí v mixéru)

Postup:

Bílky vložte do mísy kuchyňského robota a vyšlehejte. Přidejte cukr a nechejte šlehat a ž do hustého sněhu. Přidejte mandlovou moučku a rozpuštěnou čokoládu a lehce promíchejte. Pomocí tvořícího sáčku tvořte kolečka, která pečte v předehřáté troubě na 150 °C přibližně 8 až 10 minut. Makronky můžete namazat domácí ovocnou marmeládou.

Zázvorové sušenky

Ingredience:

  • 300 g špaldové mouky
  • 250 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 50 g másla
  • 15 g mletého zázvoru
  • 1 prášek do pečiva

Postup:

Všechny ingredience vložte do mísy kuchyňského robota a důkladně propracujte. Hotové těsto nechejte 2 hodiny odpočinout na chladném místě, nejlépe v lednici. Těsto přendejte na vál a vyválejte tenkou placku, ze které pomocí vykrajovátek vykrajujte oblíbené tvary. Sušenky skládejte na vymazaný plech a pečte v předehřáté troubě na 150 °C přibližně 7 minut.

Ihned měkké medové perníčky

Ingredience:

  • 300 g špaldové mouky
  • 20 g másla
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžička perníkového koření
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžička prášku do pečiva

Postup:

Všechny ingredience vložte do mísy kuchyňského robota a důkladně propracujte. Hotové těsto nechejte 2 hodiny odpočinout na chladném místě, nejlépe v lednici. Těsto přendejte na vál a rozválejte na placku, ze které pomocí vykrajovátek vykrajujte oblíbené tvary. Perníčky skládejte na vymazaný plech a pečte v předehřáté troubě na 150 °C přibližně 10 až 12 minut.

Vosí hnízda

Ingredience na těsto:

  • 100 g máslo
  • 3 lžíce plnotučného mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 20 celozrnných piškotů

Ingredience na náplň:

  • 2 lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • 200 g másla
  • 50 g třtinového cukru

Postup:

Ingredience na těsto, kromě piškotů, vložte do mísy kuchyňského robota a vypracujte hladké těsto. Hotové těsto nechejte 2 hodiny odpočinout na chladném místě, nejlépe v lednici. Mezitím si připravte náplň. Všechny ingredience na náplň vložte do misky a důkladně promíchejte. Připravte si formičky na vosí hnízda, které plňte těstem. Uprostřed těsta udělejte důlek, který naplňte připravenou náplní a přiklopte piškotem. Vosí hnízda nechejte na chladném místě ztuhnout.

Příště se můžete těšit na bezlepkový speciál.