<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Tradiční masopustní pochoutky

min.

Blíží se polovina karnevalového období a vy nevíte co připravit pro maškary, které vám budu co nevidět klepat na branku? Tradice jsou tradice a žádný masopust se neobejde bez koblížku a Boží milosti.

Masopust si všichni spojí s veselými maskami, taneční zábavou, oslavami a obdobím, kdy se mají lidi napít a najíst do sytosti. Maškary obchází vesnice a vybírají kořalku, vyhledávají něco dobrého k jídlu a během svých obchůzek maškary zpívají a tančí.

 

Přinášíme vám skvělé recepty, s kterými potěšíte členy maškarního průvodu i sebe. 

 

Masopustní koblížky

 

 

Ingredience na 35-40 koblih 

 

  • 500 gramů hladké mouky

  • 160 gramů mouky na závin 

  • 4 gramy soli 

  • 35 gramů droždí 

  • 35 gramů moučkového cukru 

  • 2 balíčky vanilkového cukru 

  • 70 gramů másla 

  • 4 žloutky 

  • 360 ml mléka 

  • 20 ml rumu (volitelně, ale zajistí, aby koblihy nenasákly tolik oleje)


Postup
 

  1. Do 150 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí pokojové teploty a lžičku krystalového cukru, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme asi deset minut. 

  2. Mezitím v míse smícháme dva druhy mouky, sůl, moučkový cukr a vanilkový cukr, přidáme zbylé mléko, žloutky, poté kvásek a začneme hníst. Nejjednodušeji a nejrychleji to uděláte v kuchyňském robotu. Během hnětení pomalu přilévejte rozpuštěné, vlažné máslo. 

  3. Po hodině těsto vyválíme na moukou pokrytém prkénku. S těstem manipulujte opatrně, aby bylo co nejvzdušnější. 

  4. Vykrajujeme kolečka o průměru zhruba 6 cm.

  5. Koblihy zakryjte a nechte je kynout dalších 25–30 minut. V koblihách vytvořte prstem malý kráter, ale nepropíchněte je úplně. 

  6. Do předehatého oleje vložíme koblihy stranou s malým kráterem směrem dolů. Smažte maximálně 5-6 kousků současně, jinak se změní teplota oleje a nedosáhnete požadovaných výsledků. Cílem je získat zlatohnědé koblihy. 

  7. Upečené koblihy položte na papírovou utěrku a trochu je vychladněte, poté podávejte s vanilkovým moučkovým cukrem a domácí marmeládou.

 

Boží milost

 

 

Ingredience na 35-40 kousku

 

  1. 250 g hladké mouky

  2. 50 g změklého másla

  3. 50 g krupicového cukru

  4. 2 žloutky

  5. 2 lžíce bílého vína

  6. 5 lžic husté kysané smetany nebo tvarohu ve vaničce 

  7. špetku soli a trochu citronové kůry

  8. na obalování moučkový cukr smíchaný se skořicí

 

Postup

 

  1. Všechny ingredience vložíme do mísy a zapneme kuchyňského robota. Těsto má mít hladkou konzistenci a nesmí lepit.

  2. Těsto na pomoučeném válu velmi tence rozválejte, nakrájejte na kousky a na pánvi s velkým množstvím oleje opečte dozlatova. 

  3. Nechte okapat na kuchyňském papíře a ještě teplé obalte v moučkovém cukru smíchaném se skořicí.