Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Tradiční i méně tradiční vánoční cukroví

4.10.2021



Vánoce se nám pomalu, ale jistě, blíží a nastává ten správný čas začít přemýšlet nad vánočním cukrovím. Vsadím na zaručené favority nebo zkusím něco nového? To se poslední dny honí v hlavě téměř každého z nás. A co takhle zvolit něco z klasiky a něco málo
Kokosky
Ingredience:
- 300 g špaldové mouky
- 200 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 1 žloutek
- 100 g strouhaného kokosu
Všechny ingredience vložte do mísy kuchyňského robota a důkladně propracujte. Hotové těsto nechejte 2 hodiny odpočinout na chladném místě, nejlépe v lednici. Těsto přendejte do zdobícího pytlíku a tvarujte pusinky, esíčka nebo tyčinky. Cukroví skládejte na vymazaný plech a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 5 minut.
Čokoládové makronky
Ingredience:
- 4 bílky
- 150 g třtinového cukru
- 150 g čokolády s obsahem kakaa minimálně 80 %
- 100 g mandlové moučky (mandlovou mouku si můžete vyrobit sami rozmixováním mandlí v mixéru)
Postup:
Bílky vložte do mísy kuchyňského robota a vyšlehejte. Přidejte cukr a nechejte šlehat a ž do hustého sněhu. Přidejte mandlovou moučku a rozpuštěnou čokoládu a lehce promíchejte. Pomocí tvořícího sáčku tvořte kolečka, která pečte v předehřáté troubě na 150 °C přibližně 8 až 10 minut. Makronky můžete namazat domácí ovocnou marmeládou.
Zázvorové sušenky
Ingredience:
- 300 g špaldové mouky
- 250 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 50 g másla
- 15 g mletého zázvoru
- 1 prášek do pečiva
Postup:
Všechny ingredience vložte do mísy kuchyňského robota a důkladně propracujte. Hotové těsto nechejte 2 hodiny odpočinout na chladném místě, nejlépe v lednici. Těsto přendejte na vál a vyválejte tenkou placku, ze které pomocí vykrajovátek vykrajujte oblíbené tvary. Sušenky skládejte na vymazaný plech a pečte v předehřáté troubě na 150 °C přibližně 7 minut.
Ihned měkké medové perníčky
Ingredience:
- 300 g špaldové mouky
- 20 g másla
- 2 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžička perníkového koření
- 4 lžíce medu
- 1 lžička prášku do pečiva
Postup:
Všechny ingredience vložte do mísy kuchyňského robota a důkladně propracujte. Hotové těsto nechejte 2 hodiny odpočinout na chladném místě, nejlépe v lednici. Těsto přendejte na vál a rozválejte na placku, ze které pomocí vykrajovátek vykrajujte oblíbené tvary. Perníčky skládejte na vymazaný plech a pečte v předehřáté troubě na 150 °C přibližně 10 až 12 minut.
Vosí hnízda
Ingredience na těsto:
- 100 g máslo
- 3 lžíce plnotučného mléka
- 2 lžíce kakaa
- 1 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžíce rumu
- 20 celozrnných piškotů
Ingredience na náplň:
- 2 lžíce rumu
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- 200 g másla
- 50 g třtinového cukru
Postup:
Ingredience na těsto, kromě piškotů, vložte do mísy kuchyňského robota a vypracujte hladké těsto. Hotové těsto nechejte 2 hodiny odpočinout na chladném místě, nejlépe v lednici. Mezitím si připravte náplň. Všechny ingredience na náplň vložte do misky a důkladně promíchejte. Připravte si formičky na vosí hnízda, které plňte těstem. Uprostřed těsta udělejte důlek, který naplňte připravenou náplní a přiklopte piškotem. Vosí hnízda nechejte na chladném místě ztuhnout.
Příště se můžete těšit na bezlepkový speciál.